Shopper Trends 2012-2013: Se cumpara mai des, mai putin si din mai multe magazine

Concluziile ce se pot desprinde din cel mai recent studiu Shopper Trends 2012-2013, realizat de Nielsen, arata ca se cumpara mai des, din mai multe magazine si, in principal, articole de stricta necesitate, comportament favorizat si de dezvoltarea formatelor de proximitate. Totusi, hipermarketurile raman in continuare “preferate” pentru realizarea cumparaturilor de volum. In ceea ce priveste influenta exercitata de promotii asupra cumparatorilor referitor la alegerea magazinelor vizitate, aceasta a scazut semnificativ fata de anul anterior.

Doua treimi dintre participantii la studiu care considera ca pretul alimentelor a crescut au declarat ca achizitioneaza doar lucruri de stricta necesitate, in timp ce numai 8% dintre acestia sustin ca nu i-a afectat cresterea preturilor. Pe de alta parte, 31% afirma ca au achizitionat cantitati mai mici, in general, un procent mai mare fata de 2011 (cand ponderea celor care considereau acest lucru era de 26%), iar 26% cauta produsele la promotie sau la reducere (in scadere fata de anul anterior – 30%). ce_cumpar

Conform datelor cuprinse in studiu, perceptia asupra dinamicii preturilor la alimente a ramas la nivelul anului trecut, insa a depasit semnificativ nivelul din 2010, astfel ca 86% dintre respondenti considera ca preturile la alimente au crescut. Si consumatorii din alte tari europene, precum Bulgaria sau Polonia au resimtit puternic majorarea preturilor la alimente: 81% dintre respondentii bulgari, respectiv o majoritate covarsitoare, de 96%, a polonezilro sustin ca alimentele s-au scumpit.
In functie de dimensiunea oraselor, cumparatorii din orasele medii au o perceptie mai accentuata legata de cresterea preturilor la alimente, fata de cei din Bucuresti si orasele mari, 90% dintre acestia considerand ca preturile alimentelor au crescut. De asemenea, un procent aproape egal (89%) dintre respondentii cu venituri mici (egal sau sub 2.000 lei) sustin ca alimentele s-au scumpit.

Se cumpara mai des, din mai multe magazine
Mai mult de o treime (40%) dintre cumparatori realizeaza saptamanal cumparaturile principale pentru gospodarie (produse alimentare, de bacanie si de ingrijire personala), semnificativ mai mult decat in anul anterior si in procent dublu fata de anul 2010 (19%).
Aceeasi evolutie este valabila si in cazul frecventei pentru cumparaturile de completare, 20% dintre respondenti declarand ca fac astfel de cumparaturi zilnic, comparativ cu 15% in 2011, respectiv 10% in 2010.
Fata de anul anterior se observa o crestere semnificativa a procentului persoanelor care viziteaza patru sau cinci magazine – pana la 15%, respectiv 9%, in timp ce procentul celor care viziteaza doua sau trei magazine este in scadere.
frecventa_princ
Studiul arata ca in 2012 hipermerketurile si-au revendicat cea mai mare parte a bugetului cumparatorilor, 62% dintre acestia afirmand ca si-au lasat o parte importanta a bugetului in acest tip de magazine, fata de 55% in 2011, respectiv 35% in 2010. Pe de alta parte, discounterii par sa fi pierdut din avantul pe care il avusesera in anii anteriori, doar 11% dintre respondenti declarand ca-si fac cele mai multe cumparaturi in aceste format, comparativ cu 27% in 2010.

Influenta promotiilor asupra alegerii magazinelor, in scadere
Si in 2012, promotiile au reprezentat un punct de atractie pentru cumparatori, insa influenta acestora asupra alegerii magazinelor vizitate a scazut semnificativ fata de anul anterior, 34% dintre cei intervievati declarand ca promotiile influenteaza alegerea magazinului, fata de 40% anul anterior. Drept urmare, atat producatorii, cat si retailerii trebuie sa adauge noi argumente, legate de experienta de cumparare, pentru care consumatorii sa aleaga locatiile. In ceea ce priveste alegerea marcii, aproape jumatate dintre cumparatori au afirmat ca sunt foarte rar influentati de promotii sau cumpara la promotie doar daca le place marca respectiva, in timp ce doar 17% cumpara in mod obisnuit diferite marci aflate in promotii.
influenta_promotii

Comparativ cu alte tari europene, 31% dintre respondentii maghiari au afirmat ca schimba magazinele in functie de care dintre ele are cele mai bune promotii in acel moment, 32% dintre bulgari cumpara produse la promotie doar daca le place deja marca respectiva, in timp ce 35% dintre polonezi au declarat ca schimba foarte rar magazinele, dar atunci cand cumpara, cauta promotiile.

In ceeea ce priveste perceptia asupra magazinelor, datele de studiul Shopper Trends arata ca la nivelul tuturor respondentilor, dar si in orasele mari si medii, Kaufland continua sa fie perceput ca fiind magazinul cu cele mai mici preturi, urmat de Carrefour si Auchan. In Bucuresti insa, “lupta” pentru a cuceri aceasta perceptie este una dura, cu cele mai multe magazine de tip hipermarket avand scoruri similare, primele cinci pozitii fiind ocupate de Auchan, Carrefour, Cora, Real si Kaufland.

Metodologia studiului
Studiul Shopper Trends 2012-2013 este construit pe baza metodologiei proprietare Winning Brands™, care se axeaza pe tendinte in comportamentul de cumparare, precum si reactia fata de promotii si marci private. Este realizat la nivelul cumparatorilor care merg si in locatiile de tip comert modern, persoane din orase cu peste 50.000 de locuitori, cu varsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani care decid sau influenteaza ce se cumpara pentru gospodarie. Rezultatele sunt obtinute la nivelul unui esantion de 1.200 de persoane, avand la baza interviuri fata in fata la domiciliul respondentilor, realizate in perioada 10 octombrie – 7 noiembrie 2012. Sursa grafice: Extras din studiul global Nielsen ShopperTrends 2012-2013

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.