Gospodariile de o singura persoana reprezinta un segment important de consumatori. Ultimul recensamant realizat in Romania arata schimbari spectaculoase la nivelul familiilor, dimensiunea medie a acestora scazand de la 2,9 persoane in 2002 la 2,66 persoane pe gospodarie. Tendinta este si mai pronuntata in mediul urban (2,53 persoane) si Bucuresti (2,39 persoane). Persoanele singure tind sa aiba o sursa constanta de venituri, nu au responsabilitati familiale si, prin urmare, detin un potential ridicat de a face cheltuieli discretionare. Sunt pregatiti producatorii sa inteleaga si sa raspunda cerintelor acestora?
Potrivit unui studiu Euromonitor, structura gospodariilor se schimba continuu la nivel global, in prezent inregistrandu-se o crestere constanta a gospodariilor cu o singura persoana. Aceast fenomen s-a constatat atat in pietele dezvoltate cat si in cele emergente, impactul asupra industriei alimentare fiind semnificativ.
Date cheie
• Numarul gospodariilor de o singura persoana este in crestere la nivel global. Potrivit Euromonitor, intre 2001 si 2011, numarul acestora s-a majorat cu 30,1%, ajungand la 277 milioane, ceea ce reprezinta 14,9% din totalul gospodariilor luate in calcul la sfarsitul acestei perioade.
• Aceasta tendinta este observata atat in economiile dezvoltate si in cele emergente. Cu toate acestea, fenomenul este mult mai pronuntat in tarile din Europa de Vest si America de Nord.
• In timp ce in SUA existau 32,7 milioane de gospodarii de o singura persoana in 2011, in tarile scandinave – Suedia, Danemarca si Norvegia – acestea detineau cea mai mare pondere in totalul gospodariilor – 47,1%, 40,0% si 39,6%. Este important de mentionat ca aceste tari au printre cele mai inalte standarde de viata din lume. Potrivit estimarilor Euromonitor, pana in 2020, tot SUA vor avea cel mai ridicat numar de gospodarii de o singura persoana – 36,3 milioane, urmate de China – 31,6 milioane si Japonia – 18,2 milioane. Suedia va continua sa detina cea mai mare pondere a acestui tip de gospodarie – 47,5% din totalul gospodariilor, urmate de Danemarca – 41% si Norvegia – 40,8%.
• Pana in 2020, numarul persoanelor care traiesc singure va ajunge la 331 milioane la nivel global, reprezentand 15,7% din totalul gospodariilor. Statele Unite vor avea in 2020 cel mai mare numar de astfel de gospodarii – 36,3 milioane, urmate de China – 31,6 milioane, Japonia – 18,2 milioane si India – 17,4 milioane.
• Si in alte tari vest-europene precum Germania, Franta si Marea Britanie gospodriile de o singura persoana detin de asemenea o proportie semnificativa, de peste 34% din totalul gospodariilor, in 2011.
• Gospodariile de o singura persoana reprezinta un segment important de consumatori, ce influenteaza comportamentul/obiceiurile de consum la nivel global. Aceste gospodarii tind sa aiba o sursa constanta de venituri, nu au responsabilitati familiale si, prin urmare, detin un potential ridicat de a face cheltuieli discretionare (toate elementele, cu exceptia produselor alimentare, bauturilor nealcoolice si );
• Companiile din toate industriile pot viza acest segment, care este format, in principal, din tineri profesionsti – in pietele dezvoltate si emergente, precum si persoane in varsta, care locuiesc singure – in economiile „imbatranite” dezvoltate. Acest lucru reprezintă oportunitati pentru o gama larga de produse, de la bunuri de larg consum, pana la electronice de uz casnic sau servicii medicale si de agrement.
De ce traim tot mai singuri?
Trendul este mai pronuntat in economiile mature, dezvoltate. Acest lucru se datorează mai multor factori, cum ar fi: casatorii la varste mai inaintate, cresterea numarului de divorturi si de familii monoparentale, precum si imbatranirea populatiei. „Prabusirea” structurii familiale traditionale si stilul de viata in continua schimbare contribuie, de asemenea, la tendinta de crestere a numarului de gospodarii de o singura persoana. Nu in ultimul rand, numarul mare de femei care au un loc de munca „contribuie” la trendul mentionat anterior, si influenteaza negativ rata natalitatii. In plus, in prezent femeile se pot intretine si sustine singure in cazul unui divort sau al unei separari.
Comportament de cumparare si oportunitati pentru producatori
Acest tip de gospodarie tinde sa aiba o sursa constanta de venituri. Persoanele care treiesc singure nu au responsabilitati familiale si, prin urmare, detin un potential ridicat de a face cheltuieli discretionare. In special persoanele tinere reprezinta o piata uriasa pentru articole precum bunuri de folosinta indelungata, telefoane mobile, laptopuri, activitati de divertisment si distractii. In ceea ce priveste cheltuielile persoanelor in varsta, acestea pot reprezenta un target pentru companiile care activeaza in sfera serviciilor medicale.
Numarul in crestere al acetui tip de gospodarie prezinta oportunitati si pentru comapaniile ce activeaza in horeca. Cerera de alimente congelate si ready meal este mai mare din partea consumatorilor singuri. De asemenea, acestia au tendinta de a merge mai des la restaurant si de a plati mai mult pentru o masa de calitate. Gospodariile individuale, in special cele constituite din femei, reprezinta un potential semnificativ pentru industria de produse de infrumusetare si ingrijire personala. Acestea sunt dispuse sa plateasca mai mult pentru produse destinate ingrijirii parului si cosmetice premium. In Franta, de exemplu, tinerii singuri aloca bugete peste medie pentru produse de uz personal si activitati de leisure. Pentru a atrage consumatorii din acest segment, companiile ce activeaza in industria bunurilor de larg consum trebuie sa inteleaga cerintele/nevoile acestora. De pilda, ambalajele mari pot frustra cumparatorii din acest segment, deoarece acestea contin in general portii in plus, care nu ajung sa fie folosite. Cumparatorii singuri conduc practic schimbarea stilului de viata si de consum spre o gama mai lagra de produse convenience. De exemplu, in ceea ce priveste alimentele, acestia majoreaza cererea nu doar de produse convenabile, ci si de produse sanatoase.
Seniorii reprezinta, de asemenea, un target de consumatori pe care nimeni nu isi permite sa-l ignore, cu atat mai mult cu cat se preconizeaza ca in 30 de ani, la nivel global, numarul persoanelor de peste 65 de ani se va dubla, de la 506 milioane la 1,3 miliarde. Seniorii sunt mult mai loiali brandurilor consacrate. De cele mai multe ori, calitatea sta inaintea pretului, in decizia de cumparare. Seniorii sunt fanatici in privința alimentelor sanatoase si de tip wellness (omega 3, probiotice etc.) si acorda o mai mare importanta placerilor culinare.
Specialistii Euromonitor sunt de parere ca pe termen mediu, ritmul lent de crestere economica la nivel global in perioada 2012-2015 ar avea un impact negativ asupra potentialului de cosnum reprezentat de aceste gospodarii. Astfel, multe gospodarii individuale vor fi mai afectate decat celelalte tipuri, fiind nevoite sa se confrunte singuri cu disponibilitati de credite mai mici, precum si cu cresterea inflatiei (preturile la combustibili si produse alimentare). La nivel global inflatia a crescut de la 2,1% in 2009 la 5,3% in 2011.