Pana in anul 2015, retailul modern ar putea acoperi pana la 57% din totalul pietei de retail din Romania

Este una din concluziile unui studiu al sectorului de retail realizat de Roland Berger Strategy Consultant in perioada iulie-august 2012 cu scopul de a analiza pozitionarea strategica a formatelor de retail modern din Romania, comparativ cu situatia internationala. Potrivit analistilor de la Roland Berger, peisajul romanesc de retail este intr-o continua evolutie. Exista un potential ridicat de expansiune in special pentru segmentul de proximitate, discounteri si supermarketuri, pentru ca ponderea mare a comertului traditional ofera mult loc pentru dezvoltarea acestor formate. Sectorul de retail romanesc se afla asadar in proces de maturizare, practicile de retail modern indicand deocamdata un grad de sofisticare moderat in ceea ce priveste pozitionarea strategica

In 5 ani, suprafata media a magazinelor a scazut de patru ori
Principala tendinta din Europa, potrivit careia retailerii isi diversifica din ce in ce mai mult prezenta, atat geografic cat si intre formate, adoptand strategii multiformat, se resimte si in Romania. Chiar daca marile grupuri nu si-au dezvoltat inca local toate formatele incluse in portofoliul lor international, retailerii si-au ajustat deja strategiile in acest sens. Cifrele prezentate de Roland Berger sunt relevante: daca media suprafetelor de vanzare a magazinelor nou deschise era de peste 1.600 m2 in 2007, acest indicator a scazut in 2011 la mai putin de 600 m2, pentru ca in prima jumatate a anului 2012 sa se situeze la sub 400 m2.
Trendul este vizibil in strategia mai multor retaileri din Romania. In cazul Billa de pilda, din 1999, anul intrarii pe piata si pana in 2011, suprafata medie a magazinelor a scazut cu 783 de mp (vezi tabel), potrivit unei analize realizate de BrandPrivat.ro. Chiar si segmentul cash&carry a dovedit o mare flexibilitate in adoptarea formatului de magazin in functie de situatia actuala, de perspectiva pietei si de oportunitatile din anumite regiuni. „In Romania, sunt anumite zone in care exista multi clienti, dar nu indeajuns de multi pentru a face o investitie intr-un magazin mare, zone care sunt plasate departe fata de un magazin METRO obisnuit. Ideea unui METRO Punct este aceea de a oferi acestor clienti profesionisti un sortiment de baza, de care au nevoie zilnic, pentru a le facilita proximitatea si usurinta de a se aproviziona zilnic din acelasi loc si de a-si putea face afacerile intr-un mod foarte civilizat”, declarau oficialii METRO Cash&Carry Romania intr-un interviu acordat revistei Piata. Magazinele METRO Punct au suprafete de 2.100 mp (Pitesti), 2.300 mp (Turda) sau chiar si sub 2.000 (Buzau).
Asadar, daca formatele mari au dominat expansiunea intre anii 2003-2007, acum jucatorii din industrie se orienteaza catre formatele mici (magazine de proximitate, discounteri si supermarketuri), iar pe parcurs multi adopta o strategie multi-format.
tabel-bp

Oportunism sau strategie?
Analizand localizarea magazinelor, scorurile obtinute in urma unei analize a pozitiei lor din trei perspective (valoare imobiliara, departare geografica fata de competitori si accesibilitate generala) dezvaluie o pozitionare neasteptat de similara a formatelor romanesti, cu unele hipermarketuri avand localizari surprinzator de bune pentru segmentul lor. Pe de alta parte, deoarece magazinele de convenienta sunt un segment relativ nou, in plina expansiune, pozitionarea lor geografica este mai degraba oportunista decat strategica, scorurile de pozitie obtinute fiind astfel scazute. In schimb, scorul ridicat de localizare al discounterilor ii pune in competitie directa cu supermarketurile. Portofoliul de produse proaspete este un alt element de diferentiere intre formate – segmentul cash&carry conduce in majoritatea categoriilor (fructe, legume, carne de pui, carne rosie sau peste) in timp ce hipermarketurile sunt lideri detasati pe segmentul de produse de panificatie.

Articolul precedentPromotiile si marcile proprii „insufletesc” vanzarile din non-food
Articolul următorRusia, o piata cu potential urias, se deschide pentru producatorii romani din industria carnii si a laptelui
Maria Hurduc
Este Business Unit Manager al Modern Buyer inca de la lansarea brandului, in 2008. Are o experienta de peste 16 ani in presa scrisa, iar in ultimii 11 ani s-a specializat pe domeniile Retail, FCMG si Horeca. Este absolvent al Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara, specializarea Tehnologia Prelucrarii Produselor Alimentare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.