Practici Concurentiale in Retail si FMCG

IMG_0469

Sector cheie al economiei romanesti, retailul alimentar este continuu monitorizat de Consiliul Concurentei. In ultimii ani, pe fondul schimbarii structurii pietei si a comportamentului jucatorilor, cu impact direct asupra consumatorului final, institutia si-a intensificat actiunile de identificare a riscurilor la adresa mediului concurential atat in segmentul comertului, cat si in industria bunurilor de larg consum.

Prima editie a conferintei „Practici Concurentiale in Retail si FMCG” a avut loc pe data de 3 noiembrie 2014 Hotel Crowne Plaza, in Bucuresti.

Conferinta a fost structurata in doua paneluri de discutii:

Panel I:
09.30 – 11.00 Concurenta in sectorul de retail

Consiliul Concurentei a realizat o serie de studii pentru a monitoriza evoluţia concurentei in sectorul de retail. In ultimii doi ani, comania a finalizat, de asemenea, o serie de investigatii tematice pe piata de retail si FMCG. In acest panel, alaturi de oficialii institutiei, vom puncta cateva dintre rezultatele acestora si vom analiza evolutia concurentei in cele doua sectoare cheie. Nu in ultimul rand, vom puncta cateva recomandari si sfaturi pentru producatori si retaileri.

Panel II:
11.30 – 13.30 Cele mai frecvente practici anticoncurentiale. Cum pot evita lanturile de retail si producatori de bunuri de larg consum sa incheie o intelegere anticoncurentiala

Monitorizarea permanenta a contractelor de distributie sau achizitie incheiate, revizuirea celor existente din perspectiva dreptului concurentei, constientizarea pozitiei pe piata sau implementarea unui sistem de proceduri interne sunt doar cateva dintre solutiile pe care actorii din retail si FMCG le au la indemana pentru a reduce riscul de a incheia o intelegere anticoncurentiala. Avocati specializati si consultanti in domeniul dreptului concurentei vor analiza cele mai frecvente practici anticoncurentiale si vor oferi invitatilor nostri – producatori de bunuri de larg consum si retaileri – perspectiva proprie si recomandari cu privire la practicile menite sa conduca catre evitarea sanctiunilor.

Bogdan Chiritoiu, Consiliul Concurentei: „Vom elabora un set de recomandari si bune practici pentru industriile de Retail si FMCG

bogdan-chiritoiuBogdan Chiritoiu, Presedintele Consilul Concurentei a anuntat ca in perioaa urmatoare, institutia pe care o conduce va elabora un set de recomandari si bune practici destinate actorilor din piata de retail si FMCG, considerate segmente cheie ale economiei romanesti. „Indiferent de deciziile pe care urmam sa le luam in urmatoarele saptamani, in cadrul investigatiei deschise in 2009 privind posibile intelegeri anticoncurentiale intre comercianti zi furnizorii acestora, credem ca este nevoie sa revenim cu o serie de recomandari punctuale cu privire la comportamentele care pot fi practicate in siguranta. Ni s-au cerut din partea industriei si credem ca sunt necesare pentru ca avocatii sa isi poata sfatui clientii si pentru ca vrem sa fie cat se poate de clar care sunt comportamentele care te pot situa in afara legii sau nu”, a precizat Bogdan Chiritoiu, cu ocazia primei editii a conferintei „Practici Concurentiale in Retail si FMCG” organizata pe data de 3 noiembrie a.c. de Modern Buyer. Reamintim, autoritatea de concurenta deruleaza, incepand cu anul 2009, o investigaţie privind posibile intelegeri anticoncurenţiale intre comercianti si furnizorii acestora, referitoare la stabilirea preturilor de vanzare sau de revanzare, concluziile acestei investigatii urmand fi facute publice pana la finalul acestui an.
In cadrul aceluiasi eveniment, oficialul institutiei a precizat ca in 2015, va aduce o serie de completari legii actuale a concurentei. Zona vizata este incurajarea companiilor de a colabora cu Consiliul Concurentei. „Astazi exista un astfel de mecanism, in sensul ca leega prevede o reducere cu 30% a amenzilor pentru companiile care isi recunosc vinovatia. Este insa un mecanism relativ greoi si pe care l-am dori mai functional” a mai subiniat invitatul nostru.
In perioada imediat urmatoare, Consiliul Concurentei va finaliza si analiza derulata in cazul preuarii magazinelor Angst de catre Mega Image.

