Produsele proaspete genereaza trafic si volume importante pentru retailerii din intreaga lume, arata studiul Global Survey of Fresh Food 2012, publicat recent de Nielsen. Potrivit acestuia, categoria poate reprezenta intre 30% si 60% din totalul cheltuielilor alocate pentru bunurile de larg consum, in functie de tipul produselor precum si de tara unde sunt comercializate. Prospetimea, calitatea, disponibilitatea sortimentelor preferate, si, foarte important, interactiunea umana sunt factorii care determina clientii sa se reintoarca in magazin. Aplicarea unora dintre aceste caracteristici altor categorii de produse, precum si altor zone din magazine poate duce la consolidarea profiturilor.
Cornuri cu unt; masline suculente; branzeturi picante; carne afumata – sunt doar unele dintre produsele specifice diverselor regiuni multi-culturale ale Europei, populate de multi gurmanzi, astfel ca retailerii sunt, practic, obligati sa ofere cele mai bune optiuni de cumparare.
In Europa, produsele proaspete reprezinta cel putin 33% din totalul cheltuielilor lunare alocate bunurilor de larg consum
De la tarile din nord, unde vremea impune adesea o selectie mai restransa de produse proaspete, pana la tarile din sudul Mediteranei, unde sunt disponibile suficiente produse proaspete, aproape in toate anotimpurile, media lunara a cheltuielilor alocate pentru acestea variaza de la un nivel record de 50% din bugetul total pentru bunuri de larg consum in Italia si Spania, la un minim de 33% in Norvegia. Datele cuprinse in studiu arata ca in Romania media cheltuililor alocate lunar pentru achizitiile de produse proaspete reprezinta 63% din bugetul total lunar pentru articole din categoria FMCG, practic cea mai mare pondere din Europa. Comparativ, in alte tari monitorizate acest procent este cuprins intre 53% in Irlanda si 40% in Marea Britanie.
Ponderea cheltuielilor alocate pentru fresh food in totalul cheltuielilor FMCG
(in Europa)
Europenii prefera supermarketurile, pentru achizitiile de produse proaspete
Segmentul supermarket “domneste” in randul respondentilor din Europa, 42% dintre cumparatori achizitioneaza din aceste magazine carne, peste si fructe de mare.
Pe categorii de produse, supermarketurile sunt vizitate de catre 43% dintre respondenti pentru a cumpara carne proaspata, de catre 42% pentru peste si fructe de mare, 40% – fructe si legume, 51% cumpara de aici produse lactate, iar 34% paine si produse de panificatie.
De unde cumpara europenii produse proaspete
(dupa categorie)
Insa, raportul calitate-pret, prospetimea produselor si interactiunea umana fac lanturile specializate – precum macelarii, pescarii, brutarii si piete de fructe si legume -, “destinatii” importante pentru cumparatorii din intreaga Europa. Astfel, 18% dintre participantii la studiu achizitioneaza carne proaspata din macelarii, acelasi procent achizitioneaza peste si fructe de mare din pescarii, in timp ce 15% cumpara fructe si legume din piete, iar 29% prefera brutariile pentru paine si produse de panificatie.
„Produsele proaspete sunt esentiale pentru succesul unui retailer, iar analiza asteptarilor cumparatorilor reprezinta cheia pentru deblocarea potentialului. Este de importanta primordiala, pentru retaileri, sa identifice asteptarile cumparatorilor, obiceiurile alimentare si modalitatile de aprovizionare, in ceea ce priveste produsele proaspete. Consumatorii cumpara produse proaspete cu „ochii”, si, ca atare, cea mai mare importanta o are modul de prezentare. Dupa selectare si prezentare vine „judecatorul suprem”: pretul. Imbunatatirea serviciilor de servire in raioanele de produse proaspete, inclusiv plasarea unui personal instruit, in mai multe zone, precum deli counter, brutarie, sau raionul de productie, ii va determina pe clienti sa aprecieze aceasta atentie suplimentara. Drept urmare, comerciantii care gasesc armonia in acest labirint vor fi „recompensati” cu vanzari mai mari si loialitate”, este de parere Jean-Jacques Vandenheede, director, Retailer Industry Insights, Nielsen.
