Criza, prezenta in continuare in vietile romanilor

In acest an, 72,2% dintre romani si-au redus consumul sau au apelat la produse mai ieftine, arata un studiu MEDNET Marketing Research pe un esantion reprezentativ pentru Bucuresti si orasele cu peste 100.000 locuitori, realizat in perioada 7 – 12 decembrie 2011.

La nivel perceptiv, criza este prezenta in continuare in vietile romanilor, in ciuda faptului ca in perioada februarie – decembrie 2011 numarul celor care declara ca sunt afectati in mare masura de aceasta a scazut. Potrivit studiului citat, daca in februarie 2011, peste 53% dintre persoanele intervievate au afirmat ca sunt afectate in mare si foarte mare masura de criza, in decembrie 2011 procentul acestora s-a diminuat la 42,8%. Si, chiar daca unii dintre orasenii intervievati s-au obisnuit cu efectele crizei si nu le mai percep atat de puternic ca in anii anteriori sau au vazut si exemplele unor tari din Europa Occidentala ce au o situatie similara cu cea a tarii noastre, procentul celor afectati in mica si foarte mica masura este de doua ori mai mic fata de perioada de debut a crizei (17,1% in decembrie 2011 comparativ cu 38,7% in februarie 2009).

Cum au fost afectate familiile, de criza economica?
Efectele pe care criza economica le-a avut asupra familiilor respondentilor (este avuta in vedere familia extinsa) se refera la:
– cresterea preturilor (59,0%);
– reducerea salariului sau a castigurilor salariale (47,9%);
– pierderea locului de munca (18,6%);
– cresterea ratelor la credite datorita devalorizarii leului (15%);
– pierderea sau diminuarea beneficiilor extra-salariale (13,8%).

De asemenea, nu trebuie omis faptul ca aceasta criza economica are in continuare impact si asupra comportamentului de consum al romanilor. In acest context, datele studiului releva faptul ca desi bazinul celor care nu si-au modificat comportamentul de consum este relativ stabil de la un an la altul (22,5% in 2011 vs. 22,8% in 2010), 72,2% si-au redus consumul sau au apelat la produse mai ieftine (46,3% au cumparat aceleasi produse, dar in cantitate mai mica; 10,0% au cumparat produse mai ieftine, dar in aceeasi cantitate; 15,9% au cumparat produse mai ieftine si in cantitate mai mica).

Articolul precedentMega Image sfideaza criza. Cum arata strategia lor?
Articolul următorBere: Europa stagneaza. De unde vin posibilitatile de crestere?
Carmen Ionescu
Redactor - Lucreaza pentru Modern Buyer inca de la infiintarea publicatiei, in 2008. Absolventa a Universitatii Bucuresti – Facultatea de Litere, scrie despre industria bunurilor de larg consum, piata de retail, distributie, bricolaj samd.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.