RetailZoom: Prețuri crescute la produsele care dispar de pe rafturi, în săptămâna 16-22 martie 2020

A patra săptămână de la declararea pandemiei în România a generat creșteri mari, dar mai domolite față de explozia vânzărilor din a treia săptămână. Astfel, săptămâna 12 (16-22 martie) a păstrat în bună parte topul vânzărilor săptămânilor anterioare și a adus primele creșteri generale de preț la categoriile cu “ruperi de stoc.”, semnalează analiștii RetailZoom.

Săptămâna 12 (16-22 martie) continuă să aducă creșteri importante față de vânzările din aceeași perioadă a anului 2019, dar ceva mai temperate după săptămâna de explozie a cumpărăturilor 9-15 martie. Față de începutul lunii (02-08 martie), vânzările în valoare sunt în creștere cu +20% la alimente și la produsele de îngrijire personală și cu +70% la produsele pentru casă.

Întregul raport RetailZoom se referă la evoluția vânzărilor valorice (RON) în săptămâna 12 (16-22.03) versus săptămâna 12 din 2019 (18-24.03).

Săptămâna 12 (16-22 martie) este și prima de stare de urgență – declarată luni, 16 martie, de președintele României.

“Cumpărăturile din magazinele comerțului modern se mențin la o cotă ridicată, dar coboară spre jumătatea rezultatelor înregistrate in săptămâna de apogeu 9-15 martie. O parte din vânzări încep să se mute către comenzile online, odată cu restricțiile impuse de distanțare socială.”

Cu aproape o treime mai jos față de săptămâna anterioară din 2020 (săptămâna 11), în perioada 16-22.03 nivelul vânzărilor de bunuri alimentare înregistrează în continuare un salt deosebit, comparativ cu aceeași perioadă din 2019, o contribuție majoră la creșteri venind din partea produselor de bază.

Alte categorii ce continuă sa crească uriaș, cu peste 200%, sunt următoarele: alcoolul pur (+522%), drojdia (+274%), conservele (+267%) și grișul (209%).

“Contribuția majoră în coșul de cumpăraturi provine în continuare de la categoriile de bază. Schimbări față de perioadele anterioare sunt aduse de categoriile de băuturi carbonatate, vin, zahăr, biscuiți, ce cresc în topul vânzărilor în valoare ca și o completare a stocurilor deja făcute pentru categoriile de bază.”

“Alcoolul pur, alături de înghețată, creme dulci tartinabile (de ciocolată sau alte ingrediente), adaosurile pentru gătit (bicarbonat de sodiu si bicarbonat de amoniu, praf de copt, cacao, gelatină) și conservanții pentru fructe și legume, continuă să crească chiar și față de săptămâna 11.”

Doar categoriile de îngrijire ferestre si epilare își mențin vânzările față de nivelul săptămânii anterioare.

În segmentul nealimentar, trei categorii ies în evidență în ceea ce privește menținerea creșterilor: hârtia igienică (117%), săpunul (+207%)si șervețelele umede (+520%).

Categoria de apă de gură (+84%) înregistrează o creștere mai mare decât cea a categoriilor de pastă dinți (+61%) sau periuțe, datorită specificului produselor (concentrație mare de alcool la unele produse, posibil înlocuitor al dezinfectanților conform unelor opinii vehiculate în social media).

“Singura categorie care își păstrează poziția, detașat, în cadrul departamentului de îngrijire personală, este hârtia igienică. Consumul este orientat pe strictă necesitate, astfel că produsele de înfrumusețare sau răsfăț nu sunt în focus acum. Este posibil să observăm o diversificare a nevoilor și în acest domeniu, odată cu realizarea propriilor proceduri de înfrumusețare acasă (epilat, stilizat/tuns păr, rutina îngrijirii tenului).”

Produsele pentru curățenia casei și a articolelor de îmbrăcăminte le devansează în această săptămână pe cele de îngrijire personală. Acest sector acumulează acum 95% din vânzările sectorului de îngrijire personală, anul trecut procentul a fost însă de 80% din vânzările săptămânii 12 la categoria îngrijire personală.

“Produsele pentru curățenia casei și a articolele de îmbrăcăminte le devansează acum pe cele de îngrijire personală referitor la creșterea de valoare față de anul anterior, consumatorii orientându-și acum atenția și la categoriile de folosință pe termen mai lung și cu termen de valabilitate generos din acest departament. Produsele pentru împrospătarea aerului și cele anticalcar pierd poziții în această perioadă.”

Evoluția prețurilor începe să arate creșteri pentru prima oară, în mod evident, la nivel general pentru mai multe categorii alimentare și nealimentare monitorizate de RetailZoom. Deși doar câțiva dintre producători au majorat prețurile produselor, vânzările generate de respectivele produse au reușit să influențeze media prețului pe unitate al categoriei respective.

Creșterea observată la prețul produselor de bază este cauzată și de creșterea contribuției segmentelor premium, deci nu poate fi atribuită unor acțiuni de creștere uniformă a prețurilor la raft.


Prețurile au fost calculate ca raport între valoarea totală a vânzărilor, generată în perioada săptămâna 12 și volumul respectivei categorii (kg, litri sau bucăți), pentru aceeași perioadă. Evoluția lor a fost analizată comparativ cu media săptămânilor 1-8, pentru a izola creșterile recente de preț.

Pentru următoarele săptămâni de sfârșit de martie și început de aprilie (13-14) analiștii RetailZoom previzionează o atenuare a vânzărilor vs aceeași perioadă din 2019, ce va fi urmată de creșteri premergătoare Sărbătorii Paștelui (săptămânile 15-16).

Informațiile prezentate se referă la indexul de date scanate al RetailZoom, compus din rețelele-partenere: Carrefour Hypermarket, Carrefour Market, Cora, dm, Inmedio, Mega Image, Shop&Go, Metro, Penny Market, Profi, Xpress (peste 3.000 de magazine din comerțul modern internațional). Totalul FMCG acoperit se referă la 183 de categorii alimentare, de îngrijire personală și a casei.