Produsele proaspete, afectate de fluctuatiile de pret
Desi produsele proaspete constituie o parte esentiala in cosurile de cumparaturi, nu sunt imune la presiunile exercitate asupra preturilor. In cazul acestei categorii, fluctuatiile de pret sunt determinate de mai multi factori, de la cei legati de aprovizionare si domensiunea cererii, pana la conditiile meteorologice, sezonalitate si obiceiuri de consum. Cu toate acestea, identificarea cerintelor consumatorilor ofera solutii? in elaborarea unor strategii de succes pentru a imbunatati atat loialitatea clientilor cat si marjele de profit.
Peste jumatate (52%) dintre participantii la studiul Nielsen Shopper Trends Survey 2012 au declarat ca majorarea preturilor le inflenteaza decizia de cumparare de produse proaspete, cel mai mult fiind afectate achizitiile de carne si carne de pasare (54%), insa chiar si in aceste conditii categoria inregistreaza performante bune in toate tarile de pe glob.
In regiunea Asia-Pacific, produsele proaspete reprezinta peste 60% din totalul cheltuielilor cu bunuri de larg de consum realizate in lanturile de retail, in timp ce in Europa aceasta categorie contribuie in medie cu 53% la aceste cheltuieli, in Statele Unite cu 30%, iar in America Latina cu 25%.
Intr-un top al criteriilor de evaluare a unui retailer, realizat pentru Europa si Asia, disponibilitatea alimentelor proaspete s-a clasat printre primele 10 din totalul de 25.
In functie de produs, impactul presiunilor economice poate varia foarte mult. Este foarte important pentru un retailer sa identifice cazurile in care consumatorii sunt dispusi sa caute preturi mai mici in alte magazine, precum si unde intentioneaza sa isi realizeze cumparaturile.
Specialistii Nielsen considera ca o strategie de succes, ce poate fi aplicata de catre retaileri, este extinderea zonei de fresh food, in toate formatele de magazine, cu produse de calitate foarte buna si aranjarea acestora in forme si culori vibrante, „cuplate” cu un personal instruit, gata sa raspunda la intrebarile clientilor si sa ofere sfaturi si indrumari.
La nivel global, fructele si legumele se cumpara mai des de trei ori pe saptamana
Categoria produselor proaspete genereaza trafic. La nivel global, alimentele proaspete se cumpara in medie de 2,5 ori pe saptamana. Achizitiile de fructe si legume sunt cele mai frecvente (in medie, de 3,2 ori pe saptamana) si mai putin frecvente pentru peste si fructe de mare (de 1,6 ori pe saptamana), media variind in functie de obiceiurile si preferintele de consum din diferitele zone ale globului.
Astfel, respondentii din Asia-Pacific realizeaza in medie cele mai multe vizite la magazine pentru pentru legume si fructe – de 3,9 ori pe saptamana, carne / carne de pasare – de 2,6 ori pe saptamana si de peste / fructe de mare – de 2,1 ori pe saptamana. Consumatorii din Orientul Mijlociu si Africa depasesc media vizitelor saptamanale pentru produse lactate (4,1 ori pe saptamana) si delicatese (2,7 ori pe saptamana), in timp ce latino-americanii cumpara paine si produse de panificatie in medie de 4,3 ori pe saptamana.
In ceea ce priveste criteriile de alegere a unui magazin, un bun raport calitate-pret si proximitatea sunt cei mai importanti factori luati in considerare in randul europenilor si americanilor, in timp ce prospetimea este extrem de importanta pentru consumatorii din Asia-Pacific, America Latina si Orientul Mijlociu/Africa. Calitatea produselor proaspete, sortimentatia variata si raioanele proprii de carne sau paine si produse de panificatie sunt alti factori care determina consumatorii sa aleaga un anumit magazin pentru achizitia de astfel de produse. Sfatul specialistilor de la Nielsen : amplasarea de produse complementare, din alte raioane, langa produsele proaspete, strategie care ofera idei pentru planificarea unei mese, oferirea de retete pentru deserturi sau sugestii pentru divertisment. O alta solutie pentru impulsionarea vanzarilor de fresh-food : oferirea unei selectii variate de fructe si legume spalate, gata taiate si ambalate, precum si salate gata pregatite, avand in vedere faptul ca se pune accent pe confort.
Rezultatele cuprinse in Nielsen Global Survey of Fresh Foods Noile se bazeaza pe un studiu global, ce acopera 54 piete din 58 de tari si a fost realizat pe un un esantion total de 87.000 respondenti on-line. Foto: carrefourmediatheque, arhiva Modern Buyer