Alimentată de consumul crescut de salate ambalate, cifra de afaceri a companiei Eisberg România a atins 10,7 mil. euro, în 2018

Eisberg România, parte a grupului elvețian Bell Food, este unul dintre cei mai importanți producători de salate ambalate, o piață care crește de la an la an în țara noastră, după cum remarcă Nicoleta Scarlat, directorul de vânzări al companiei. „Plusul se vede în tendința românilor de a consuma mai sănătos și, desigur, în cifra noastră de afaceri”, explică reprezentanta Eisberg România.

În 2018, compania și-a propus o creștere de 7% față de precedentul, iar ținta a fost depășită cu 2%, mai spune Nicoleta Scarlat. Mai exact, cifra de afaceri a companiei Eisberg România a fost de 10,7 milioane de euro în 2018, comparativ cu 9,8 milioane în 2017. Creșteri importante sunt estimate și pentru anii următori, în condițiile în care piața de salate ambalate din România este încă sub cea din Europa de Vest.

Care au fost cele mai importante proiecte pe care le-ați derulat anul trecut?
Primul proiect a avut loc în primăvara lui 2018, când am modificat ambalajul. Majoritatea pungilor de salată au imprimată partea de sus sau au aplicată o etichetă. Noi, în schimb, am imprimat partea din spate, iar pe cea din față am lăsat doar numele produsului și sigla sa. Practic, ambalajul are transparență totală. Ambalajul realizat este munca unui designer care a respectat întocmai cerințele noastre. Și a reușit ceva nou, deosebit pentru piața de salate. Cel puțin din ceea ce am verificat noi, pe piața europeană nu există ceva similar.
Al doilea mare proiect a fost demararea investiției care se va finaliza în 2019: extinderea fabricii din Pantelimon, atât ca suprafață în metri pătrați, cât și ca echipamente. Investiția este de peste două milioane de euro.

Cum a evoluat ponderea diverselor canale de vânzare?
Am început să facem ceva pași pe partea de HoReCa. Nu mari, doar că în 2018 am pus un cap de pod și sperăm că în 2019 vom mai pune unul. Apoi încă unul și tot așa. Am observat însă ceva mai multă precauție din partea lor, în ceea ce privește comportamentul de achiziție. Dacă în trecut mergeam să ofertăm și eram refuzați pe motiv că au mulți oameni care pot tăia și spăla salata după cum vrea bucătarul, acum suntem întâmpinați cu destul de mult interes. Dacă în trecut se cumpăra marfă de oriunde era prețul mai mic, acum se tinde către achiziția de calitate. Dar mai avem de lucru.

Ce segment de distribuție a înregistrat creșteri în ultima vreme?
Cea mai semnificativă creștere este în retail. Retailul își face treaba foarte bine, dacă și tu, ca furnizor, ți-o faci pe a ta. În momentul în care începi o colaborare nouă cu un retailer, se discută anumite condiții, se semnează anumite specificații, iar toate aceste lucruri trebuie respectate. Desigur că există și excepții, dar se numesc „excepții” cu un motiv, nu-i așa?! La ora asta, noi lucrăm cu toții marii retaileri din România, mai puțin Lidl și Penny.

Ce noutăți ați adus în ceea ce privește produsele?
Nu ne putem lăuda cu produse noi, dar am adăugat câteva ingrediente, ici și colo. Spre exemplu, suntem singurii care folosim ridichiile în salate. De asemenea, punem porumb, măsline și diferite semințe. Mega Image a venit cu niște rețete de legume pentru supă către noi, pe care noi le-am executat. Am început această colaborare la final de 2018 și o vom continua. Testăm piața, vrem să vedem care este disponibilitatea pentru mixul de legume gata tăiate și ambalate pentru supe, și în 2019.

Ce produse se află pe un trend crescător, din ce ați observat?
Salatele gata de consum au devenit un necesar pe rafturile tuturor magazinelor. Avem mult convenience gătit, mult congelat, dar încă foarte puțin ultra fresh. Piața de salate ready-to-eat este una foarte bună în acest moment, în România.
Producătorii și furnizorii din numeroase categorii de produse au aplicat majorări de prețuri de 10-20% în 2018 și 2019.

Între ce praguri s-au situat majorările de preț în segmentele în care sunteți prezenți?
Noi nu am majorat prețurile, dimpotrivă. Am încercat să menținem costurile cât mai jos, asta cu toate că prețul pentru muncă, materiile prime, precum și plata utilităților au crescut semnificativ față de anii anteriori. Maximum pe care l-am făcut noi a fost să le actualizăm conform costurilor de materii prime din piață.

Ce obiective concrete v-ați propus pentru 2019?
Pe de-o parte, vrem să menținem relațiile și pozițiile pe care le avem cu clienții noștri. Un alt pas important va fi finalizarea investiției de la fabrica noastră din Pantelimon. Urmează să adăugăm și ingrediente noi în salatele noastre, precum și noi produse în portofoliu. Atât salate, cât și produse ultra fresh diferite. Nu aș vrea să detaliez mai mult, pentru că încă nu avem toate datele puse la punct și gata de dat în lucru.