Schwarz Group si Tesco, liderii pietei din Europa Centrala. Exista inca loc pentru expansiunea discounterilor

In 2011, retailul alimentar din sase tari central-europene a atins valoarea de 107 miliarde euro, cifra ce reprezinta o crestere de 2,8% fata de anul anterior, in monedele locale, este estimarea celui mai recent studiu realizat de PMR, “Grocery retail in Central Europe 2012. Market analysis and development forecasts for 2012-2014”. Cresterea a fost generata in principal de magazinele de discount si segmentul supermarketurilor, dar si de scumpirea alimentelor.

Cele sase piete cetral-europeane – Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania si Slovacia – au pierdut insa 5,5 miliarde euro in ultimii trei ani, ca urmare a crizei economice si a deprecierii monedelor locale in raport cu euro. Specialistii PMR prognozeaza ca aceasta piata va castiga 10,5 miliarde euro pana in 2014, la rate de schimb constante. In aceasta perioada, cele sase piete vor inregistra o rata anuala de crestere de circa 3,2%, cu variatii intre 2% si 4%. Cu toate acestea, Dominika Kubacka, Retail Analyst la PMR si coordonator al raportului, spune ca exista mai multe motive care stau la baza acestor cresteri: inflatia mare, expansiunea retailerilor sau pot fi determinate de nivelul de dezvoltare al pietei respective.

Dominatia formatelor mari de magazine continua
Retailul modern si-a castigat un loc important in toate cele sase tari. Hipermarketurile, supermarketurile si magazinele de discount controleaza 52% din piata alimentara central-europeana, fata de 45% acum trei ani. In continuare, se asteapta ca ponderea acestor formate sa creasca si in urmatorii trei ani.

Specialistii PMR sunt de parere ca segmentul de discount va avea cea mai mare cotributie la dezvoltarea pietei de retail, ca si pana acum. Intre anii 2008 si 2011, acest segment si-a dublat valoarea, reprezentand cresterea cumulata de hipermarketuri si supermarketuri. Anul trecut, discounterii au inregistrat cea mai dinamica dezvoltare in toate tarile din regiunea central-europeana, comparativ cu celelalte canale de comert. Cresterea a fost generata de majorarea preturilor la alimente, precum si de climatul economic in continuare incert, care i-a determinat pe consumatori sa se orienteze catre alternative mai ieftine. Consumatorii isi rationalizeaza in continuare achizitiile, insa, cu toata atentia acordata nivelului de pret, nu sunt dispusi sa renunte la calitate.

„In plus, există inca loc pentru expansiunea magazinelor de discount, chiar si in cele mai saturate tari, cum ar fi Polonia, iar in tari precum Ungaria, unde este in vigoare o hotarare ce interzice expansiunea magazinelor cu suprafete de peste 300 mp, acest format are foarte multe sanse. Astfel se explica popularitatea din ce in ce mai mare a marcilor proprii, sustinute si de campaniile puternice de promovare derulate de retaileri”, explica Dominika Kubacka.

Segmentul de discount se bucura de o popularitate in crestere in Ungaria, unde sunt prezente majoritatea lanturilor internationale din segment. De asemenea, discounterii sunt foarte puternici in Polonia, unde acest segment este liderul si cel mai mare jucator din piata. In regiune, cea mai mare densitate a magazinelor de discount se observa in Polonia si Cehia, urmate de Ungaria. Potrivit estimarilor PMR, in Europa Centrala sunt peste 4.400 de magazine de discount, reprezentand circa 48 de magazine la un milion de locuitori. Se asteapta ca acest numar sa creasca anul acesta cu aproximativ 12% fata de anul trecut, ceea ce se traduce prin circa 500 de noi unitati. Cea mai mare expansiune se asteapta in Polonia si Romania, in timp ce in Cehia cresterea numarului de magazine de discount nu va trece de 3%.

Liderii pietei, retailerii internationali

In timp ce in unele tari din regiune ponderea primilor trei jucatori din top variaza de la 19% (in Bulgaria) la 58% (in Cehia), cota de piata a retailerilor de top din regiune a ajuns in 2011 la 21,6%. In termeni de venituri, cel mai mare jucator din retailul alimentar central-european este Schwarz Group: cele doua lanturi pe care le detine, Kaufland si Lidl, controleaza aproape 9% din piata, in termeni valorici, si opereaza peste 1.500 de magazine in regiune.

Grupul german Schwarz este liderul pietei in trei tari central-europene, Tesco in doua dintre ele, iar retailerul portughez Jeronimo Martins este numarul unu in Polonia. Lantul sau, Biedronka, este de asemenea, liderul segmentului de discount din Europa Centrala, desi opereaza intr-o singura tara din regiune. Cel mai puternic brand din Europa Centrala este Tesco, prezent in patru tari si, in plus, detine cel mai mare lant de hipermarketuri din regiune, in termeni de venituri. Canalul supermarket este condus, de asemenea, de catre un lant international – Billa – parte a grupului german Rewe.
biedronka1
Jucatorii locali care au reusit sa ocupe o pozitie buna intr-un top 20 al comerciantilor alimentari din CE, sunt, in principal, mari grupuri de retail, care detin controlul asupra mai multor retele de magazine, constituite fie prin francize, cooperative sau alte sisteme de parteneriat.

Sursa: “Grocery retail in Central Europe 2012. Bulgaria, Czech Republic, Hungary, Poland, Romania, Slovakia. Market analysis and development forecasts for 2012-2014”, PMR Publications, 2012

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here