Zece din cele 13 retele operate de retailerii internationali au inregistrat majorari ale cifrei de afaceri in 2012, in timp ce Real Hypermarket a raportat o scadere de 4% fata de 2011, iar pentru doua dintre companii datele oficiale inca nu sunt disponibile (Metro Cash&Carry si Lidl Discount), potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finante. Exceptand Carrefour Romania, Selgros Cash&Carry si Romania Hypermarche (Cora), toti ceilalti retaileri au afisat cresteri de doua cifre ale afacerilor aferente anului trecut.
Auchan, performerul din segmentul hipermarket
Cu exceptia Real Hypermarket, operatorii din segmentul hipermarket au raportat o crestere a cifrelor de afaceri in 2012, ce se situeaza intre 6% si 25% fata de anul anterior. Cele mai bune performante au fost inregistrate de retailerul francez Auchan, care a reusit atat sa treaca pe profit, cat si sa-si majoreze cifra de afaceri cu 25% fata de 2011, apropiindu-se de 2 miliarde lei si trecand pe locul 6 (de pe 8 in 2011). Kaufland Romania isi pastreaza prima pozitie in Topul retailerilor internationali, inregistrand in 2012 o cifra de afaceri neta de 6,43 miliarde lei, in crestere cu 15% fata de anul precedent. Daca Kaufland a continuat sa-si creasca profitul si in 2012, nu acelasi lucru se poate spune despre Carrefour sau Cora, ale caror profituri nete au scazut fata de 2011, in timp ce Real a ramas pe pierdere.
Cifra de afaceri in crestere pentru retelele de supermarketuri
Cel mai performat operator a fost, in 2012, Mega Image Romania, atat din punct de vedere al cifrei de afaceri inregistrate cat si al profitului net.
Finalizand anul cu un total de 193 de magazine, din care 89 deschise numai in 2012, afacerile retailerului belgian au urcat cu 44% fata de 2011, pana la 1,75 miliarde lei, in timp ce profitul net s-a majorat de 3,5 ori.
Artima SA, societate prin care Carrefour administreaza supermarketurile Market, a raportat o cifra de afaceri de aproximativ 700 milioane lei, cu 34% mai mult fata de 2011, datorita expansiunii, insa profitul a scazut cu aproape 50% fata de anul precedent.
Profi Rom Food, detinut de fondul de investitii Enterprise Investors, a reusit sa depaseasca pragul de un miliard de lei, in urma extinderii cu peste 40 de magazine pe parcursul anului trecut, inregistrand o crestere a cifrei de afaceri nete de aproximativ 24%.
Un rezultat foarte bun a avut si reteaua de supermarketuri Billa, operata de Rewe Group. Cifra de afaceri a urcat cu 12% in 2012, pana la 1,26 miliarde lei, in timp ce profitul a fost in scadere fata de cel inregistrat in 2011. In 2012, Billa a deschis 10 unitati noi si a investit in modernizarea magazinelor existente.
Segmentul de discount, in crestere usoara. Cash&carry, cel mai probabil in stagnare
In ceea ce priveste operatorii din segmentul discount, potrivit datelor disponibile reteaua Penny Market, detinuta de Rewe Group, a raportat pentru 2012 o crestere a cifrei de afaceri de circa 10%, apropiindu-se de pragul de 2 miliarde lei. Lidl Discount nu a facut publice pana la aceasta data rezultatele aferente anului 2012, astfel ca ramane de vazut daca va reusi sa depaseasca in clasament reteaua operata de Rewe.
O situatie deocamdata incerta avem si in cazul celor doi jucatori din segmentul cash&carry, insa e putin probabil ca in 2012 evolutia afacerilor sa fi fost diferita fata de anii anteriori, in conditiile in care atat comertul traditional cat si operatorii din Horeca continua sa fie afectati de conditiile economice. In timp ce rezultatele Metro Cash&Carry inca nu sunt disponibile pe site-ul Ministerului de Finante, Selgros Cash&Carry a raportat o crestere modesta a cifrei de afaceri, de 1%, respectiv o scadere a profitului net fata de 2011.