„In 2018, vrem sa ne asezam cat mai bine in teritoriu” – Daniel Trandafir, Director General, Drim Daniel Distributie FMCG

Pentru Daniel Trandafir, stabilitatea in business este foarte importanta. Priveste cu ingrijorare masurile pe care le ia Guvernul legat de veniturile fiscale. In 2018 spera la o crestere prognozata intre 5% si 10%, dar si sa isi gaseasca parteneri impreuna cu care sa dezvolte divizia sa de logistica.

Care au fost cele mai serioase provocari ale Drim in 2017?
In principal am vrut sa ne mentinem in piata, nu ne-am propus cresteri extraordinare. Am reusit sa facem asta si sa ne pastram oamenii langa noi. N-a fost usor. Perturbatiile din piata fortei de munca au fost mari, hotararea de guvern referitoare la salariul minim pe economie ne-a obligat sa crestem si celelalte salarii… Avem stabilitate, dar oamenii sunt tentati sa caute caute locuri de munca mai bine platite. Am avut in luna septembrie o perturbatie cu o amenda pentru ca nu avem persoane cu handicap in proportie de cel putin 4% din numărul total de angajati, potrivit OUG nr 60/2017. Trebuie sa platim in prezent un salariu minim pe economie catre stat pentru fiecare persoana cu handicap pe care nu o avem. Nu stiu cum se va finaliza si chestiunea taxei de 2,25% pe fondul de salarii. Il privesc ca pe un cost care nu exista pana acum, si cum avem un fond de salarii destul de mare, se simte. Schimbarile legislative pe partea de salarii ne afecteaza, si trebuie sa vedem cum facem. Mai e o luna pana la inceperea anului viitor si inca nu stim ce ne asteapta.

Dintre obiectivele propuse ce ati reusit sa realizati?
Pana acum lucram pe doua companii de distributie, Drim Daniel si Reclama Logistic. In septembrie, am mutat distributia pe Reclama Logistic si am rendenumit-o Drim Daniel Distributie FMCG, care face toata activitatea de distributie, iar Drim Daniel a ramas o companie cu activitate de logistica. Am facut asta ca sa separam costurile. Este foarte important sa ai control pe costurile de distributie. Partea de logistica urmeaza sa fie dezvoltata in anii urmatori. Cu acest scop, am finalizat constructia celui de-al doilea depozit din Bucuresti, cu o suprafata de 2.200 de mp si o capacitate de 4.000 de paleti. Am reusit si o crestere a cifrei de afaceri in jur de 10% in 2017 si, daca ne mentinem aici, e destul de bine.

Ati reusit sa atrageti parteneri noi in portofoliu?
Nu, am incercat sa consolidam pozitiile existente, vrem sa dezvoltam partea de branduri proprii si activitatea de import-export. Suntem dispusi sa investim in brandurile proprii, pentru ca in acest fel vom reusi sa ne diferentiem de IKA. Trebuie sa salvam comertul traditional si nu putem sa intram intr-o lupta cu marile laturi de magazine, fiindca ele au capacitate foarte mare de negociere a preturilor. Atunci trebuie sa gasesti niste produse care sa vina sa satisfaca nevoile magazinelor traditionale si sa ofere alternative la brandurile puternice, unde bataia mare este pe pret. Noi dezvoltam branduri proprii de patru ani deja, am inceput cu Rezon, pe conserve, si Fouré, pe prajituri. Recent am lansat Punk, marca noastra de snackuri si drajeuri, precum si un brand non-alimentar, Armonia Casei, gama care contine produse de igiena si ingrijire a casei.

SC DRIM DANIEL DISTRIBUTIE FMCG SRL este distribuitor al produselor Mondelez, JDE, Nestle, Wrigley, Ficosota, Dr.Oetker, Overseas, Fuchs, Scandia Sibiu, Kandia Dulce, Intersnack, Mars, RoStar, Roshen, BIC, Loreal, Rezon, Foure, Raureni, Prime Com pe zona de sud a tarii si Bucuresti

Cum ati ales categoriile pe care sa intrati cu marca proprie?
Am plecat de la nevoile magazinelor. Intalnim foarte des situatia in care un magazin traditional cumpara marci proprii din marile lanturi de magazine si le aduce pe rafturile sale. Practic, fara sa isi dea seama, dezvolta magazinele IKA. Asa ne-am zis sa venim noi cu produsele de care magazinele traditionale au nevoie, si in felul acesta sa satisfacem cerintele lor. Cea mai mare munca o face agentul de vanzari pentru introducerea lor in magazin, si plasarea lor in pozitii bune. Avem un brand manager care se ocupa doar de asta. Investim in ambalaje, discutam cu producatorul pentru a crea o calitate a produsului de care noi avem nevoie. Nu ne ducem in zona de low cost, unde se fac volumele, am ales produse medium price. Am preferat sa mergem cu ambalaje premium si o calitate medie, ca sa fim cat mai aproape de ce vrea consumatorul. La ora actuala sunt produsele cu care se deschide comanda, pe divizia care vinde brandurile noastre proprii. Au devenit deja atractive pentru magazine, iar rotatia este incurajatoare, ceea ce ne determina sa dezvoltam cat mai mult aceasta parte de marci proprii. De la anul, vrem sa vedem daca putem sa introducem o parte si in IKA. O sa crestem si latura de import-export, vom incerca sa aducem produse special pentru marile magazine. Vorbesc despre produse de nisa. Suntem in perioada in care inca studiem ce sa aducem in oferta. De la targul Anuga din octombrie am venit cu o multime de oferte, am desemnat o persoana care sa deruleze activitatea cu magazinele IKA, si urmeaza sa facem selectia de produse, inclusiv bio, ecologice, pentru care magazinele mari si-au format deja standuri separate. Cumparatorul roman incepe sa se indrepte catre produse naturale. Chiar daca nu sunt volume foarte mari, e un inceput. Se mai observa si o tendinta de migrare din segmentul low catre mediu. Romanii au inceput sa fie atenti la ce consuma.