Daniela Badila, Consiliul Concurentei: „Intelegerile referitoare la pret sunt interzise de lege indiferent de cotele de piata ale partilor implicate”

daniela-badilaPrezentarea Danielei Badila, Director Directia Bunuri de Consum din cadrul Consiliului Concurentei, sustinuta in cadrul conferintei „Practici Concurentiale in Retail si FMCG”, a facut referire la Intelegerile anticoncurentiale in sectorul de retail alimentar, principalele puncte de interes fiind: Intelegeri prin obiect vs. prin efect; Intelegeri verticale de fixare a pretului de revanzare; Pret minim/fix vs. pret recomandat; Jurisprudenta.
Daniela Badila a vorbit despre intelegerile anticoncurentiale (prin obiect – carteluri si intelegeri verticale referitoare la pret si prin efect – intelegeri de achizitie), despre relevanta cotelor de piata in cazul fiecarui tip de intelegere anticoncurentiala, despre pretul minim versus pret recomandat, precum si despre tipurile de dovezi ale intelegerii si cum se pot obtine acestea.
Oficialul institutiei de concurenta a precizat ca in cazul restrictionarilor prin obiect, Comisia Europeana a modificat, in luna iunie 2014, Instructiunile „De minimis”, iar printre clarificari importante se numara:
→ restrictionarile „prin obiect” nu pot fi de importanta minora
→ acestea constituie intotdeauna restrictii grave de concurenta
→ acestea incalca art. 101 (1) din TFUE
→ restrangerea libertatii cumparatorului de a-si determina pretul de vanzare constituie o restrictie a concurentei prin obiect.
In ceea ce priveste relevanta cotelor de piata, Daniela Badila a afirmat ca “definirea exacta a pietei relevante si a cotelor de piata nu sunt definitorii pentru existenta unei intelegeri referitoare la pret. Intelegerea referitoare la pret este interzisa de lege indiferent de cotele de piata ale partilor implicate”.
Un subiect important al prezentarii l-a constituit modalitatatile prin care pot fi exceptate intelegerile referitoare la pret. “Este putin probabil ca acordul referitor la fixarea pretului sa poata fi exceptat. Exceptii: preturile de revanzare fixe, nu minime, ce pot fi necesare in cadrul unui sistem de franciza sau similar pentru campanii coordonate de preturi mici pe termen scurt (intre 2 si 6 saptamani)”, a precizat Daniela Badila. Nu in ultimul rand aceasta a mai explicat cateva detalii cu privire la ceea ce reprezinta “piata relevanta”.

Florentina Munteanu, Reff&Asociatii: „Un program de conformare ajuta societatea sa gestioneze problemele de concurenta”

florentina-munteanuFlorentina Munteanu, Partener Asociat Reff&Asociatii, a vorbit despre “Riscuri de concurenta in sectorul de retail si despre Managementul riscului – implementarea programelor de conformare”. Avocatul Reff&Asociatii a afirmat ca pentru companii, necesitatea conformitatii cu regulile de concurenta este din ce in ce mai mare, deoarece punerea in aplicare a legislatiei concurentei a devenit din ce in ce mai stricta, amenzile aplicate au crescut in mod simtitor, iar partenerii de afaceri cer tot mai mult conformarea ca o conditie a contractarii. In plus, exista un risc crescut de descoperire a practicilor anticoncurentiale, deoarece autoritatile de concurenta coopereaza mult mai activ, exista politici de clementa in multe jurisdictii si se descopera potentiale practici anticoncurentiale in timpul proceselor de due diligence.
“Conformarea cu dreptul concurentei a devenit unul dintre aspectele cele mai importante pentru managementul unei societati, in special atunci cand se decide strategia societatii pe termen lung. O problema de concurenta poate sa apara nu doar din comportamentul persoanelor din top management, dar, cel mai frecvent, din partea middle management. De aceea este esential ca nivelul de cunoastere a prevederilor de dreptul concurentei sa creasca, asigurandu-va ca in mod efectiv, aceste prevederi sunt respectate in intrega firma”, a declarat Florentina Munteanu.
Conform legislatiei in vigoare, Ordinele nr. 897 si nr. 898, existenta si implementarea efectiva de catre intreprinderea implicata a unui program de conformare cu regulile de concurenta constituie circumstanta atenuanta ce duce la reducerea nivelului de baza al amenzii cu un procent cuprins intre 5% si 10%. De aceea, este necesara crearea si implementare unui program de conformare care sa ajute in mod efectiv societatea sa gestioneze problemele de concurenta.
“Pentru a evita practicile anti-concurentiale, recomandarile noastre sunt: atragerea atentiei asupra importantei respectarii reglementarilor in materia dreptului concurentei la toate nivelurile societatii si implementarea unor actiuni eficiente in vederea prevenirii practicilor si comportamentelor anti-concurentiale”, a concluzionat reprezentanta Reff&Asociatii.

