Anul 2016, din perspectiva unor indicatori macroeconomici cheie

Stimularea consumului prin reducerea TVA-ului are efect doar pe termen scurt, nu si pe termen mediu si lung, avertizaza analistii economici din Romania. In plus, scaderea impozitelor a mascat presiunea inflationista, aceasta urmand sa revina incet-incet, mai avertizeaza acestia. Totusi, zilele trecute, Banca Mondiala si-a imbunatatit estimarile privind cresterea economiei romanesti in 2016, avansand un procent de 5,1%. In ultima luna a acestui an, Modern Buyer va propune o scurta radiografie a catorva indicatori macroeconomici cheie valabili pentru 2016.

4,9% – Cresterea economica pe primele noua luni ale anului
Romania se bucura in acest an de o crestere economica de 5,2% in semestrul I si de 4,9% pe primele noua luni, arata un document oficial al Executivului. Deficitul bugetar este estimat la pragul de 0,49% din PIB. Reprezentantii Bancii Mondiale atrag atentia ca in 2017 cresterea economica nu va depasi 3,8%, pentru ca in 2018 avansul economiei romanesti sa se reducă la 3,4%.

5,9 – Rata somajului la nivel national
Somajul a scazut cu 12% in ultimele 10 luni, arata datele raportate de Institutul National de Statistica. La sfarsitul lunii septembrie 2016, rata somajului inregistrat la nivel national a fost de 5,9%. Rata somajului la barbati a fost cu 1,9 puncte procentuale mai mare decat la femei. Analistii economici se asteapta la o tendinta de scadere a somajului pe termen mediu. In luna octombrie 2016, rata somajului arata astfel: 6,6% in randul barbatilor si 4,8% in randul femeilor. Pentru persoanele adulte (25- 74 de ani), rata somajului a fost estimate la 4,7% pentru luna octombrie 2016.

18,8% din persoanele ocupate, sub pragul saraciei
INS a dat recent publicitatii si un raport interesant cu privire la rata saraciei, datele fiind insa valabile perioada ianuarie-decembrie 2015. Potrivit datelor INS, din totalul persoanelor ocupate, cele aflate sub pragul de saracie au reprezentat 18,8%. Rata sarciei a fost de aproape 6 ori mai mare in regiunea Nord-Est, de peste 5 ori in regiunile Sud-Est, Sud-Vest Oltenia si Sud-Muntenia decat in regiunea Bucuresti-Ilfov. Pentru masurarea saraciei, INS ia in calcul raportul dintre veniturile populatiei cel mai bine platite si cea de la baza salariului incasat, indicatorul Pareto (20/80) si coeficientul Gini. Estimata pe baza veniturilor totale disponibile si scazand contravaloarea consumului din resurse proprii, rata saraciei relative a fost in anul 2015 de 25,4%.
tabel
In valori absolute, INS arata ca numarul saracilor corespunzator acestei rate a fost de 5,05 milioane de romani. Peste unul din patru locuitori ai Romaniei traia intr-o gospodarie ale carei venituri erau mai mici decat pragul stabilit la nivelul de 60% din mediana veniturilor disponibile pe adult-echivalent. Cea mai inalta incidenta a saraciei s-a inregistrat in randul copiilor si tinerilor in varsta de pana la 18 ani. Mai exact, aproape doua cincimi dintre acestia s-au aflat sub pragul de saracie. Starea de saracie in aceasta perioada s-a accentuat puternic si la tinerii cu varste intre 18- 24 ani, in 2015 ajungand sa afecteze mai mult de o treime dintre ei. Populatia varstnica (65 ani si peste) este afectata intr-o masura mai redusa de saracie (aproape 1 din 5 dintre acestia), nivelul ratei fiind inferior mediei pe ansamblul populatiei. Datele oficiale mai arata ca rata saraciei in randul varstnicilor a crescut in perioada 2012-2015, cu 4,9 puncte procentuale.
grafic

15,5% – Cresterea cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul
In intervalul ianuarie – septembrie 2016, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut fata de perioada similara din 2015 cu 15,5%, mai arata INS. Avansul a fost sustinut atat de cresterea consumului in randul produselor alimentare, bauturi si tutun (+19,6%), cat si de consumul pentru produsele nealimentare care a crescut cu 15,3% sau de carburant (+11,3%).

2094 lei – Salariu mediu net
Castigul salarial mediu nominal net, pe total tara, a fost de 2094 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 18 lei (+0,9%). Valorile cele mai mici ale salariilor s-au inregistrat in industria hotelira si a restaurantelor (1265 lei). De asemenea, castigurile nete au depasit 2.200 lei in Bucuresti si in trei judete ale tarii, respectiv Ilfov, Cluj si Timis. Castigurile salariale includ atat salariile, cat si bonusurile sau tichetele de orice tip pe care le primesc angajatii. Pensia medie lunara a fost de 943 lei, mai mare cu 0,3% fata de trimestrul precedent, iar raportul dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor a fost de 9 la 10.

Rata inflatiei, -0,4%
Rata anuala a inflatiei a ajuns, in octombrie 2016, la -0,4%, se arata in cele mai recente date oferite de BNR. Mugur Isarescu, Guvernatorul BNR precizeaza ca inflatia va ramane in teritoriu negativ in acest an, dar va intra pe un trend ascendent la inceputul anului 2017, traiectorie ce reflecta, printre altele, epuizarea efectelor tranzitorii ale reducerilor cotei standard a TVA. Pentru 2017, BNR a prognozat o rata a inflatiei de 2,1%.

Articolul precedentBasarabia, un nou lant de magazine cu produse traditionale din Republica Moldova in peisajul bucurestean
Articolul următordm drogerie markt a deschis un nou magazin in Timisoara, in ansamblul de birouri Openville
Maria Hurduc
Este Business Unit Manager al Modern Buyer inca de la lansarea brandului, in 2008. Are o experienta de peste 16 ani in presa scrisa, iar in ultimii 11 ani s-a specializat pe domeniile Retail, FCMG si Horeca. Este absolvent al Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara, specializarea Tehnologia Prelucrarii Produselor Alimentare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.