Seria articolelor ce-si propune trecerea in revista a noilor cerinte impuse in etichetarea produselor alimentare ce vor intra in vigoare din data de 13 decembrie a.c. incepe cu prezentarea cerintelor obligatorii privind etichetarea alimentelor, precum si a exceptiilor impuse de regulamentul UE nr. 1169/2011. Multitudinea si complexitatea categoriilor de produse alimentare si, implicit, si a diferitelor tipuri de ambalaje, au determinat necesitatea existentei si a ’’exceptiei de la regula’’.
Va mentionam, in articolul precedent, care sunt informatiile minime obligatorii ce trebuie sa fie prezente pe eticheta unui produs alimentar:
1. denumirea produsului alimentar;
2. lista ingredientelor;
3. cantitatea neta de produs alimentar;
4. data durabilitatii minimale sau data limita de consum;
5. conditiile speciale de pastrare si/sau conditiile de utilizare;
6. numele sau denumirea comerciala si adresa operatorului din sectorul alimentar (producator/ importator/distribuitor/ ambalator);
7. tara de origine sau locul de provenienta (obligatorie, incepand cu data de 01.04.2015, pentru carnea proaspata, refrigerata sau congelata de animale din specia porcina, ovina, caprina si de pasare);
8. instructiuni de utilizare, in cazul in care omiterea lor ar ingreuna utilizarea corecta a produsului alimentar (instructiuni de preparare);
9. in cazul bauturile care contin mai mult de 1,2 % de alcool in volum, concentratia alcoolica dobandita;
10. declaratie nutritionala (obligatorie incepand cu data de 13.12.2016).
Desi este cea mai presanta cerinta impusa de noul regulament, declaratia nutritionala poate lipsi de pe eticheta anumitor produse.
Printre aceste produse, regasim :
– Produse neprelucrate care contin un singur ingredient sau o singura categorie de ingrediente (legume, fructe, cereale, carne, peste- neprelucrate). Reg. Nr. 852/2004 privind igiena produselor alimentare defineste produsele neprelucrate ca fiind produsele alimentare care nu au fost prelucrate si include produsele care au fost divizate, separate, transate, decupate, dezosate, tocate, jupuite, macinate, taiate, curatate, decorticate, macinate, racite, inghetate, congelate sau decongelate.
– Produsele prelucrate, dar a caror prelucrare consta numai in maturare si contin un singur ingredient sau o singura categorie de ingrediente (carne de vita maturata)
– Apa destinata consumului uman (inclusiv cea in care s-au adaugat CO2 si/ sau arome)
– Plantele aromatice, condimentele si amestecurile acestora
– Sare si inlocuitori de sare (sarea fara sodiu)
– Indulcitori pentru masa
– Extractele de cafea si cicoare, boabele intregi de cafea sau macinate, boabe de cafea decafeinizate intregi sau macinate, infuziile de plante sau fructe, ceaiul, ceaiul decafeinizat, extract de ceai, ceai instant sau solubil decafeinizat, fara alte ingrediente adaugate, in afara aromelor
– Oteturi fermentate si inlocuitori de otet (incluzand aici si oteturile la care s-au adaugat doar arome)
– Aromele, Aditivii alimentari, Adjuvantii tehnologici, Enzimele alimentare, Gelatina si compusii de gelificare
– Drojdia
– Guma de mestecat
– Produsele alimentare ambalate sau introduse in recipiente la care cea mai mare fateta prezinta o suprafata mai mica de 25 cm2
– Produsele alimentare, inclusiv cele artizanale, furnizate direct de catre producator, in cantitati mici, consumatorului final.
In cazul produselor comercializate la distanta (on-line), toate informatiile mai sus mentionate trebuie sa fie indicate pe web-site-ul de pe care se achizitioneaza respectivul produs, cu o singura exceptie, respectiv data durabilitatii minimale.
Buteliile de sticla destinate reutilizarii, care au un marcaj indelebil si care, prin urmare, nu poarta nici eticheta, nici inel, nici manseta, trebuie sa fie etichetate doar cu informatiile privind: denumirea produsului, alergenii, cantitatea neta, data durabilitatii minimale si declaratia nutritionala.
In cazul ambalajelor sau al recipientelor la care cea mai mare fata prezinta o suprafata mai mica de 10 cm2, numai mentiunile privind denumirea produsului, alergenii, cantitatea neta si data durabilitatii minimale sunt obligatorii pe ambalaj sau pe eticheta. Lista ingredientelor este furnizata prin alte mijloace sau sunt puse la dispozitie la cererea consumatorului.
In plus, lista ingredientelor si declaratia nutritionala nu sunt obligatorii pentru bauturile care contin mai mult de 1,2 % alcool in volum.
Pentru urmatoarele produse alimentare nu este obligatorie furnizarea unei liste de ingrediente:
– fructele si legumele proaspete, inclusiv cartofii, care nu au fost curatate, taiate sau nu au facut obiectul altui tratament similar;
– apele carbogazoase, in a caror descriere se indica caracterul carbogazos
– oteturile de fermentatie provenite exclusiv dintr-un singur produs de baza, cu conditia sa nu fi fost adaugat niciun alt ingredient;
– branzeturile, untul, laptele si smantana fermentate la care nu au fost adaugate alte ingrediente decat produsele lactate, enzimele alimentare si culturile de microorganisme necesare fabricarii sau sarea necesara pentru fabricarea branzeturilor, altele decat cele proaspete sau topite;
– produsele alimentare care contin un singur ingredient, cu conditia ca denumirea produsului alimentar sa fie identica cu numele ingredientului sau sa permita identificarea clara a naturii ingredientului.
In plus, anumiti compusi ai unui produs alimentar pot fi omisi din lista ingredientelor. Printre acesti compusi, putem enumera:
– compusii unui ingredient care, in cursul procesului de fabricatie, au fost temporar extrasi pentru fi reincorporati apoi intr-o cantitate care nu depaseste continutul initial;
– aditivii alimentari si enzimele alimentare, a caror prezenta intr-un produs alimentar este datorata exclusiv faptului ca erau continuti in unul sau in mai multe ingrediente ale produsului respectiv, cu conditia sa nu mai indeplineasca nicio functie tehnologica in produsul finit; sau care sunt utilizati ca adjuvanti tehnologici;
– substantele suport si substantele care nu sunt aditivi alimentari, dar sunt utilizate in acelasi mod si cu acelasi scop ca substantele suport si care sunt utilizate in cantitatile strict necesare;
– substantele care nu sunt aditivi alimentari, dar care sunt folosite in acelasi mod si in acelasi scop ca si adjuvantii tehnologici si care raman prezente in produsul finit, chiar daca intr-o forma modificata;
– apa, atunci cand se utilizeaza in procesul de fabricatie numai pentru a permite reconstituirea unui ingredient utilizat intr-o forma concentrata sau deshidratata; sau in cazul lichidului de acoperire care, in mod normal, nu se consuma.
In articolul viitor vor fi prezentate informatiile obligatorii care trebuie sa fie mentionate pe etichetele carnii refrigerate sau congelata.
Giorgiana Jelescu / Managing Director, Euro Consultants Romania