Andreea Oprisan: „Dovezile obtinute in timpul inspectiilor inopinate reprezinta unul dintre cele mai importante elemente probatorii”

andreea-oprisanSubiectele abordate de Andreea Oprisan, Senior Associate al Tuca Zbarcea & Asociatii, in cadrul conferintei „Practici Concurentiale in Retail si Horeca”, au vizat regulile generale de concurenta privind pretul de (re)vanzare si cum se poate comunica eficient, dar corect asupra pretului in relatia furnizor – revanzator. De asemenea, o componenta importanta a prezentarii sale a constituit-o capitolul dedicat modalitatilor de identificare a practicilor anticoncurentiale si inspectiilor inopinate.
Potrivit reprezentantei Tuca Zbarcea & Asociatii, in cazul unei inspectii inopinate ale autoritatilor de concurenta, principalele recomandari sunt urmatoarele: la sosirea inspectorilor – primirea și validarea dreptului inspectorului de a efectua inspectia (reprezentantii companiei trebuie sa verifice: ordinul de inspectie, mandatul judecatoresc, cardul și cartea de identitate); in timpul inspectiei, trebuie sa li se permita inspectorilor sa verifice documentele, e-mail-urile, contractele (in format electronic sau suport de hartie); totodata, acestia pot cere documente, acces la calculatoare, pot lua interviuri sau solicita explicatii; la finalizarea inspectiei se intocmeste o minuta a inspectiei – de asemenea, compania ar trebui sa detina o copie a documentelor ridicate de inspectori. Se stabileste ce strategie trebuie urmata si se evalueaza riscurile potentiale.
“Dovezile obtinute in timpul inspectiilor inopinate reprezinta unul dintre cele mai importante elemente probatorii pe care le-ar avea Consiliul Concurentei la dosarul unei investigatii. Inspectorii pot veni inclusiv cu oameni de IT, pot verifica mailurile si pot afla tot istoricul unei conversatii, chiar cele sterse, iar acestea pot ajunge dovezi la constituirea unui caz. Practic, opunerea fata de o inspectie inopinata se amendeaza”, a precizat Andreea Oprisan.

Manuela Guia: “In realitate, legea concurentei nu este incalcata intentionat, ci din cauza unor erori de formulare din contracte”

