Agro Chirnogi a lansat brandul Măriuca şi are planuri ambiţioase pe segmentul agroalimentar

Agro Chirnogi, unul din cei mai mari jucători din sectorul agribusiness, a mai făcut un pas important pe piaţa din România. În a doua parte a anului trecut, compania a creat şi a lansat brandul Măriuca, dedicat pieţei interne de retail. Cu acest brand cu rezonanţă tradiţională, Agro Chirnogi vizează categoria produselor de morărit şi panificaţie, unde are ambiţii foarte mari. Iniţiativa este o piatră de hotar în strategia pe care şi-a propus-o Agro Chirnogi de a deveni un jucător major și în industria alimentară. Agro Chirnogi face parte din grupul de firme Maria Group din Călăraşi, jucător şi exportator de top în sectorul producției agricole din România. Despre atuurile şi ambiţiile acestei companii în industria de morărit şi panificaţie ne povesteşte în cele ce urmează Ibrahim El Khalil, Brand Director, Agro Chirnogi.

Cum aţi decis să faceţi pasul de la agribusiness la industria alimentară?

Pentru a înţelege mai bine tot contextul în care am luat această decizie vreau să punctez câteva informaţii importante despre Agro Chirnogi. Cultivăm pe o suprafaţă de peste 30.000 de hectare: porumb, grâu, soia, lucernă, orz, rapiţă, iar exploataţiile noastre agricole sunt situate în mare parte în Călăraşi, Giurgiu şi Ialomiţa, dar cultivăm cereale şi în Timişoara sau Arad. Aşadar, principala activitate a grupului nostru este agribusiness. Misiunea noastră este, dintotdeauna, să facem agricultură performantă, sustenabilă şi inovativă.

În urmă cu 12 ani, mai exact în iunie 2009, am făcut o investiţie extrem de importantă la Chirnogi: am construit o moară performantă cu o capacitate de prelucrare de 250 de tone de grâu/zi şi circa 130 de tone de porumb/zi. Focusul nostru principal a fost exportul de cereale şi ulterior, graţie acestei mori, am început să facem exporturi importante de făină, dar şi tărâţă de grâu.

În urmă cu un an, ne-am decis că este momentul să începem să dezvoltăm şi partea aceasta de produse alimentare. Prima oportunitate pe care am văzut-o a fost să ne folosim de moara noastră performantă care era axată pe export şi pe clienţii business-to-business, adică fabrici de pâine şi alte mari unităţi de panificaţie din România, pentru a produce brandul nostru de făină și mălai.

Aşadar, din 2020, obiectivul nostru este să creştem pe segmentul alimentar care înseamnă practic să creăm produse cu valoare adăugată, pe care să le listăm în retail. Asta ajută să creăm mai multe locuri de muncă şi să promovăm mai mult “made in România” pe alte pieţe externe, când vom fi pregătiți. Vom continua și dezvoltarea pieţelor de export pentru cereale, făină şi tărâţe care reprezintă core businessul nostru.

Ce produse aţi lansat şi ce pieţe de desfacere vizaţi, pentru început?

În acest moment, avem în portofoliu, sub brandul Măriuca Făină Albă Superioară din grâu românesc 000 obținută prin măcinarea grâului, cu un conținut maxim de cenușă de 0,48%, Făină Albă 650 din grâu românesc obținut prin măcinarea grâului cu conținut maxim de cenușă 0,65% şi Mălai Extra grişat degerminat, obţinut din porumb românesc. Toate produsele sunt ambalate în pungi de hârtie de 1 kg. Cu cele trei produse vizăm în primul piaţa de retail din România, atât segmentul de modern trade cât şi comerţul tradiţional. Produsele se află în acest moment pe rafturile hipermarketurilor Cora, iar din luna mai a.c. vom fi prezenţi şi în magazinele Metro Cash&Carry.

Avem discuţii lansate cu majoritatea lanţurilor de retail internaţional atât pentru listarea brandului Măriuca, cât şi pentru dezvoltarea de private label.

În piaţa de retail mesajul pe care dorim să-l transmitem este că avem valorile şi atuurile necesare pentru a realiza şi a livra o calitate foarte înaltă atât la făină, cât şi la mălaiul sub brandul Măriuca.

Aşadar, brandul Măriuca este, în primul rând, despre atenția specială acordată calității.

