Piaţa berii a scăzut cu 7% în primele şase luni. Berarii solicită demersuri fiscale clare

În primele 6 luni de la declanșarea crizei Covid-19 (martie – august 2020), industria berii a înregistrat o scădere de aproximativ 7% în volum, din cauza măsurilor de urgență care au determinat închiderea totală sau parțială a sectorului Horeca. Acesta reprezintă 15% din industria berii. În acest context, reprezentanții industriei au evidențiat importanța inițierii unor demersuri fiscale clare pentru a diminua efectele negative ale pandemiei.

“Piața berii a fost puternic afectată anul acesta de criza sanitară. Industria noastră este partea vizibilă a unui lanț complex în care activează multe afaceri în paralel: fermieri, procesatori, transportatori, distribuitori, companii care colectează și reciclează. Atunci când o verigă importantă din lanț, așa cum este Horeca, este grav afectată se produce un efect de domino în întregul sistem. Ne bucurăm că există un dialog deschis cu autoritățile, deoarece este important să fie luate din timp toate măsurile necesare revenirii”, a comentat Julia Leferman, Director General al Asociației Berarii României referitor la impactul economic.”

“Pe lângă scutirile de taxe, acordarea de microgranturi, plata șomajului tehnic sau garantarea creditelor, se pot introduce în plus stimulente sau ajutor financiar care să susțină digitalizarea companiilor care își mută activitatea în online și încurajarea turismului, un sector important pentru consumul de bere”, a precizat Leferman.

97% din berea consumată în România este produsă local
“România este a 7-a piață de bere din Europa, ceea ce arată maturizarea sectorului local al berii și contribuția semnificativă la economia românească și europeană. Datorită caracterului său național, definit deopotrivă prin faptul că peste 97% din berea consumată în România este produsă local și 50% din ingrediente provin din țară, sectorul berii reușește să genereze un adevărat lanț de efecte pozitive pentru economie,” a declarat Julia Leferman, Director General, Asociația Berarii României, în cadrul primului panel de discuție la care au mai participat: Dan Robinson, Președinte Asociația Berarii României, Radu Burnete Director Executiv Confederația Patronală Concordia.

Volumul pieței berii în 2019 s-a menținut la nivelul anului anterior, cu o evoluție de doar +0.4% în volum, ajungând la 16,7 milioane Hl. În același timp, eforturile investiționale ale membrilor Berarii României au atins un nivel record în 2019, acestea ridicându-se la 96,3 milioane euro, în creștere cu 22 de milioane euro față de 2018. Investițiile cumulate ale membrilor Asociației în ultimii 16 ani au atins 1,62 miliarde euro.

Reciclare și reutilizare – Berarii își doresc implementarea cât mai rapidă a unui sistem garanție-returnare în România

Producătorii de bere din România își propun să aibă un impact pozitiv asupra societății, a oamenilor și a mediului. Practicile de sustenabilitate sunt incluse în tot procesul de fabricare a berii, în lanțurile de aprovizionare și în modul în care berea este promovată, consumată și savurată.

Obiectivele UE de reciclare pentru 2025 sunt provocatoare pentru multe state UE iar România reciclează în acest moment doar aproximativ 15% din deșeurile pe care le produce, conform unei comunicat de presă al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor din 2 septembrie 2020.

Mircea Fechet, Secretar de Stat, Ministerul Mediului, Dan Robinson, Președinte Asociația Berarii României, Cristian Ghinea, Europarlamentar, Vicepreședinte USR au subliniat importanța eforturilor susținute la nivel de industrie și nevoia unui dialog constructiv cu autoritățile.

Berarii își doresc implementarea cât mai rapidă a unui sistem garanție-returnare în România ca o soluție prin care reciclarea deșeurilor de ambalaje se poate face eficient și la un nivel ridicat.
Industria berii este implicată activ în implementarea sistemului garanție – returnare pentru ambalajele primare de băuturi. Acesta este un instrument eficient care asigură colectarea, reciclarea și, implicit, refolosirea materialelor pentru ambalajul de bere, cu impact pozitiv asupra mediului.

“Am creat, împreună cu industria băuturilor răcoritoare, Alianța Producătorilor de Băuturi, o inițiativă a sectorului privat, pentru a ajuta la implementarea acestui sistem. Colaborarea strânsă între toate părțile implicate este vitală pentru a ne asigura că România are una dintre cele mai bune practici, ca abordare a sistemului DRS, care include principii precum un sistem unic, cu acoperire la nivel național, non-profit, complet transparent, proprietar al ambalajelor colectate, administrat de și pentru industria băuturilor”, a declarat Dan Robinson, Președinte Asociația Berarii României.

Ingrediente locale pentru o bere locală – politici agricole pentru susținerea culturilor de hamei și malț

Potrivit studiilor derulate la nivelul Asociației Berarii României, industria berii generează în România 7.600 de locuri de muncă numai în agricultură. Din cele 11 locuri de muncă pe care berea le creează în economia românească în mod direct și indirect, 2 sunt în agricultură.

În cadrul panelului dedicat agriculturii, în care au luat cuvântul Aurel Simion, Secretar de Stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Akos Mora, Asociația Producătorilor de Hamei și Ionuț Oprea, Soufflet Malt, s-a evidențiat faptul că aprovizionarea din surse locale reprezintă o prioritate pentru industria berii, lucru care are efect pozitiv asupra economiei naționale prin crearea de locuri de muncă, creșterea veniturilor furnizorilor și plata taxelor, dar și asupra mediului.

Vorbitorii au subliniat deopotrivă nevoia menținerii stabilității fiscale, o condiție obligatorie pentru ca industria berii să poată genera în continuare efecte economice pozitive pentru România, și nevoia creării unui cadru legislativ favorabil agricultorilor români, menit să le permită extinderea suprafețelor cultivate cu orz și hamei, în linie cu dorința producătorilor de bere de a atrage o cantitate din ce în ce mai mare de ingrediente locale.

Reprezentanții Asociației Berarii României și reprezenanți ai autorităților s-au reunit în cadrul unei dezbateri online care a avut loc miercuri, 21 octombrie. În cadrul evenimentului anual ”Berea Face Cinste României”, aflat la cea de-a 8-a ediție, membrii Asociației Berarii României, care dețin împreună 67 de mărci de bere, au dezbătut alături de autorități rezultatele economice și tendințele industriei în contextul pandemic actual, cât și provocările și oportunitățile ce țin de cadrul fiscal, impactul industriei asupra mediului și susținerea fermierilor locali.