manuela-guiaManuela Guia, Partener D&B David si Baias, a vorbit despre situatiile in care este necesara analiza de concurenta, care sunt conditiile pentru notificare şi autorizare, precum si despre cum se verifica impactul pe piata din amonte si pe piata din aval. De asemenea, avocatul D&B David si Baias a acordat atentie si operatiunilor ce nu sunt notificabile Consiliului Concurentei, cum ar fi intelegerile orizontale (aliantele de achizitii – exemplu alianta Metro-Auchan; francize – francizatul trebuie sa işi pastreze independenta de a stabili pretul de revanzare – exemplu decizia Fornetti; contract de prestari servicii intre un retailer (cu / fara marca proprie) şi un producator prin care produsele producatorului se organizeaza şi se vand independent de politica de pret a retailerului – exemplu decizia Profi/Interfruct) si intelegerile verticale (fixarea pretului de revanzare, exclusivitati, favorizarea unui partener de afaceri – clauza interzisa in contractele de comercializare a produselor alimentare).
„In ceea ce priveste contractul de franciza, un tip de contract din ce in ce mai folosit in retail, acesta este o creatie extrem de interesanta, pentru ca permite unui retailer sa detina control asupra francizatului sau si nu prea. In acest caz nu este vorba de o preluare de control, nu trebuie notificat Consiliului Concurentei, este un contract prin care tu, ca retailer, iti impui modalitatea ta de comert, de layout, de prezentare la raft etc. altui retailer. Insa, trebuie sa ai foarte mare grija sa nu te implici si in politica de pret a francizatului tau. La nivel european exista mai multa flexibilitate in aceasta privinta, pentru ca dincolo de similitudinea de brand este vorba de similitudinea de preturi. Din pacate, la noi, recomandarea de pret in cazul francizelor trebuie facuta cu foarte mare atentie si de regula e mai bine sa nu se faca. Un alt tip de contract din ce in ce mai uzitat este cel de prestari servicii, care prevad amenajarea unor „insule” in cadrul unui magazin. Aici e important sa invatam din trecut si din experienta Consiliului, care s-a pronuntat in trecut in cazul unui retailer si a unui furnizor de legume-fructe, care a aplicat o sanctiune destul de mare. Nu ar fi existat probleme daca in realitate nu avea loc transferul proprietatii de la furnizor la retailer. Ca regula generala, in practica nu prea am intalnit incalcari intentionate ale Legii concurentei in piata de retail”, a afirmat Manuela Guia.
Referitor la exclusivitati in comercializarea unor anumite produse sau in organizarea anumitor activitati promotionale, reprezentanta D&B David si Baias a precizat ca acesta nu este un subiect ce nu a fost inca transat de autoritatea de concurenta, deoarece se afla in desfasurare o investigatie destul de importanta.
Prezentarea Manuelei Guia a cuprins si cinci studii de caz, atat din Romania cat si din alte tari ale Uniunii Europene, care au ilustrat anumite comportamente de incalcare a legii concurentei.

Testimoniale

Ioana Maria Hintea, Partener Hodos, Mihet si Asociatii:
„Evenimentul a fost excelent organizat, iar informatiile utile si relevante. Cu siguranta voi participa si la alte evenimente similare pe viitor”.

Andreea Oprisan, Tuca, Zbarcea si Asociatii:
“Ne bucura initiativa Modern Buyer privind organizarea conferintei pe teme de concurenta in sectorul de FMCG si retail si speram sa continue aceasta traditie si in anii urmatori. Buna organizare, modalitatea de co-interesare a mediului de afaceri, precum si onoarea de a beneficia de prezenta Consiliului Concurentei face din conferinta Modern Buyer un eveniment ce nu ar trebui ratat pe viitor.”

Gabriela Mihailescu, Consilier Juridic Rewe Romania:
„Evenimentul s-a bucurat de o organizare impecabila, iar tematica a fost extrem de interesanta. Si prezentarile au fost pe masura asteptarilor. Bineinteles, unele subiecte au ramas in “zona gri”, dar era intr-un fel de asteptat, avand in vedere ca intotdeauna pot exista interpretari. Sper sa mai organizati astfel de evenimente in cadrul carora poate se vor clarifica si zonele “gri” si se vor aborda si alte subiecte la fel de interesante”.

SPEAKERI EVENIMENT

Presedinte, Consiliul Concurentei

bogdan-chiritoiu

Director, Directia Bunuri de Consum, Consiliul Concurentei

daniela-badila

Avocat, Reff & Asociatii

florentina-munteanu

Senior Associate, Tuca Zbarcea & Asociatii

andreea-oprisan

Partener D&B David si Baias

manuela-guia

PARTENERI

sponsori-practici-concurentiale-2014
Articolul precedentRomania, premiata la concursul de inovare de la Sial cu Ecotrophelia Europe Silver pentru o noua formula de inghetata
Articolul următorAnca Vizireanu: Jocul de elita presupune sa negociezi tot mai mult intern, „in culise”
Modern Buyer
Modern Buyer este un pionierat in zona produselor editoriale specializate, fiind prima platforma de informare destinata specialistilor in achizitii – buyeri si oameni de vanzari - din Romania.