Regulile fiscale se vor schimba si in Romania in urmatorii 5 ani, ca urmare a transformarilor legislatiei fiscale internationale, cu accent pe cresterea transparentei si a schimbului de informatii intre state la nivel global, este una dintre concluziile conferintei anuale de taxe organizate de PwC Romania.
„Vedem in ultima vreme un efort concertat la nivel international, in interiorul mai multor organizatii sau grupuri internationale, de la OECD, la G8 si pana la Uniunea Europeana, pentru rescrierea regulilor fiscale internationale, pentru a diminua pe cat posibil practica evitarii platii taxelor, atat de catre companii, cat si de catre persoanele fizice. Urmarea acestor eforturi va fi un accent sporit pe determinarea motivelor si substantelor tranzactiilor, indeosebi intre partile afiliate”, a declarat Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania.
„Peste 80 de state din intreaga lume au semnat Conventia privind asistenta administrativa reciproca in materie fiscala care vizeaza toate tipurile de impozite (pe venit, profit, avere etc.) si care permite schimbul de informatii spontan si la cerere, precum si colaborarea in desfasurarea inspectiilor fiscale internationale. Dintre acestea, 52 de state, printre care si Romania, au aderat deja la acordul pentru schimbul automat de informatii financiare. Acest acord va permite Romaniei sa faca schimb automat de informatii financiare la nivelul standardului OECD intre tari si jurisdictii in scopul identificarii persoanelor fizice care eludeaza fiscul prin transferul banilor in strainatate. Prin urmare, regulile jocului se schimba din punct de vedere fiscal peste tot la nivel global. Romania nu poate face exceptie, iar contribuabilii din Romania trebuie sa inceapa sa se pregateasca din vreme pentru aceste schimbari”, a aratat Mihaela Mitroi.
Intr-o economie globalizata si aflata in profunda transformare, preturile de transfer joaca un rol important in alocarea profiturilor intre companii afiliate. La ora actuala preturile de transfer se pozitioneaza ca fiind o continuare a planificarii fiscale, cu scopul de a minimiza sau chiar evita riscul litigiilor fiscale.
De asemenea, in cadrul evenimentului au fost abordate si teme privind pachetul de masuri anti-evaziune fiscala, neclaritatile privind impozitarea operatiunilor din Marea Neagra, precum si necesitatea recalibrarii raporturilor dintre contribuabili si ANAF, din perspectiva controalelor fiscale.
Conferinta anuala de taxe a PwC Romania a avut loc pe data de 20 ianuarie a.c. la Bucuresti.