WWF: Stocurile de ton din Oceanul Indian ar putea fi epuizate in urmatorii cinci ani

38 de intreprinderi-cheie, de la companiile producatoare de ton, la retaileri, se alatura WWF solicitand o mai buna reglementare a pescuitului de ton in Oceanul Indian, inaintea celei de a 20-a reuniuni a Comisiei pentru Tonul din Oceanul Indian (IOTC – Indian Ocean Tuna Commission) ce va avea loc in mai.

„In Romania, desi tonul este un bun de larg consum care se gaseste in majoritatea magazinelor, stim foarte putine despre aceasta specie. Foarte putini consumatori stiu de unde vine tonul, cat de transparent este procesul, cat de sanatoasa este sursa, cate stocuri au mai ramas, in ce conditii sociale se pescuieste sau cat de sustenabila este metoda de pescuit. Si aceasta lipsa de informare nu exista doar in cazul tonului, ci este valabila cand vine vorba de majoritatea speciilor de peste importate”, a declarat Magor Csibi, Director WWF Romania.
Intr-o scrisoare comuna, WWF si companiile-cheie nationale si internationale, cer Comisiei sa reduca capturile de ton cu inotatoare galbene cu 20% si sa introduca norme de control privind exploatarea pentru a asigura durabilitatea tuturor stocurilor de ton din Oceanul Indian, inclusiv a tonului dungat.

In 2012, captura de ton la nivel mondial a atins un record de peste 7 milioane de tone (FAO, 2014). Tonul dungat (Katsuwonus pelamis) a constituit cea mai mare cota din piata de ton la nivel mondial, reprezentand 58% din captura de ton din 2011, urmat de tonul cu inotatoare galbene (Thunnus albacares) reprezentand aproximativ 27%. Europa importa mai mult peste si fructe de mare decat orice alta regiune sau tara la nivel global, consumand 24% din productia mondiala (EUMOFA, 2014). Uniunea Europeana este principala piata unica de export pentru produsele din ton din Oceanul Indian – 1,2 milioane de tone.

Stocurile de ton din Oceanul Indian ar putea fi epuizate in urmatorii cinci ani

In conformitate cu cea mai recenta evaluare a stocurilor realizata de IOTC, pescuitul excesiv de ton cu inotatoare galbene s-a raspandit in Oceanul Indian incepand cu 2013. Comisia, care este responsabila pentru conservarea si gestionarea tonului si a altor resurse marine din Oceanul Indian, a declarat ca in cazul in care nu se iau masuri imediate pentru a pune capat pescuitului excesiv si pentru a reface stocurile, exista un risc ridicat de epuizare a stocurilor in doar cinci ani.
In ciuda avertismentelor repetate din partea Comitetului stiintific al IOTC, care ofera consultanta celor ce activeaza in sectorul pescuitului, capturile de ton cu inotatoare galbene continua sa creasca, cu mult peste limitele recomandate. In plus, dupa 20 de ani de negocieri, Comisia nu a adoptat inca masuri eficiente pentru a controla exploatarea stocurilor de ton.
„Industria si comunitatile care se bazeaza pe un stoc durabil de ton cu inotatoare galbene au motive sa fie ingrijorate de predictiile IOTC privind colapsul stocului in viitorul apropiat, deoarece le-ar ameninta traiul”, a declarat Wetjens Dimmlich, Indian Ocean Tuna Programme Manager, WWF-Smart Fishing Initiative. „Trebuie luate imediat masuri pentru refacerea stocurilor de ton cu inotatoare galbene la niveluri sustenabile. Cu sprijinul clar al comunitatii de pescuit ton, WWF spera ca IOTC va raspunde la acest apel si va lua masuri pentru a proteja industria pentru care sunt responsabili”.

Peste si fructe de mare din surse sustenabile
WWF isi propune sa creasca gradul de constientizare privind consumul de peste si fructe de mare responsabil in cadrul proiectului Fish Forward, ce se desfasoara in perioada 2015-2017 in 11 tari din UE, printre care si Romania. „Ca sa crestem gradul de informare pe acest subiect, in cadrul proiectului vom veni atat cu informare continua despre peste si fructe de mare, cat si cu un ghid pentru consumatorii de peste. Astfel, acestia vor putea afla mai multe despre pestele consumat”, a mai adaugat Csibi.
In primul an de proiect, WWF Romania a analizat prin studiul Retailer Scorecard 2015 performanta de mediu a principalilor retaileri din tara privind mai multe sectoare-cheie, unul dintre acestea fiind cel de peste si fructe de mare. Concluzia imbucuratoare a fost ca majoritatea retailerilor din Romania au la raft produse din peste si fructe de mare certificate MSC (Marine Stewardship Council), iar jumatate dintre acestia ofera si produse marca proprie din peste certificat MSC.
Certificarea MSC reprezinta un standard de mediu recunoscut pe plan international, referitor la pescuitul durabil si administrat corespunzator. Acesta se bazeaza pe mentinerea unor cantitati suficiente de peste, un mediu marin prosper si un management eficient, care nu implica exploatarea excesiva si respecta standardele sociale pentru oamenii implicati. Astfel, in ceea ce priveste produsele importate, consumatorii din Romania pot alege produse din peste si fructe de mare sustenabile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.