Romania, premiata la concursul de inovare de la Sial cu Ecotrophelia Europe Silver pentru o noua formula de inghetata

Romania, reprezentata la concursul de inovare pentru produse alimentare din cadrul la Sial 2014 de catre o echipa de la Universitatea “Stefan cel Mare” din Suceava, a fost premiata cu Ecotrophelia Europe Silver pentru o noua formula de inghetata numai cu ingrediente naturale, ce a fost testata industrial. Concursul a reunit cele mai importante centre universitare din Europa, 16 echipe din 16 tari si-au demonstrat capacitatea de a crea produse eco-inovative care sa raspunda cererilor reale ale consumatorilor de astazi.

Juriul international a fost format din 26 de specialisti si condus de Michael E. Knowles, Presedinte al Platformei Tehnologice Europene „Food for Life” si vice-presedinte al Coca-Cola Company. Reprezentantul Romaniei in juriu a fost Catalin Bilbie, Managing Director al Expergo Sensory Research si membru fondator al Platformei Tehnologice „Food for Life” Romania. Fiecare proiect a fost evaluat pe baza 10 criterii si a unei grile de 70 puncte, juriul acordand in final premii in valoare de 15.000 Euro.

„ A fost o competitie desfasurata la un inalt nivel de competitivitate si profesionalism. Nu a fost suficient doar ca studentii sa-si imagineze produse noi, ei au fost nevoiti sa demonstreze ca acestea pot deveni afaceri de succes. Aici cred ca a fost principalul merit al competitiei, si anume de stimulare a spiritului si initiativelor antreprenoriale ale studentilor”, a declarat Catalin Bilbie.

Echipa din Romania, ce a castigat premiul Ecotrophelia Europe Silver a fost reprezentata in concurs de patru studente, viitoare inginere de la Universitatea “Stefan cel Mare” din Suceava – Ionela Nechifor, Simona Ietcu, Ionica Cotovanu, Anca Sidor – , coordonate de prof.dr. Adriana Dabija. Plecand de la faptul ca in piata de astazi nu exista inghetata fara aditivi alimentari, ele au conceput si testat industrial o noua formula de inghetata numai cu ingrediente naturale. Juriul a apreciat nu numai folosirea inovativa a unor noi ingrediente alimentare naturale cum ar fi laptele din samburi de caise, preparat de catina si dulceata de topinambur fara zahar adaugat, dar si calitatile senzoriale superioare ale noii retete de inghetata “TOPICE”.

Ecotrophelia Europe Gold a fost castigata de echipa din FRANTA pentru produsul “ DuoMarin-Les Lardons de la Mer”: doua mici bucati de peste diferit in forma de “bacon” lipite cu o formula inovativa de adeziv alimentar.

Ecotrophelia Europe Bronze a fost acordata echipei din Grecia pentru produsul “ CAROBITES”: un sweet snack functional, pe baza de roscove si un nivel glicemic scazut.

Premiul special „Coup de Coeur” Innovation pentru cel mai inovativ proiect a fost acordat echipei din Germania pentru produsul “DROPTAIL”: o formula concentrata si inghetata cu lamaie, rubarbar, rozmarin si sfere de lichior pentru prepararea unui cocktail rapid doar prin simpla adaugare de apa.

“In perioada 2011-2013 au fost lansate pe piata 35 de produse alimentare nascute in laboratorul studentesc Ecotrophelia. Acestora li se va alatura cu siguranta multe dintre produsele premiate anul acesta. Dorim succes fetelor din Suceava de a lansa pe piata din Romania inovativa lor inghetata “TOPICE”, spune catalin Bilbie.

Echipa care a reprezentat Romania a fost desemnata in urma unui concurs national care a reunit 14 proiecte din 8 centre universitare din intreaga tara. Concursul national- Ecotrophelia Romania este organizat de ASIAR- Asociatia Specialistilor de Industrie Alimentara din invatamant, cercetare si productie din Romania si Platforma Tehnologica „Food for Life” Romania.

Concursul ECOTROPHELIA raspunde la o problema comuna a tarilor europene, aceea de a gasi resurse comune pentru inovare in general si alimentara in special. “ Aici Ecotrophelia asigura un real suport pentru atingerea acestui obiectiv prin faptul ca aduce in mod eficient industria alimentara, mai aproape de lumea educatiei si cercetarii, pentru ca aceasta sa-si poata imagina mai usor alimente noi, eco-inovative si sanatoase pentru consumatori” , a declarat Dnul Prof. Dr. Ing. Alexe Petru presedinte ASIAR, decanul facultatii de Ingineria si Stiinta Alimentelor Galati.

In cadrul celui mai important concurs de inovare pentru produse alimentare destinat viitorilor specialisti din industria alimentara a avut loc in cadrul targului SIAL 2014, in perioada 19-20 octombrie a.c.

Autor: Catalin Bilbie

Articolul precedentAchizitii Materii Prime & Supply Chain, editia a II-a
Articolul următorPractici Concurentiale in Retail si FMCG
Modern Buyer
Modern Buyer este un pionierat in zona produselor editoriale specializate, fiind prima platforma de informare destinata specialistilor in achizitii – buyeri si oameni de vanzari - din Romania.