Evenimentul a reunit aproape 200 de participanţi: factori de decizie din companii precum: reţele de retail modern din Republica Moldova, lanțuri de benzinării, dar şi magazine specializate; producători/Furnizori de bunuri de larg consum din Moldova şi România; distribuitori în retail și horeca; importatori de bunuri de larg consum; companii de logistică și transport; agenții de cercetare de piață; autorități ale statului din Republica Moldova.
Partenerii evenimentului au fost: Kaufland (Partener Principal), USAID, Gama & Gama, INAQ Consulting, Radacini Wine, Macromex – Edenia, Calipso, Maspex – Bucovina si Vitra.
Concluzii şi mesaje cheie ale speakerilor
Viorel Garaz, Secretar de Stat în Ministerul Economiei
Conferinţa „Retail Modern în Republica Moldova: Expansiune, Diferenţiere şi Climat de consum” a fost un excelent prilej de a prezenta audienţei o parte dintre indicatorii macroeconomici, dar şi principalele tendinţe din industria de retail modern. Cu date proaspete a fost alături de noi domnul Viorel Garaz, Secretar de Stat în Ministerul Economiei, care a realizat o radiografie a climatului economic şi de consum din 2022, de la declanşarea conflictului armat în Ucraina şi până în primul trimestru al anului 2023, trasând şi câteva tendinţe importante. Potrivit acestuia, în Republica Moldova, o bună parte a comerţului este reprezentată încă de aşa numitele pieţe agricole, iar pentru insituţiile statului este încă dificil de estimat care sunt rulajele realizate de acest canal de vânzare.

“O prioritate pentru 2023 este să aducem aceşti operatori din pieţele agroalimentare pe o cale oficială, mai bine spus: ne preocupă să schimbăm modul în care ei fac afaceri. În susţinerea acestei idei, în susţinerea comerţului modern şi măsurabil, Ministerul Economiei a iniţiat un şir de modificări ce vizează actele normative prin care să determinăm operatorii din aceste pieţe să îşi oficializeze activitatea, nu atât prin modificarea formei lor juridice, cât prin aplicarea aparatului de casă, prin evidenţa procurărilor, prin prezentarea actelor de provenienţă a mărfurilor ş.a. Un obiectiv al acestor măsuri este încurajarea şi susţinerea concurenţei loiale, în raport cu reţelele de magazine moderne.” a declarat Viorel Garaz, Secretar de Stat în Ministerul Economiei.
„Prin modificările aduse actelor normative, Legea Patentelor, încercăm să oficializăm comerţul de mărfuri din pieţe. Totul va trece, începând din luna iulie 2023, prin sistemul de evidenţă fiscală.”
„Totodată, vreau să subliniez ca tendinţă generală, că în Rep. Moldova, comerţul organizat este în creştere, ceea ce ne bucură şi ne oferă noi posibilităţi pentru dezvoltarea economiei. Vedem o evoluţie pozitivă şi spectaculoasă a comerţului modern organizat, din estimările noastre, aflat în creştere cu peste 20%, în ultimii cinci ani.”
„De pildă, cifra de afaceri a rețelei Linella a crescut de circa trei ori în ultimii cinci ani, iar în cazul Metro vorbim de o creştere de 1,5 ori, în acelaşi interval. Creşteri spectaculoase există şi în cazul Kaufland. Sperăm ca această tendinţă să se menţină şi pe viitor, noi având tot interesul şi oferind tot suportul ca retailul din Rep. Moldova să fie cât mai transparent, cât mai oficial”, a completat Viorel Garaz.
Mai multe detalii cu privire la intervenţia domnului Viorel Garaz regăsiţi AICI
Angela Cijevschi, Xplane Market Research Agency
Angela Cijevschi, General Director la Xplane Market Research Agency, a oferit comercianţilor şi furnizorilor informaţii valoroase pentru decizii strategice în privința consumatorilor, pieţelor, mărcilor şi mass-media.
“În ciuda faptului că este unul dintre sectoarele care a rezistat în criza pandemică, sectorul FMCG a suportat schimbări rapide cu impact direct în comportamentul consumatorului, în obiceiurile de cumpărare, dar şi la nivelul caracteristicilor demografice, 2022 fiind un an dur pentru brandurile FMCG”, a declarat Angela Cijevschi, în deschiderea evenimentului.
Potrivit datelor prezentate de Xplane, analizând profilul populaţiei urbane 18+, care a vizitat supermarketurile în ultimele şase luni, putem concluziona că, preponderent, consumatorii comerţului modern sunt locuitori ai municipiului Chișinău (51%), femei (60% în Chişinău şi 62% în alte oraşe), cu studii superioare neterminate, terminate şi postuniversitare (62% în Chişinău şi 51% în alte oraşe), angajaţi în câmpul muncii (70% în Chişinău şi 62% în alte oraşe) şi cu media persoanelor în familie de 2,8 în Chişinău şi de 3, în alte oraşe.

