Euromonitor International: Perspective privind preturile la carnea de porc in UE si SUA

0
286

Potrivit Euromonitor, pretul carnii de porc pentru contracte futures (pentru livrarile din luna iunie) a stagnat in perioada 4 aprilie – 17 iunie la Bursa din Chicago, situandu-se la 2,02 dolari/kilogram. In ceea ce priveste Uniunea Europeana, conform celor mai recente date, la EU Weekly Market Prices, pretul pentru carcasele de porc a scazut cu 3% in perioada 4 martie – 5 mai, pana la 1,67 euro/ kg.

In UE, situatia economica incerta si vremea rece au afectat negativ cererea de carne de porc

„Declinul de 3% al pretului carnii de porc inregistrat la nivelul Uniunii Europene intre 04 martie si 5 mai a.c. este consecinta mai multor factori. In primul rand, incertitudinea cu privire la situatia economica a continuat sa afecteze increderea consumatorilor, drept urmare si consumul de carne proaspata in regiune. In plus, conditiile meteorologice nefavorabile din Europa au dus la un consum mai mic de carne, in special a celei achizitionate pentru gratar”, explica Francisco Redruello, Senior Analyst – Food, Euromonitor International. De asemenea, s-a inregistrat o cerere scazuta pentru carnea de porc din UE din partea unor piete precum Rusia si Japonia. Rusia a redus importurile de carne din cauza temeririlor privind impactul preturilor asupra pietei interne, in timp ce in cazul Japoniei, deprecierea yen-ului a dus la majorarea preturilor pentru carnea importata.
Marea Britanie este una dintre putinele piete in care pretul la carnea de porc a crescut in perioada mentionata. Pretul a fost afectat negativ de deprecierea lirei sterline, lucru care a dus la cresterea costurilor viitoare, pentru contractele negociate in februarie si martie, insa onorate in aprilie si mai.

Aprecierea dolarului a “infranat” exporturile

Pentru Statele Unite, stagnarea preturilor se datoreaza unei combinatii de factori interni si internationali. Pe plan international, exporturile de carne de porc a scăzut cu 18,2% in martie fata de anul precedent, potrivit US Meat Export Federation. In primul trimestru, exporturile de carne de porc din SUA au scazut cu 15,2% fata de 2012. Un factor-cheie care explica aceasta scadere a fost aprecierea dolarului american, in special in raport cu yenul japonez si euro. Aprecierea monedei americane face exporturile mai putin competitive si creste oferta pe piata interna. In 2012, vanzarile de carne de porc pe piata americana au totalizat sase milioane de tone. Pe de alta parte, cererea internă a jucat un rol pozitiv in ceea ce priveste prturile la carnea de porc din SUA. „De obicei, pe aceasta piata consumul de carne este mai mare in timpul sezonului de gratare, definit ca perioada dintre Memorial Day (ultima zi de luni din mai) si Ziua Muncii (prima zi de luni din septembrie). Un factor suplimentar care sta la baza cresterii dezvoltarii viitoare a acestei industrii il reprezinta cresterea moderata a preturilor la cerealele furajere”, spune analistul Euromonitor.

Acordurile “collar” ar putea reduce expunerea la fluctuatiile de pret

Marii producatori internationali de carne de proc care doresc sa livreze in perioada iulie-septembrie ar putea opta pentru acorduri de buna intelegere (over-the-counter – OTC, engl. – contracte negociate privat si semnate direct intre doua parti, fara a trece prin intermediari) pentru a reduce astfel expunerea la fluctuatiile excesive de pret.
Specialistii Euromonitor sunt de parere ca o alta posibilitate, printre multe altele, ar fi semnarea unei intelegeri collar, pe trei luni, cu furnizorii. Acordurile collar permit stabilirea preturilor intre anumite limite – una inferioara, respectiv una superioara. In cadrul unor astfel de intelegeri, buyerii continua sa aiba flexibilitatea de a cumpara la preturile pietei in intervalul de timp stabilit, astfel incat fluctuatiile excesive de pret sa nu denatureze structura costurilor pe lantul de aprovizionare.
“Fluctuatiile in exces, de peste 3% peste estimarile actuale pentru luna septembrie sunt putin probabile, iar sezonul de grill va avea un impact limitat. Cu toate acestea, fluctuatiile valutare, in special pentru dolarul american, ar putea avea un efect de distorsionare asupra preturilor spot. Astfel, acordurile collar cu o marja de 6% (care sa includa atat limita superioara cat si cea inferioara) ar oferi o baza solida impotriva volatilitatii pe termen scurt a preturilor spot”, concluzioneaza Francisco Redruello, Senior Analyst – Food, Euromonitor International.

Preluarea Smithfield Foods Inc., cea mai mare tranzactie din industrie, din ultimii ani

Recent, compania americana Smithfield Foods Inc., unul dintre cei mai mari producatori de carne de porc din lume, a fost preluata de catre Shuanghui International Holdings Limited. Se estimeaza ca tranzactia, evaluata la aproximativ 7,1 miliarde de dolari, suma ce include si datoriile americanilor, va da nastere unui unui nou lider in industria carnii de porc.
Cu sediul in Hong Kong, Shuanghui International este un holding care detine mai multe afaceri la nivel mondial, respectiv produse alimentare, logistica si ingrediente pentru industria alimentara. Compania este cel mai mare producator de carne de porc din China (2,7 milioane de tone de carne pe an). Ce impact va avea aceasta tranzactie asupra pietei internationale, se va vedea dupa primirea acordului de preluare, asteptat pentru a doua jumatate a anului 2013.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here