Pe viitor, luăm în calcul să lansăm aceste produse şi în varianta de 2 kg/pungă, dar şi de 25 kg pentru segmentul HoReCa, dar asta se va întâmpla într-o etapă ulterioară.

Din punctul dvs de vedere, care sunt aceste atuuri, cu ce vă diferenţiaţi faţă de alţi furnizori de produse de morărit şi panificaţie?

Îmi place să spun că totul pleacă din câmp. Din câmp vine 90% din calitatea unui produs final. Ne recomandă experienţa foarte mare în agribusiness, dar şi investiţiile pe care le-am realizat cu scopul de a ne asigura sănătatea culturilor şi, desigur, calitatea constantă a cerealelor. În toţi aceşti ani, am investit mult în sisteme de irigaţii, care ne asigură o productivitate foarte bună, o continuitate în calitatea culturilor. În fiecare an agricol ne concentrăm eforturile ca să nu avem variaţii de cantitate şi calitate.

Un alt atu important este că dispunem de o capacitate de stocare de peste 500.000 de tone care ne oferă o serie de avantaje importante. Numai lângă moara situată în satul Chirnogi putem depozita 180.000 de tone de grâu şi porumb. Morile nu au puterea și resursele de a stoca foarte multe cereale. De mulţi ani, morile mari din România veneau la noi să cumpere grâu de calitate înaltă. Investiţiile realizate în această direcţie de-a lungul timpului ne oferă oportunitatea de a face depozitarea separată după criterii de calitate, atât la grâu, cât şi la porumb. Practic, putem face lotizare sau compartimentare în depozit, în funcție de destinaţia cerealelor, de conţinutul de proteină, de gluten ş.a. Cum ne ajută asta? Lotizarea este un factor important în controlul produsului final. Când poţi spune “pun deoparte grâul acesta de pe 5.000 de hectare pentru că analizele de laborator au arătat o calitate foarte înaltă” înseamnă că poţi să fi unic în ceea ce pui pe piaţă.

Pentru moara noastră am achiziţionat echipamente de la lideri mondiali în domeniu, cum este Bühler pentru că şi tehnologiile folosite au o influenţă în obţinerea unor produse finite de calitate superioară.

Asadar, vorbim de produse 100% naturale, neaditivate, de o calitate superioară.

Având toate aceste atuuri, obiectivul nostru este să oferim românilor şi nu numai un produs mai gustos, un produs cu o calitate nutritivă superioară, care să se comporte exact cum îşi doreşte fiecare consumator. Noi sperăm că toţi consumatorii români care vor încerca aceste produse vor vedea, vor simţi în scurt timp diferenţa. Dacă cei care încearcă produsele noastre nu vor simţi o diferenţă, înseamnă că noi nu am reuşit.

Făina şi mălaiul Măriuca vor ajunge şi pe alte pieţe externe?

O oportunitate pe care o analizăm este să colaborăm cu câţiva distribuitori externi care pot duce brandul Măriuca în ţările în care există comunităţi puternice de români. Pentru alte pieţe externe, cel mai probabil o să ne concentrăm pe oportunitatea de a deveni furnizori de private label pentru marile reţele de retail din Europa. Avem capacitatea de a produce, depozita şi de a livra volumele cerute într-un astfel de contract, la o calitate superioară constantă.

În încheiere aş vrea să vă întreb ce obiective de vânzare aveţi pentru 2021 în privinţa brandului Măriuca?

Targetul nostru este să ne listăm pentru început în cinci-şase mari reţele de retail din România. Dacă vom reuşi, sper să facem anul acesta vânzări în volum de circa 4000 tone pe brandul Măriuca. Obiectivul nostru este să avem un echilibru între vânzările către marii procesatori/fabricile de pâine şi retail, ceea ce înseamnă că trebuie să ne creştem ponderea vânzărilor către acest din urmă canal de distribuţie, unde suntem la început de drum.

Dar, pentru că suntem în luna mai, cel mai important obiectiv este să supraveghem constant grâul şi porumbul în câmp, să vedem cum cresc culturile, să fim atenţi la nevoile plantelor şi să intervenim rapid dacă este necesar. Calitatea produsului finit este dată de calitatea materiei prime.

Pe termen mediu şi lung, vrem să identificăm şi alte tipuri de investiţii pe care să le facem pentru a începe să producem şi să exportăm şi alte produse care au la bază făina, ca materie primă.