Alexei Burciu, Expert Marketing şi Comerţ / E-commerce, Moldova Future Technologies Activity, USAID and Sweden a participat în calitate de speaker la conferinţa de organizată în data de 14 martie 2023 de Modern Buyer, la Chişinău, cu tema “Retail Modern în Republica Moldova: Expansiune, Diferenţiere şi climat de consum”.
Acesta a prezentat, pe scurt, obiectivele generale ale Proiectului Tehnologiile Viitorului (FTA) finanţat de USAID şi Guvernul Suediei, dar şi rezultatul primului studiu de stabilire a volumelor comerţului electronic, cu focus pe identificarea oportunităţilor de dezvoltare pe termen mediu şi lung.
Proiectul Tehnologiile Viitorului (FTA) este un proiect pilot ce îşi propune creșterea competitivității sectoarelor transformatoare din Rep. Moldova, promovarea economiei digitale, creative și “verzi”, precum şi îmbunătățirea integrării cu piețele vestice.
“Noi considerăm că germenii comunităţilor care vor deveni lideri în utilizarea tehnologiilor sunt deja sădiţi, iar acest proiect vine să ajute, să ofere acel elan pentru ca economia Republicii Moldova să fie mai productivă. Cuvântul cheie este inovația, iar noi susținem şi promovăm inovaţia în mai multe sectoare-cheie. Unul dintre cele mai importante este e-commerce care reprezintă o oportunitate pentru dezvoltarea economică a țării noastre”, a subliniat Alexei Burciu.
Invitatul nostru a trecut în revistă câteva dintre rezultatele aşteptate ale acestui proiect, cum ar fi:
- 600 companii asistate pentru adaptarea noilor tehnologii, cu eficiență ridicată și practici durabile;
- 75 milioane de dolari în investiții private ale sectoarelor și finanțare atrasă;
- 100 inovații tehnologice implementate în sectoarele asistate;
- 15 piețe cu valoare adăugată înaltă accesate;
- 15 asociații de business, Centre de Excelență în Tehnologii și Inovare formând un ecosistem vibrant pentru industrii;
- 45 de inițiative de politici în suportul economiei digitale și creative;
- 15.000 locuri de muncă cu profil digital.
Revenind la Programul de Dezvoltare ”E·Comerț” al FTA, Alexei Burciu a precizat că în trei ani, acest program își propune să susţină o creștere a vânzărilor și exporturilor (regionale și internaționale) pe canalul de comerț electronic, iar bunurile produse în Republica Moldova să fie listate pe marketplace-uri regionale. În cifre, programul îşi propune să asiste în domeniul dezvoltării comerțului electronic 150 de IMM-uri, care creează valoare adăugată în țară.
“Ca resurse alocate, avem o rețea cu peste 20 de mentori în UI/UX, IT, digital marketing, product photography, copyright, IP, logistică, fiscalitate și protecția consumatorului, peste 50 de companii prestatoare de servicii şi soluţii, o reţea extinsă de brațe de implementare și numeroşi parteneri pe tot lanțul valoric: bănci, procesatori de plăți, companii de fullfilment și curierat, marketplace –uri și e·retaileri”, a completat invitatul nostru.
În această perioadă, există o serie de schimbări „tectonice” la nivelul cadrului legislativ din Moldova, la care participă Ministerul Economiei și Ministerul Finanțelor, urmând să fie votat pachetul de digitalizare care este numit și pachetul e-commerce. Acesta ar trebui să dea un imbold dezvoltării e-commerce-ului în Republica Moldova.
Alexei Burciu, Expert Marketing şi Comerţ / E-commerce, Moldova Future Technologies Activity, USAID and Sweden a prezentat rezultatele primului studiu de stabilire a volumelor comerţului electronic, cu focus pe identificarea oportunităţilor de dezvoltare pe termen mediu şi lung.

În realizarea studiului, a fost adoptată o metodologie mai complexă care a inclus colectarea de date din mai multe surse, cum ar fi Biroul Naţional de Statistică, centre de procesare a plăţilor, interviuri cu principalii jucători ai sectorului ş.a.
„Una din concluziile la care am ajuns este că ponderea comerțului electronic în total comerț în Republicii Moldova este de sub 4%, o cifră net inferioară mediilor globale care se situează între 18 si 20%.”
„O altă concluzie este că o barieră în creşterea e-commerce, în Moldova, este partea de supply chain, nu cererea. Consumatorii din Moldova știu să cumpere on line, folosesc frecvent cardul, dar nu prea au ce cumpăra în Moldova.”
„Dacă ne uităm la categoriile principale unde moldovenii cumpără online, campionul indiscutabil este categoria de food, iar când spun asta mă refer la comenzile de mâncare din retail, dar şi din horeca. În acest top se mai află hainele, electrocasnice sau cosmeticele.”
„Când vorbim despre oportunități, trebuie să menţionez că pentru a putea să creştem segmentul de e-commerce trebuie să ne uităm și la piața globală care este de 3,5 milioane de dolari. Pe plan local, piaţa de e-commerce nu are cum să crească foarte, foarte mult, ţinând cont de realitățile actuale, riscurile economice, riscurile politice, dar și exodul masiv al populației.
„Întrebarea la care noi trebuie să răspundem este – Oare e-commerce este o amenințare sau o oportunitate pentru retailul modern?” O să asistăm probabil la o redistribuire a sumelor cheltuite în offline vs online, dar noi credem că o zonă imediată de creștere care va duce la un impact nu doar în cifre este reducerea economiei subterane care este de circa 40% în Moldova.
„Nimeni nu știe cum o să arate viitorul, cert este că transformarea digitală va schimba multe sau totul. Noi suntem aici pentru a oferi suport pentru dezvoltare economică, iar dacă sunteţi deschişi noi suntem gata să punem umărul”, a concluzionat Alexei Burciu.