(P) Tehnologia care creste profitabilitatea si consiliaza managerii sa ia cele mai bune decizii

In ultimii ani, cu precadere in Europa de Vest si Statele Unite, solutiile de Business Intelligence (BI) au patruns in mai toate sferele vietii, generand informatii pretioase care au stat la baza unor noi strategii de dezvoltare. Beneficiile solutiilor testate de catre companii au fost, ulterior, validate in centre medicale, turism, telecom etc., contribuind nu doar la eficientizarea activitatii angajatilor, ci chiar la salvarea de vieti umane.

Pentru Romania, solutiile BI sunt o noutate, desi companii din sistemul bancar, retail, distributie etc. au inceput sa le foloseasca pe larg si raporteaza diminuarea costurilor operationale cu pana la 40%, in paralel cu cresterea vanzarilor de 20-40%. “In SUA, piata solutiilor BI se estimeaza ca va ajunge, anul acesta, la 20,8 miliarde de dolari. Prin comparatie, la noi, companiile abia incep sa testeze aceste solutii si sa le descopere beneficiile. Timpul este cel mai pretios aspect in business, iar un BI te ajuta sa iei decizii mult mai repede datorita rapoartelor pe care ti le pune la dispozitie, pe baza carora poti face previziuni precise sau chiar schimbari, in timp real, in strategia de vanzari, marketing etc. Spre exemplu, datorita solutiei Optimall BI, clientii nostri ne-au marturisit ca timpul pe care in mod normal il consumau pentru a avea acces la anumite analize s-a redus cu pana la 50%”, a spus Ionut Gherle, Director Executiv – Divizia Optimall in cadrul companiei clujene AROBS Transilvania Software.

Cum reduci risipa alimentara cu ajutorul unei solutii BI

In industria alimentara din Romania sunt risipite, anual, aproximativ 2,55 milioane de tone de alimente, ceea ce face ca procesul de monitorizare a fluxului de aprovizionare sa fie vital pentru jucatorii de pe aceasta piata. Ca raspuns la necesitatea companiilor din retailul alimentar de a-si minimiza pierderile, AROBS a iesit pe piata cu solutia Optimall BI, cu ajutorul careia managerii pot, de exemplu, sa inventarieze marfurile mai rapid si eficient, sa analizeze viteza de rotatie a produselor si sa realizeze un top al acestora, sa faca previziuni in ceea ce priveste stocurile necesare pentru anumite intervale de timp sau sa urmareasca evolutia cash flow-ului.

“Retailul alimentar este una dintre cele mai dinamice piete. Aici, accesul la informatii precise si timpul de interventie sunt extrem de importante, iar faptul ca le garantam clientilor analize complexe, care le permit sa aiba o imagine de ansamblu asupra business-ului intr-un timp mult mai scurt i-a convins ca trebuie sa testeze acest instrument de lucru. 96% dintre clientii care au folosit Optimall BI s-au aratat multumiti de beneficiile pe care le ofera”, a explicat Ionut Gherle. Iar cifrele pe care furnizorii Optimall BI spun ca le va genera solutia sunt intr-adevar promitatoare: reducerea costurilor de operare cu 40%, venituri mai mari cu 15-20% si cresterea vanzarilor cu 20-40%.

Desi are in spate tehnologii de ultima generatia, solutia Optimall BI este foarte intuitiva si disponibila de pe orice platforma. Mai mult decat atat, pornind de la nevoile clientilor, se pot face diverse personalizari, astfel incat angajatii care folosesc acest instrument de lucru sa aiba acces strict la rapoartele si alertele necesare.

“Pentru fiecare client in parte, noi personalizam solutia, de aceea faza de dezvoltare este cea mai importanta. De regula, decidem de comun acord cu clientii ce tip de rapoarte si alerte sa dezvoltam, dupa care instruim personalul in utilizarea functionalitatilor. Dupa faza de implementare, ei sunt deja familiarizati cu aceste instrumente si le folosesc cu usurinta, fara sa existe confuzii de ordin tehnic”, a mai spus managerul Optimall BI.

Cunosti nevoile de aprovizionare fara sa ti le comunice clientii

Piata de distributie este a doua dupa retail din care provin clientii Optimall BI. Fiind un domeniu foarte “aglomerat”, unde companiile trebuie sa gestioneze clienti, furnizori, stocuri, informatii financiare etc. era nevoie de un instrument care sa organizeze datele in asa fel incat sa poata fi interpretate cat mai eficient si rapid. “Cerinta din piata a fost sa livram o solutie care sa sincronizeze cererea si oferta. Companiile de distributie au nevoie sa anticipeze nevoile de distributie, pentru a satisface cerintele sezoniere, regionale si ale clientilor, iar noi le-am pus la dispozitie acele rapoarte care ii ajuta sa raspunda acestor nevoi”, sustine Ionut Gherle.

Acum, prin intermediul Optimall BI, distribuitorii isi pot optimiza stocurile si marfurile si se pot folosi de recomandarile privind comenzile generate de solutie. Interpretand datele statistice, ei pot calcula cu usurinta viteza de rotatie a stocurilor, previzionand necesitatiile de aprovizionare, si pot analiza activitatea agentilor de vanzari si profitabilitatea companiei.

Conexiunea dintre performanta angajatilor si cea financiara

O solutie de Business Intelligence nu doar ca are un rol important in luarea deciziilor de catre managerii companiilor, avand un impact direct asupra profitabilitatii acestora, dar contribuie si la managementul resurselor umane. Optimall BI permite crearea unei conexiuni intre performanta angajatului si performanta financiara, ceea ce inseamna ca managerul de resurse umane poate interveni atunci cand este necesar pentru a optimiza forta de munca. “Cu totii avem colegi performanti sau mai putin eficienti, asa ca, de multe ori, avem nevoie de un instrument care sa ne ajute sa analizam obiectiv activitatea acestora si sa-i identificam pe cei care au nevoie de un training sau pe cei care sunt pregatiti sa devina mentori in echipele lor”, a reprezentantul AROBS.