Cine sunt cei mai importanti operatori de retail din Republica Moldova?

Compania de retail audit si shopper research Market Vector, fondata de Marius Caluian, a efectuat in perioada mai-iunie 2012 un recensamant complet al operatorilor din retail si horeca ce activeaza pe piata din Republica Moldova.
Harta de retail si horeca arata astfel: 34 de judete,
1.517 localitati si 12.135 de spatii de vanzare (retail + horeca). Semnatarii sudiului au grupat cele peste 12.000 de locatii in trei mari categorii: retail, horeca si pietele traditionale. Universul de retail, cu o pondere de 78% din total, cuprinde mai multe formate, respectiv: super/hipermarket, cash&carry, magazine alimentare, chioscuri, benzinarii si magazine specializate (cosmetice/parfumerii, chimicale, pet shop-uri, tabacco, bauturi alcoolice, farmacii, macelarii, panificatie si fructe-legume).
Pe piata horeca din Republica Moldova activeaza 2.291 de operatori, grupati in sase mari categorii (restaurante, fast food-uri, cafenele, cofetarii, baruri/pub-uri, cluburi/disco). Impreuna, acestia reprezinta sub 20% din universul total de spatii de vanzare mai sus descris.
In cele 34 de judete din aceasta tara au fost identificate 351 de piete traditionale.

Chisinaul, „capitala retailului” din Moldova

Potrivit studiului realizat de Market Vector, in Chisinau functioneaza o treime din cele peste 12.000 de locatii de retail si horeca din Moldova. Alte sase judete importante, din punct de vedere al dezvoltarii comertului si universului horeca, sunt Balti, Orhei, Hancesti, Soroca, Ungheni si Cahul.
In ceea ce priveste densitatea magazinelor de mari dimensiuni, Chisinaul conduce detasat, cu un grad de concentrare de 34%, urmat de judetele Balti si Orhei cu 5%, respectiv 4%.
Capitala Moldovei grupeaza 42% din suprafata totala de vanzare (retail plus horeca) din aceasta tara, urmat la mare distanta de judetele Balti (5%) si Hancesti (3%).
Orasele Chisinau si Balti (al doilea oras din Moldova din punct de vedere al numarului de locuitori) sunt in top si din punct de vedere al suprafetei de vanzare raportata la mia de locuitori. Daca in Chisinau media este de 257,9 mp/1.000 de locuitori, in Balti aceasta este de 173 mp/1.000 locuitori.
„Piata de retail din Moldova este in crestere, fiind dominata de lanturile ucrainene si retailerii locali. Cred ca aceasta situatie se va mentine si in urmatorii doi-trei ani. Hipermarketurile, supermarketurile si segmentul cash&carry grupeaza circa 190 de magazine, Chisinaul fiind cea mai importanta piata”, a declarat Marius Caluian, Managing Partner la Market Vector.

