Corina Lupu, secretar de stat Ministerul Mediului: „Amnistia fiscala nu este o solutie. Solicitarile producatorilor vor fi evaluate dupa 25 ianuarie 2016”

Comunicatul de presa emis in data de 21 Ianuarie a.c de catre ROMALIMENTA in care se preciza ca oficiali din partea Ministerului Mediului Apelor si Padurilor au declarat ca „industria alimentara nu va plati „contributia la fondul de mediu” de 2 lei/kg ambalaj daca operatorii alimentari nu sunt vinovati de neindeplinirea tintelor asumate” a fost contestat de o serie de producatori din segmentul FMCG. Reprezentantii mai multor producatori de conserve ne-au contactat la redactie pentru a ne preciza faptul ca la intalnirea de ieri, 21 ianuarie 2016, de la sediul MMAP reprezentantii MMAP si cei ai AFM nu si-au luat un astfel de angajament nici verbal si nici in scris.

Informatia este confirmata si de oficialii din partea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) care precizeaza: ”Intentia Ministerului Mediului nu este aceea de a aplica penalitati pentru fiecare kg de deseu nereciclat. Intentia noastra este una foarte simpla: sa implusionam un sistem functional de management al deseurilor de ambalaje care sa nu plaseze Romania in nefericita situatie a unui infringement pe aceasta tema. Daca tintele de reciclare nu sunt atinse de producatori, exista riscul iminent de a primi penalitati europene de pana la 200.000 de euro pe zi. Prin urmare, amnistia fiscala nu este o solutie, aceasta nu ar face decat sa intretină o piata neagra a deseurilor, descoperita in urma controalelor AFM. In acelasi timp, o astfel de masura ar amana atingerea tintelor si, implicit, ar genera un infringement care s-ar rasfrange asupra populatiei. In plus, aceasta masura nu ar afecta eventuale penalitati care ar putea fi impuse la plata, deoarece legislatia nu poate fi aplicata retroactiv. In privinta celorlalte solicitari ale producatorilor, acestea vor fi evaluate după 25 ianuarie 2016, data la care producatorii trebuie sa depuna la AFM declaratiile privind cantitatile colectate in anul 2015. Abia atunci când vom avea o estimare corecta a cantitatilor reciclate putem sa stim in ce masura tintele de reciclare au fost atinse si vom putea sti care este impactul real in piata. Ministerul Mediului doreste sa contribuie la sustinerea acestor industrii dar si la crearea unui sistem functional, durabil si conform cu legea. Trebuie sa tinem cont ca masurile UE in acest domeniu se vor inaspri odata cu adoptarea pachetului economie circulara, care va impune o recuperare a deseurilor de 90% pana in 2030”, a precizat Corina Lupu, secretar de stat in cadrul MMAP pentru domeniul Mediu.

In privinta semnalelor producatorilor privind cresterea preturilor produselor, reprezentantul MMAP a afirmat ca: ”aceasta atitudine este nejustificata, mai ales ca pana in acest moment nu au fost stabilite penalitati pentru niciunul dintre producatori. Pe de alta parte, in cazul neatingerii tintelor, este la fel de anormal sa transferi către cetateni dobanzile si penalitatile de intarziere datorate nerespectarii legii, care, in astfel de situatii, permite inclusiv masura de esalonare a platii. Mai mult decat atat, consideram că acest cost ar fi trebuit ajustat de la bun inceput, din momentul in care legea a intrat în efect, in urma cu aproximativ 10 ani.”

In fine, in ceea ce priveste reducerea penalitatii de 2 lei pe kg, oficialii din cadrul ministerului mai sus citat au precizat ca acest lucru nu este de dorit „deoarece reprezinta un instrument pentru stimularea reciclarii si descurajarea depozitarii la groapa. Argumentul prezentat de producatori, care se refera la faptul ca alte state au costuri mai mici, este irelevant, deoarece in acele state cultura reciclarii functioneaza, acestea depasindu-si cu mult tintele propuse”.
La intalnirea de ieri dintre producatorii din diverse industrii, Ministerul Mediului si AFM, producatorii au solicitat autoritatilor urmatoarele:
– amnistie fiscala;
– suspendarea termenului pentru depunerea declaratiilor anuale;
– diminuarea penalitatii de 2 lei pe kg, prevazuta de lege in cazul neindeplinirii tintelor de reciclare.

Conform legii, orice agent economic care pune pe piata produse ambalate, este obligat sa recupereze deseurile de ambalaje rezultate in urma consumului. Pentru asumarea acestei responsabilitati, agentii economici se pot organiza in cadrul unor structuri asociative de tip organizatie de transfer de responsabilitate, sau isi pot recupera deseurile puse pe piata prin resurse proprii. Daca agentii economici nu-si indeplinesc tintele asumate, acestia sunt obligati legal sa contribuie la Fondul de Mediu cu 2 lei pe kilogram pentru cantitatile de ambalaje nereciclate. Legislatia privind obligatiile de reciclare este in vigoare, in Romania, de mai bine de 10 ani. In tot acest timp, au fost infiintate si autorizate un numar de 10 Organizatii de Transfer de Responsabilitate.

Reprezentantii mai multor patronate si federatii de producatori din industrii diverse solicita in aceste zile o intalnire de urgenta cu actualul prim-ministru, Dacian Ciolos. Vom reveni cu detalii pe marginea subiectului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.