Romania, prima tara din grup in care Carrefour investeste intr-o cooperativa agricola

Retailerul francez Carrefour a prezentat astazi, in cadrul unei conferinte de presa, primele rezultate si obiectivele proiectului Cooperativa Agricola Carrefour Varasti, initiat in urma cu doi ani. Potrivit oficialilor Carrefour, cooperativa a fost fondata alaturi de patru fermieri locali, iar Romania este prima piata in care retailerul este parte a unei astfel de cooperative, in celelalte tari existanad doar colaborari cu fermieri locali sau asociatii de profil.

Cooperativa se afla la mai putin de 30 de km de Bucuresti, in comuna Varasti, judetul Giurgiu, si insumeaza 60 de hectare de teren (din care 15 hectare de solarii). Comuna Varasti este cunoscuta datorita bazinului legumicol, dar si pentru experienta de generatii pe care o au producatorii de aici.

„Cooperativa Agricola Carrefour Varasti are 5 membri fondatori: Carrefour si 4 producatori locali, iar legumele sunt adunate de la 80 de familii de agricultori din zona. Anul trecut, producatorii din Varasti au livrat catre Carrefour aproximativ 3.000 – 3.500 de tone de legume, iar pentru anul in curs planul prevede livrarea a circa 5.000 de tone de legume, reprezentand circa 40 de produse, de la verdeturi precum salata, ceapa verde, ridichi, leurda, urzici, spanac, stevie, usturoi verde, marar, leustean, loboda, patrunjel pana la rosii, ardei, dovlecei, fasole, vinete, varza, telina etc. Planul de productie a fost stabilit integral in luna octombrie a anului trecut, drept urmare principalul avantaj al acestui proiect este predictibilitatea, atat pentru noi cat si pentru producatori”, a declarat Mircea Isvoranu, Manager Achizitii Legume – Fructe, Carrefour Romania.

„Am ales Varasti pentru ca aici am gasit producatori de incredere, si astfel am stabilit o asociatie bazata pe incredere. Prin aceasta colaborare oferim clientilor nostri produse autohtone, gustoase si foarte proaspete – pentru ca ajung in magazine in mai putin de o zi, precum si un pret mai bun. In ceea ce ii priveste producatorii locali, beneficiul major este ca noi ne ocupam de partea de colectare, ambalare si livrare catre magazine. Colectarea se face in depozitul deschis in acest scop, iar aici legumele sunt puse in ladite speciale si sunt livrate catre toate magazinele noastre”, a spus la randul sau Silviu Diaconu, Fresh Products Purchasing Director Carrefour Romania si Coordonatorul proiectului Cooperativa Agricola Carrefour Varasti.

Retailerul a construit in Varasti un depozit de 300 mp, unde producatorii locali pot depozita legumele. Totodata, retailerul se ocupa si de partea de ambalare, oferind producatorilor ladite din plastic, pliabile si returnabile. Din acest depozit, legumele sunt transportate la depozitul central si apoi distribuite catre magazinele Carrefour din toata tara. Reprezentantii retailerului au precizat ca „etichetele de pret de la raft vor fi inscriptionate cu zona de provenienta, astfel incat clientii sa devina parte activa a lantului comercial, sustinand direct, prin cumparare, Cooperativa Agricola Carrefour Varasti”.

Despre avantajele producatorilor a vorbit Dorel Buturuga, unul dintre producatorii fondatori ai cooperativei: „Avantajele noastre sunt urmatoarele: acum avem un plan de productie stabilit, o productie garantata, un pret bun garantat, si nu in ultimul rand, suntem platiti la timp. Imi doresc ca exemplul nostru sa fie urmat si de alti producatori locali”.

Oficialii companiei au declarat ca legumele de la Cooperativa Agricola Carrefour Varasti vor fi disponibile in toate magazinele Carrefour pe tot parcursul anului, in functie de sezon. De asemenea, acestia au insistat asupra sustinerii si promovarii produselor autohtone, precizand ca in categoriile de legume si fructe se importa doar produsele care nu se produc in Romania.

“Acum patru ani am demarat un proiect prin care ii invitam pe producatorii locali sa vina la standurile amenajate in magazinele noastre, sa completeze un formular pentru a deveni furnizorii nostri. In urma acestui demers s-au inscris 1.200 de producatori mici si mijlocii, din care 360 au devenit furnizorii nostri. Noi importam doar produsele care se cultiva in Romania, pentru ca este mult mai avantajos sa cumparam produse proaspete locale, costul fiind mult mai mic”, a declarat Andreea Mihai, Director de Marketing & Comunicare Carrefour Romania.

„Cred ca Romania are terenuri de foarte buna calitate, de aceea legumele si fructele sunt atat de gustoase. Pentru ca exista cerere, dorim sa oferim clientilor nostri cat mai multe produse locale, ne dorim sa limitam cat de mult se poate importurile pe aceste categorii”, a concluzionat Jean-Baptiste Dernoncourt, CEO Carrefour Romania.

In prezent, Carrefour detine in Romania un total de 290 de magazine dintre care 32 hipermarketuri Carrefour, 129 supermarketuri Market, 44 magazine de proximitate Express, 10 magazine de proximitate Contact, 74 de magazine Billa, plus magazinul de comert online: www.carrefour-online.ro  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.