Au fost situatii specifice, care v-au determinat sa luati masuri de eficientizare a businessului?
Nu au fost masuri radicale, singurul lucru pe care l-am inceput, il studiem − si o sa continuam in 2018 − a fost o rearanjare a oamenilor in piata. Piata se schimba continuu, extinderea Profi ne-a afectat. Retailerul „a luat” din magazinele pe care noi le aprovizionam, − a cumparat deja businessurile respective −, are foarte multe deschideri, este foarte agresiv in politica sa de expansiune, si foarte mult in zona de sud a tarii. Noi lucram cu Profi, dar sunt putine produsele pe care le vindem catre ei. E nevoie sa ne rearanjam oamenii in teren, in asa fel incat rutele lor sa fie rentabile.

Cum poate fi, totusi, contracarata miscarea de expansiune a marilor retaileri?
Magazinele traditionale ar trebui sa se specializeze. Daca s-ar specializa, oamenii s-ar duce dupa punctele lor de atractie. Un exemplu foarte bun avem in Valcea, unde retelele romanesti − Annabella, Diana, Danemar – au creat adevarate puncte de atractie pentru cumparatori, si-au imbunatatit permanent spatiile, le-au amenajat, magazinele lor sunt atractive, frumoase, si atunci cumparatorul se duce acolo. Asta ar trebui sa faca toti. La randul lor, distribuitorii trebuie sa se adapteze cu produsele de care au nevoie magazinele traditionale. Despre provocarile distributiei traditionale in fata extinderii marilor retele internationale s-a discutat mult si la conferinta ACDBR din luna octombrie. Acolo s-a transmis destul de transant un semnal de alarma: vedem formate mari de magazine in centrul oraselor, fara niciun fel de arhitectura. Legislatia internationala nu le permite, partea proasta este ca in Romania nu se aplica, se pare ca legislatia romaneasca nu le interzice construirea in orase. Marile magazine sunt concentratoare de trafic, dar nimeni nu tine cont de treaba asta. Nimeni nu face un studiu de impact asupra comerciantilor din jur. Vedem doar ca se inchid magazinele mici, unul cate unul.

Ce anume din politica d-voastra de companie va ajuta sa va diferentiati de competitori?
Noi suntem o firma de familie. Incercam sa tinem oamenii langa noi, intr-o atmosfera linistita. Eu zic ca nu punem presiune extrordinara pe crestere, ne multumim cu cresteri moderate. Am fost temperati din punctul acesta de vedere si a fost bine ca am abordat lucrurile asa. Nu am vrut sa crestem peste noapte si sa avem probleme dupa aceea. Distribuim peste 4.000 de articole, vrem sa ne concentram pe acestea si sa o facem cat mai bine. Dintr-o baza de 20.000, avem peste 10.000 de magazine pe care le aprovizionam in fiecare luna − cu minim o factura. Nu este usor! Avem avantajul ca am reusit sa implementam sistemul SAP ERP, ceea ce ne da siguranta in business, si standardul de trasabilitate a produselor. In momentul acesta urmarim fiecare produs care a venit dintr-un lot al furnizorului, a trecut pe la noi si stim in ce magazin s-a dus. Sunt lucruri care au necesitat eforturi in timp si am reusit sa le facem, ceea ce ne asaza businessul pe baze solide.

Ce obiective de business aveti pentru 2018?
Incercam sa mentinem cifra de afaceri intr-o usoara crestere. Sa ne indreptam pe partea de logistica, pe colaborari internationale. Daca zona de comert tradintional scade, trebuie sa gasesti o alta nisa catre care sa te indrepti. Ne-am pregatit cu partea logistica (de-asta am construit la Bucuresti al doilea depozit), ne-am pregatit si cu partea de flota, urmeaza sa incepem sa derulam contracte. Am cumparat un depozit de 850 de mp si 250 de mp de birouri, la Drobeta-Turnu Severin, care a fost dat in folosinta de curand. Vrem sa ne asezam cat mai bine in teritoriu. Strategia care vizeaza produsele marca proprie presupune sa acoperim toata tara. La ora actuala acoperim cele 13 judete pe care le deservim, plus Bucuresti, iar la anul, cu ajutorul substribuitorilor sau direct in retelele unde nu avem noi depozit deschis, sper sa ne extindem la nivel national.

 

Articolul precedentCarrefour Romania lanseaza o noua campanie de brand de angajator
Articolul următorPenny Market si Habitat for Humanity Romania au renovat dispensarul din Nicolae Balcescu
Daniela Oancea
Redactor-șef al Modern Buyer din iulie 2017. Absolventă a Universității București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Daniela are o experiență de peste 20 de ani în presă. A început să lucreze ca reporter și apoi ca redactor de știri externe la cele mai importante cotidiene naționale: Tineretul Liber, România Liberă și Evenimentul Zilei. Și-a continuat cariera ca Business Editor pentru Mediafax și apoi ca Redactor-șef la diferite publicații Business to Business, precum și ca expert media, în trei proiecte europene: PHARE/SAPARD. Danielei îi puteți scrie pe adresa daniela.oancea@modernbuyer.ro