Ambitiile lui Christian Morath, noul CEO al Linella si Unimarket: Dublarea retelei pana la finalul anului 2016

Cu 65 de magazine in Republica Moldova, Dragan Group Retail, companie ce opereaza brandurile de retail Linella, Unimarket si UniVivo, are din primavara acestui an un nou director general, in persoana lui Christian Morath. Cu o experienta de mai bine de 10 ani in comert, din care peste cinci ani in Romania (Plus si Penny Market), acesta a identificat mai multe oportunitati de crestere pentru cele doua formate de magazine la carma carora se afla. Continuarea expansiunii, optimizarea sortimentatiei si, nu in ultimul rand, transferul de know-how catre echipa sa sunt doar cateva dintre obiectivele pe marginea carora am discutat in cele ce urmeaza.

Ce v-a determinat sa alegeti retailul din Republica Moldova si cum vedeti aceasta piata, la cateva luni dupa ce ati preluat conducerea unui grup important de pe aceasta piata?

De-a lungul carierei mele am avut sansa sa lucrez atat pe piete mature, dezvoltate, cum este Germania, cat si in tari cu un retail modern foarte tanar, cum a fost si Romania la inceputul anilor 2000 si cum este astazi Moldova. Prefer pietele emergente pentru ca imi place in mod deosebit pionieratul, dar si pentru ca realmente contibutia ta se poate vedea rapid in rezultatele companiei pentru care lucrezi. Am venit in Moldova si pentru ca in urma discutiilor cu top managementul acestei companii am inteles ca sunt multe lucruri de construit aici, ca pot avea un aport consistent la dezvoltarea Linella si Unimarket in asa fel incat cele doua retele sa devina un standard a ceea ce inseamna modern retail in aceasta tara. S-au facut pasi importanti in aceasta directie si cred ca in urmatorii doi ani, prin proiecte punctuale, lucrurile se pot imbunatati considerabil. Am gasit aici un business transparent, sanatos in adevaratul sens al cuvantului, condus de un antreprenor local ce a dezvoltat mai multe afaceri de success, cum ar fi fabrici de vinuri si de mezeluri.

In ceea ce priveste piata de retail modern din Moldova, pot spune ca aceasta se afla pe un trend vizibil de crestere datorita expansiunii celor cateva retele prezente aici. Chisinaul concentreaza o buna parte din magazinele detinute de companiile care opereaza in comertul modern, insa incet, si alte orase reprezinta o mare oportunitate pentru noi, iar aici ma refer la Balti, Comrat, Orhei s.a. Pe de alta parte, a mai crescut si puterea de cumparare in Moldova, piata care seamana acum foarte mult cu retailul in Romania din 2003-2004. De remarcat si faptul ca in Moldova, la anumite produse alimentare, preturile sunt mai mari decat cele din Romania, iar asta si din cauza faptului ca nu exista o diversitate de articole, o concurenta reala in anumite categorii.

La cat estimati piata de retail modern din Moldova?

Cred ca ne-am apropiat de un milliard de euro, insa n-as putea sa va spun cu exactitate la cat se ridica aceasta piata.

Cine este Dragan Group Retail si ce ne puteti spune despre cele doua formate detinute de acesta: Linella si Unimarket?

Cum spuneam, Moldretail Dragan Group este detinuta de o familie de antreprenori care, initial, au dezvoltat afaceri in zona productiei. Compania a deschis primul magazin Linella in noiembrie 2001, iar în prezent reteaua numara 29 de magazine, din care 18 in Chisinau, dar si in afara acestuia: Balti, Comrat, Rascani, Glodeni, Telenesti s.a. Linella este un supermarket pozitionat in segmentul mediu, iar Unimarket este formatul cu care mergem in special in afara Chisinaului, in orasele mai mici, cu o putere de cumparare mai mica. In anul 2014, Dragan Group a achizitionat compania Unimarket care atunci numara 32 magazine si, asa cum era si firesc, achizitiile Linella si Unimarket au fost centralizate fiind realizate de o singura echipa. La finalul anului 2014, mai exact in decembrie, compania a cumparat si locatiile retelei Pyaterochka pe care le-a redeschis ulterior fie sub brandul Linella, fie Unimarket. Sub umbrela Unimarket, operam in acest moment 36 de magazine din care 34 sub brandul Unimarket si 2 magazine UniVivo.

Cate magazine au fost deschise de la inceputul anului 2015, sub cele doua branduri si ce obiective aveti pe partea de expansiune?

Din ianuarie si pana in prezent am deschis 5 magazine: doua locatii Unimarket din care una sub brandul UniVivo si trei supermarketuri Linella. Urmatorul magazin Linella va fi deschis pe data de 7 iulie a.c. Pana la finalul acestui an obiectivul nostru este sa ajungem la 37 de supermarketuri Linella si la 45 de magazine sub brandul Unimarket.

