Rusia, o piata cu potential urias, se deschide pentru producatorii romani din industria carnii si a laptelui

Astazi (10 octombrie a.c.), Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si omologul sau din Federatia Rusa, Fiodorov Nicolai Vasilievici au incheiat un acord important cu privire la comercializarea produselor romanesti de origine animala pe piata rusa. Din luna noiembrie a acestui an, autoritatea sanitar-veterinara rusa va incepe inspectiile la companiile romanesti care isi desfasoara activitatea in sectoarele carnii si a laptelui in scopul recunoasterii capacitatii acestora de a raspunde cerintelor sanitare veterinare impuse. Acest demers va permite producatorilor romani de produse de origine animala sa intre pe o piata cu un potential de consum urias.
Potrivit unui raport furnizat de Comisia Europeana, Rusia, Hong Kong si China au reusit sa cumpere, impreuna, 54,6% din productia de carne de porc exportata de producatorii din Uniunea Europeana. Pe primul loc in topul celor mai mari cumparatori de carne de porc din Uniunea Europeana se afla Rusia, tara ce a achizitionat in ianuarie 2012 peste 24% din productia statelor membre.

Evolutia consumului in Rusia
In Rusia, cresterea veniturilor reale ale populatiei dar mai ales accesul la creditele de consum au adus cu sine si o crestere a consumului. „Pe masura ce va creste bunastarea populatiei este evident ca va creste si consumul de marfuri. Intr-adevar, piata noastra se afla in stadiul de dezvoltare si exista categorii ale populatiei care vor manifesta o cerere crescuta pe masura cresterii veniturilor. Este, intr-adevar, o piata interesanta pentru producatori”, precizeaza Maria Kataranova, expert în domeniul pietei alimentare pentru publicatie Vocea Rusiei.

Retailul in Rusia
Actualmente, Rusia ramane cea mai mare piata din regiune. In 2011, potrivit site-ului PMR, piata de retail din Rusia a crescut cu aproape 12,9% fata de anul anterior, ajungand pana la valoarea de 543,5 miliarde de dolari. In 2013, se estimeaza ca valoarea pietei de retail va depasi 800 de miliarde de dolari.
Cei mai importanti retaileri care activeaza pe piata rusa sunt X5 Retail Group, Magnit, Tander, Auchan, Metro Group, Dixy Group, Lenta si Billa.
Cu sediul in Moscova, X5 Retail Group este cel mai mare comerciant din Rusia din punct de vedere al veniturilor obtinute. La finalul lunii iunie a.c., grupul detinea 3.298 de magazine, din care 2783 erau magazine soft discount, 341 de supermarketuri, 77 de hipermarketuri si 97 de magazine de convenienta. Grupul opereaza si 399 de magazine in sistem de franciza.
In 2011, vanzarile nete ale grupului s-au ridicat la aproximativ 15,4 miliarde de dolari. Publicatia Planet Retail apreciaza ca X5 Retail Group va deveni pana in 2015 liderul de piata din regiune, din punct de vedere al vanzarilor, urmat de Schwarz Group si Magnit. Si Dixy Group se afla in topul retailerilor din Europa Centrala si de Est.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here