Asociatia Romana a Carnii avertizeaza ca in 2016, la nivel global, pretul mediu de achizitie pentru carcasa de porc a cunoscut o crestere semnificativa, principala cauza fiind cererea tot mai mare din partea unor piete precum China, Japonia si Hong Kong. „In luna ianuarie 2017 a fost semnalata o crestere a exporturilor din Europa cu 20% mai mare fata de aceeasi perioadă a anului 2016, suprematia detinand-o in continuare China, urmata de Hong Kong si Coreea de Sud. Comparativ cu ultimii doi ani, in trimestrul I 2017, pretul mediu de achizitie pentru carcasa de porc a fost cu 26% mai mare fata de 2016 si cu 12% mai mare fata de 2015. Pretul pieptului de porc a crescut cu 40%, iar pretul jambonul a inregistrat o crestere de 25%, in ultimele 12 luni. Conform datelor prezentate de Comisia Europeana in luna martie 2017, in cadrul Consiliului Economic al Observatorului pentru Piata Carnii se estimeaza ca aceasta crestere a pretului carnii de porc va urma o curba ascendenta pana in a doua parte a anului 2017, cand va avea loc o stagnare”, arata oficialii ARC.
O alta cauza a cresterii preturilor la nivel european o reprezinta scaderea efectivelor de porcine, la toate categoriile de varsta, cu pana la 2,3% la tineret intre 20-50 kg si de 1,1% la porcii la ingrasat intre 50-80 kg.
Ultima modificare importanta a pretului carnii de porc in Romania a avut loc la inceputul anului 2016
Situatia de mai sus are deja un impact direct si asupra pietei interne, unde pretul carnii de porc a crescut cu 12 pana la 15%. Cresterile vor continua si in perioada imediat urmatoare, pana la plafonul de 30%.
Mai multi achizitori din retail si horeca confirma faptul ca au fost anunttau deja de furnizorii or cu privire la cresterea preturilor carnii de porc incepand cu data de 1 aprilie 2017. Ramane de vazut cand vom vedea primele scumpiri si in categoria mezelurilor si a altor produse procesate ce au ca materia prima carnea de porc.