In linii generale, ce numar de articole aveti in fiecare format de magazin si ce pondere detin diversele categorii de produse?

Supermarketurile Linella au o sortimentatie formata din circa 10.000 de articole, in timp ce in magazinele Unimarket comercializam aproape 8.000 de articole. Aici ne-am propus sa mai optimizam putin sortimentatia, urmand sa facem o restructurare a portofoliului de produse. Fiind un format de proximitate, vrem sa ne axam pe doua directii: produse la un pret competitiv si usurinta in identificarea acestora la raft. Asta inseamna ca ne vom opri la circa 5.000 de articole si ca ne vom axa pe prim pret si pret mediu. Din cand in cand, vom introduce in supermarketurile Unimarket si produse premium, insa sub forma unor in-out-uri.

In ceea ce priveste ponderea food – non food, alimentele detin circa 95% din spatiul de vanzare, lucru care se reflecta, desigur, si in vanzari. Pe termen mediu vom mai creste si noi putin ponderea articolelor non food, insa o vom face prin acele in-out-uri foarte attractive, unde vom veni cu preturi speciale.

Daca ar fi sa realizati un top al categoriilor de produse cu cele mai bune performante in vanzari, cum ar arata acesta?

Cred ca aici nu ne deosebim deloc de ceea ce se intampla in general pe formatul de supermarket si proximitate. Intr-un top cinci categorii cu cele mai bune vanzari se situeaza lactatele (iaurturi, branzeturi s.a), carnea proaspata si produsele procesate din carne, bauturile non alcoolice, produse de baza, dar si categoria legume fructe. Aici avem o crestere comparabila de 30%, ceea ce ne indica un potential foarte mare pentru segmentul de legume fructe. Desigur, pietele agro-alimentare sunt o concurenta importanta pentru noi, pe segmentul legume fructe, dar aici poti veni cu proiecte interesante, cu parteneriate strategice cu producatorii locali. Avem periodic intalniri cu micii producatori de legume-fructe si am identificat oameni deschisi cu care se poate lucra foarte bine atat timp cat li se explica cerintele unui lant de magazine.

Ce proiecte aveti in derulare, in acest moment, pentru cele doua retele?

In aceasta vara vom inaugura in Chisinau un centru logistic, primul de asemenea anvergura pentru compania noastra. Cu o suprafata de circa 6.000 de mp, acesta are o capacitate de depozitare de circa 1.500 de paleti. Centrul logistic are si o zona dedicata produselor ultrafresh, pe langa cea destinata produselor cu temperature ambientala. Estimam ca vom inaugura acest depozit pana la finalul lunii iulie 2015, moment in care ne vom aseza la masa cu furnizorii si vom discuta o solutie de livrare centralizata, si nu pe magazine asa cum se intampla in momentul de fata.

Nu in ultimul rand, la nivel de sortiment, suntem in discutii cu mai multi furnizori din Romania pentru a aduce produsele lor in Republica Moldova, mai ales in categorii in care nu exista o diversitate atat de mare pe cat ne-am dori. Datorita eliminarii taxelor vamale vom avea si preturi mai competitive fata de anii trecuti. Cred ca exista deschidere din partea consumatorilor din Moldova pentru astfel de produse, accesul marfurilor romanesti pe aceasta piata fiind limitat pana acum de taxe vamale destul de mari. Accesul unui numar mai mare de furnizori pe aceasta piata, dezvoltarea retailului modern si cresterea concurentei va conduce si la o scadere importanta a preturilor la raft, lucru pentru care militam si noi prin diverse actiuni pe care le intreprindem.

Ce proiecte de expansiune aveti pe termen mediu?

Ne propunem sa acceleram ritmul de expansiune, targetul nostru fiind acela de a ajunge la circa 120 de locatii pana la finalul anului 2016. Cautam noi oportunitati atat in Chisinau cat si in restul tarii, obiectivul fiind acela de a deveni cel mai mare retailer din Moldova.

Christian Morath, Experienta profesionala

Commercial Director, Plus Discount (septembrie 2005 – martie 2007)

Commercial Director , Penny Market (martie 2007 – august 2010)

Commercial Director, Edeka Group Germania (august 2010 – aprilie 2012)

Commercial&Marketing Director X5 Retail Group (aprilie 2012 – mai 2015)

CEO Dragan Group Retail – februarie 2015

Articolul precedentGfK Climatul de consum: Consumatorii romani se asteapta in continuare la o crestere economica pozitiva
Articolul următorRetailerul moldovean ce detine reteaua Linella a implementat un nou concept, odata cu deschiderea celui mai recent magazin sub acest brand
Maria Hurduc
Este Business Unit Manager al Modern Buyer inca de la lansarea brandului, in 2008. Are o experienta de peste 16 ani in presa scrisa, iar in ultimii 11 ani s-a specializat pe domeniile Retail, FCMG si Horeca. Este absolvent al Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara, specializarea Tehnologia Prelucrarii Produselor Alimentare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.