Vânzările la alimente și băuturi au revenit pe creștere în iulie-august 2020

În perioada iulie-august 2020, creșterea categoriilor FMCG s-a reluat moderat. Nu au existat scăderi generalizate la produsele nealimentare, arată cel mai recent raport al companiei de cercetare de piaţă Retail Zoom. Cu toate acestea, cumpătarea a rămas preocuparea de bază, chiar dacă multe categorii alimentare și de îngrijire personală au revenit pe un trend cu dinamici de până la 15%, iar produsele de îngrijire a casei au revenit și ele pe creștere, cu o rată medie de +14%.

Analiștii mai semnalează că presiunea promoțională a crescut și a devenit mai puternică în segmentul alimentar (din punct de vedere total contribuție vânzare promo în total valoare), pe când în sectorul nealimentar a înregistrat descreșteri.

Întregul raport RetailZoom se referă la evoluția vânzărilor valorice (RON) în perioada 29.06-16.08 2020 (săptămânile 27-33) versus aceeași perioadă a anului 2019 (01.07– 18.08).

Odată cu sosirea verii și relaxarea restricțiilor de circulație, ori de socializare, s-au relaxat și ratele de creștere, ajungând la un maxim 14% vs anul anterior, comentează analiștii.

Comparând dinamica întregului univers de magazine vs L4L*, se evidențiază o creștere mai mare a magazinelor noi în formatul supermarket și convenience, iar pentru formatul mare, creșterea este aproape identică cu cea din total univers (neînregistrându-se deschideri multe de magazine mari în ultimul an).

Dinamica FMCG în săptămânile 27-33 2020 (29.06-16.08) versus 2019 (01.07– 18.08), în valoare

Lunile de vară iulie-august au adus pe plus vânzările din canalele monitorizate. Dinamica de creștere este mai accentuată pentru produsele de îngrijire a casei, în special pentru magazinele convenience si supermarketuri. Produsele de îngrijire personală au continuat să facă salturi în vânzări în magazinele de tip convenience.

Începând cu luna iulie și odată cu o creștere semnificativă a cazurilor Covid, a crescut din nou importanța vânzărilor sectorului de curățenie și dezinfectante. Pentru departamentul de alimente, băuturile (alcoolice și nealcoolice) au contribuit cel mai mult la creștere în perioada analizată, urmate de gustări (dulci și sărate) și lactate.

În continuare, aproape jumătate din creșterea raportată la totalul bunurilor de larg consum provine de la alimente, în special din canalul supermarketuri. Singura categorie care a scăzut comparativ cu 2019 din top 20 este zahărul.

Totuși, creșteri mai mici comparativ cu perioadele anterioare au fost înregistrate și la băuturile răcoritoare și biscuiți, în general la categoriile de gustări dulci sau sărate. Totodată, comparativ cu aceeași perioadă din anul anterior, au crescut în importanță în coșul de cumpărături categoriile de băuturi alcoolice și alimentele semi-preparate sau gata preparate (refrigerate sau nu). Aici includem categorii gen: pizza, deserturi și patiserie congelată, mâncare semipreparată la conservă sau refrigerată. De asemenea, creșteri mai mari de 30% au loc în categoriile de produse congelate (fructe, foitaje), toate acestea confirmând consolidarea trendului home-cooking.


Dinamica produselor dietetice ianuarie-iulie 2020 vs. 2019

Produsele dietetice au câștigat teren în categoriile de băuturi, sosuri sau dressinguri, dar au pierdut cotă de piață în lactate (unde tendința healthy din ultimii ani a fost de reorientare către produsele cu procente mai mari de grăsime, mai puțin procesate). Ponderi mai mari de 5% în importanță pentru produsele dietetice s-au înregistrat în categorii care, prin definiție, dețin mai mult zahăr în compoziția produselor (dulceață, frișcă, băuturi răcoritoare).


După ce în iunie am avut o scădere de aproape 5% vs. 2019 pentru categoriile de îngrijire personală, în cele 6 săptămâni din iulie până la jumătatea lui august, categoria recuperează mult în vânzări, înregistrând o creștere de +6.4% față de aceeași perioadă a anului trecut. Din top 15 cele mai bine-vândute categorii de îngrijire personală, săpunul conduce în termeni de dinamică, având o creștere de 35.4%, cu multe peste media grupei.

La fel ca în lunile anterioare, în topul creșterilor se află categoriile ale căror vânzări sunt impulsionate de pandemie (dezinfectant, spirt, servețele), iar cele afectate de distanțarea socială rămân în continuare în declin (machiaj, ingrijire față). Scutecele de bebeluși sunt de asemenea în scădere, cel mai probabil ca urmare a comportamentului de stocare din lunile precedente.

Produsele de îngrijire pentru casă au revenit în forță, după ce în luna iunie au înregistrat scădere (0.3%), creșterea pentru cele 6 săptămâni analizate fiind de +14% față de aceeași perioadă a anului trecut. Toate categoriile din top 15 au înregistrat creșteri, cu excepția categoriei de pe ultimul loc – detergenții pentru mobilă, care sau scăzut cu -2%. Cea mai mare creștere este vizibilă la insecticide +45%, categorie de sezon.

Creșterile de preț pentru 2020 (săptămânile 1-33) sunt următoarele: alimente +7,8%, produse de îngrijire personală -0,3%, produse pentru îngrijirea casei +6,1%.

Evoluția promoțiilor pe timp de pandemie – analiză în valoare pentru lunile martie-mai 2020 vs iunie-16 august 2020

În continuare a fost căutat cel mai de succes mecanism promoțional pentru revitalizarea vânzărilor acolo unde este nevoie, dar în primul rând pentru a câștiga vânzări într-o competiție acerbă. Prima alegere rămâne reducerea temporară de preț, aplicată îndeosebi în perioadele de vârf și, mai ales, în cazul categoriilor sezonale.

Presiunea promoțională, deși mai puțin puternică în sectorul alimentar (din punct de vedere total contribuție vânzare promo în total valoare) a crescut în 2020 vs 2019, pe când în sectorul nealimentar a înregistrat descreșteri.

Promoțiile sunt înregistrate omogen la nivel regional pentru produsele de îngrijire a casei (din punct de vedere al importanței, excepție făcând București), pe când în cazul celor alimentare sau de îngrijire personală, au crescut în importanță mai ales în Moldova, Banat și Oltenia. Cu toate că sunt observate scăderi în sectoarele nealimentare (aduse preponderant de regiunea București), regiunile Centru si Vest compensează prin creșteri ale vânzărilor promoționale.

Câteva dintre categoriile cu ponderi mai mari de promoții în perioada analizată (iunie- 16 aug), care au crescut cu mai mult de 10 puncte procentuale în importanța promo au fost următoarele: carnea crudă (35-45%), dezinfectanții de mâini (35-40%), uleiul alimentar (30-35%), spirtul (25-30%), băuturile carbonatate (20-25%).


Analiza RetailZoom a fost făcută în peste 3.000 de magazine din comerţul modern internaţional, fiind analizate 184 de categorii de bunuri, atât produse alimentare, cât şi de îngrijire personală şi a casei. În cazul magazinelor de mici, de proximitate, discount sau supermarketuri au fost analizate reţelele Carrefour Market, dm drogerie markt, Inmedio, Mega Image şi Shop & Go, Penny Market, Profi şi Xpress. În cazul magazinelor mari, datele au fost furnizate de Cora, Carrefour (hipermarket) şi Metro Cash&Carry.