Locuri de achiziţii: “Un procent de 83% dintre persoanele intervievate au menţionat că de obicei cumpără produse alimentare din comerțul modern, iar aici vreau să vin cu detalii ce ţin de frecvenţa acestor vizite. Mai exact, 34% dintre consumatori vizitează zilnic supermarketuri de format “proximity”, 32% dintre ei vizitează de 2-3 ori pe săptămână supermarketuri de format “discounter”, 21% vizitează săptămânal hipermarketurile, 37% cumpără produse alimentare de la piaţă, 23% aleg magazinele alimentare, 10% chioșcurile alimentare, iar alţi 7% obişnuiesc să viziteze magazine de tip en-gross”, a subliniat managerul Xplane Market Research Agency.
Mai multe detalii cu privire la intervenţia doamnei Angela Cijevschi regăsiţi AICI
Alexei Burciu, Expert Moldova Future Technologies Activity
Alexei Burciu, Expert Marketing şi Comerţ / E-commerce, Moldova Future Technologies Activity, USAID and Sweden a participat în calitate de speaker la conferinţa de organizată în data de 14 martie 2023 de Modern Buyer, la Chişinău, cu tema “Retail Modern în Republica Moldova: Expansiune, Diferenţiere şi climat de consum”.
Acesta a prezentat, pe scurt, obiectivele generale ale Proiectului Tehnologiile Viitorului (FTA) finanţat de USAID şi Guvernul Suediei, dar şi rezultatul primului studiu de stabilire a volumelor comerţului electronic, cu focus pe identificarea oportunităţilor de dezvoltare pe termen mediu şi lung.
“Noi considerăm că germenii comunităţilor care vor deveni lideri în utilizarea tehnologiilor sunt deja sădiţi, iar acest proiect vine să ajute, să ofere acel elan pentru ca economia Republicii Moldova să fie mai productivă. Cuvântul cheie este inovația, iar noi susținem şi promovăm inovaţia în mai multe sectoare-cheie. Unul dintre cele mai importante este e-commerce care reprezintă o oportunitate pentru dezvoltarea economică a țării noastre”, a subliniat Alexei Burciu.

„Una din concluziile la care am ajuns este că ponderea comerțului electronic în total comerț în Republicii Moldova este de sub 4%, o cifră net inferioară mediilor globale care se situează între 18 si 20%.”
„O altă concluzie este că o barieră în creşterea e-commerce, în Moldova, este partea de supply chain, nu cererea. Consumatorii din Moldova știu să cumpere on line, folosesc frecvent cardul, dar nu prea au ce cumpăra în Moldova.”
Mai multe detalii cu privire la prezentarea domnului Alexei Burciu regăsiţi AICI
Ediții anterioare
Vă invităm să vizualizați un album foto și câteva concluzii ale uneia dintre edițiile anterioare!