Cei mai importanti retaileri din Moldova

Green Hills Market, Fidesco, Fourchette, Everest, Unimarket Discount, Nr. 1, Pyaterochka, Linella, Metro Cash&Carry si sunt cei mai importanti retaileri care opereaza pe aceasta piata.
Singurul retailer international din Romania care opereaza si in Moldova este Metro Cash&Carry. Compania a deschis primul sau centru de distributie in luna decembrie 2004, la Chisinau, Republica Moldova fiind a 27-a tara in care liderul international in comertul cash&carry opereaza.
La finele anului 2006, in Republica Moldova existau deja trei magazine Metro, dintre care doua in Chisinau si unul in Balti, valoarea totala a investitiei ajungand la aproximativ 39 milioane de euro.
Green Hills Market, una dintre cele mai cunoscute retele de supermarketuri, este detinuta de compania ucrainiana Kviza-Trade si opereaza in prezent 11 supermarketuri, din care 10 in Chisinau si unul in orasul Balti. Contactati de Modern Buyer, oficialii Green Hills Market au declarat ca pana la sfarsitul acestui an intentioneaza sa mai deschida inca un magazin. Magazinele Green Hills au suprafete cuprinse intre 900 si 3.500 de mp. Istoria companiei a inceput in decembrie 1995, odata cu inaugurarea Centrului Comercial Green Hills din orasul Chisinau.
Tot actionariat ucrainian are si reteaua de retail Fourchette. Compania opereaza 10 supermarketuri in Moldova, fiind prezenta in aceasta tara din anul 2006. Al zecelea magazin a fost deschis in orasul Cahul, avand o suprafata de 600 de metri patrati. In prezent, Fourchette este unul dintre cei mai mari retaileri din Ucraina, tara in care opereaza peste 100 de locatii. Suprafata de vanzare a magazinelor variaza intre 800 si 9.000 de mp.
La randul sau, Fidesco este una din primele si cele mai mari companii de import si vanzare cu amanuntul din Moldova. Fidesco a inceput dezvoltarea retelei proprii de vanzare cu amanuntul sub brandul cu acelasi nume in 1995, iar in prezent opereaza 17 magazine dintre care 10 in Chisinau, 2 in Balti, 2 in Calarasi si cate unul in Orhei, Comrat si Anenii Noi.
Pentru optimizarea operatiunilor logistice, compania a investit intr-un depozit cu o suprafata de circa 36.000 mp.
Pyaterochka este o franciza acordata pentru 10 ani de catre cea mai mare companie de comert cu amanuntul din Rusia X5 Retail Grou”. Potrivit ziarului Adevarul de Moldova, franciza a fost acordata de grupul X5 Retail Group companiei Stati Market SRL, parte componenta a Stati-Holding administrat de milionarul moldovean Gabriel Stati. Primul magazin din Moldova a fost deschis in aprilie 2011, iar in prezent compania detine 8 locatii in Chisinau sub brandul Pyaterochka, pozitionandu-se ca un soft discounter.

Linella este o retea locala de supermarketuri care opereaza 12 magazine in Chisinau si patru in afara capitalei Moldovei. Compania a fost fondata in 2001, odata cu deschiderea primului magazin in Chisinau, cu servire asistata. In 2004, retailerul deschide primele 3 locatii cu autoservire, iar in 2011 inaugureaza primul magazin Linella din afara Chisinaului.

Unimarket Discount, o societate pe actiuni cu capital mixt moldo-rus a deschis primul sau magazin de tip discount in luna decembrie 2010. Pana in prezent, retailerul a reusit sa deschida 28 de magazine, intentionand sa creasca aceasta cifra la 40.
unimarket
Reteaua de supermarketuri Nr.1 este prezenta cu 7 magazine exlusiv in Chisinau, compania anuntand ca intentioneaza sa mai deschida o locatie pana la finalul acestui an tot in capitala Moldovei.

Lantul de drogherii Zolusca, cel mai mare din Moldova

In Republica Moldova exista si doua retele de drogherii, respectiv Zolusca (Cenusareasa) si Casa Curata. Cu o istorie de 12 ani si 44 de magazine deschise in Chisinau, Zolusca a devenit cea mai mare retea de magazine specializata in vanzarea de detergenti, produse cosmetice si de ingrijire personala. Sortimentatia acestuia cuprinde circa 3000 de articole, cele mai multe dintre ele fiind branduri puternice. zolusca1
Reteaua de magazine specializate Zolusca isi va continua expansiunea pe piata interna, anuntand noi investitii in expansiune in 2013.
Casa Curată, este tot un format de magazin specializat in comercializarea produselor destinate ingrijirii personale si curateniei casei.
Compania opereaza 29 de magazine in Chisinau si Balti, atat cu servire asistata cat si cu autoservire. Primul magazin Casa Curata a fost deschis in 1998.

Castigul salarial mediu in Republica Moldova a crescut cu 10,7% fata de aceeasi luna a anului 2011, arata datele Biroului National de Statistica. Totusi, moldovenii au cea mai mica putere de cumparare din Europa, veniturile anuale inregistrate pe cap de locuitor fiind de doar 1.257 euro, se arata intr-un studiu publicat de institutul german de cercetare a evolutiilor pietei si tendintelor consumatorilor GfK Geo Marketing.

Articolul precedentBlack Friday in lanturile de retail modern
Articolul următor„Singuraticii”, o categorie tot mai mare de consumatori. Sunt pregatiti producatorii sa inteleaga cerintele lor?
Modern Buyer
Modern Buyer este un pionierat in zona produselor editoriale specializate, fiind prima platforma de informare destinata specialistilor in achizitii – buyeri si oameni de vanzari - din Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.