(P) Recondis Tehnology, solutii viabile in sectorul salubritatii si a colectarii reciclabilelor

Un antreprenor roman cu o experienta de peste 10 ani in domeniul salubritatii, Eugen Petras, a pus pe picioare, in 2012, o companie ce ofera solutii viabile in sectorul salubritatii. Prin parteneriatele incheiate la nivel extern, Recondis Tehnology produce si ofera tehnica inovativa pentru colectarea si procesarea deseurilor reciclabile, avand deja clienti importanti pe piata romaneasca. La inceputul lunii iunie, Recondis Tehnology a fost partenerul conferintei „Practici si Strategii in retail si fmcg pentru atingerea obiectivelor de mediu” organizata de Modern Buyer, prilej cu care l-am invitat la un dialog cu privire la evolutia solutiile pe care le ofera. 

Ce ne puteti spune despre inceputurile afacerii pe care o conduceti?

In urma cu 10 ani, prin 2007, lucram in domeniul salubritatii si, prin natura meseriei, am inrat in contact cu diversi furnizori de solutii specializate. Totul a inceput de la o colaborare cu un cetatean austriac care se ocupa cu prese de balotat deseuri. Am inceput sa colaborez cu acest partener si, incet, incet mi-am pus propria afacere pe picioare. Imi aduc aminte ca am prins ceea ce am putea numi criza reciclabilelor. A fost o perioada, prin 2008, cand colectorii detineau pe stoc mii de tone de carton deoarece piata se prabusise. La un an distanta, eu am facut pasul inspre tehnologie, adica spre echipamente inovative de colectare si procesare a deseurilor reciclabile. Toti cei carora le povesteam despre aceasta oportunitate mi-au spus ca piata nu este pregatita, ca nu am unde sa vand asemenea tehnologii. Atunci am vazut o oportunitate de a aduce pe piata romaneasca echipamente second hand, din Europa de Vest.

Ce solutii ofera astazi compania Recondis si cui va adresati cu aceste solutii?

Noi oferim tehnica pentru managementul deseurilor. In speta prescontainere, prese de balotat deseuri reciclabile si tocatoare pentru deseuri. Principala piata de desfacere este constituita din colectori si OTR. Insa nu ne este straina nici desfacere in retail si industrie. Am furnizat echipamente pentru Cora Hypermarket, Hochland Romania, Vrancart si altii.

Ce noutat ati adus in portofoliul de solutii, in ultimii ani?

Venim catre client cu trei propuneri noi. Avem o presa de balotat reciclabile mobila, compacta, automata, special conceputa pentru piata din industrie si retail. De asemenea, avem in portofoliu un prescontainer tip autogunoiera pentru colectarea selectiva. Suntem pregatiti sa suplinim instalatile tehnologice slab dimensionate in cazul statilor pentru transfer deseuri.

Cum au evoluat nevoile clientilor dumneavoastra in ultimii ani?

Spre exemplu, in primii mei ani de business, inchiriam prescontainere. Nu conta aspectul lor, important era sa fie functionale. Acum, in contextul in care avem tot mai multe investitii straine in tara, ni se cer echipamente noi la preturi cat mai mici. Pe de alta parte, daca este sa ne uitamla evolutia cereri pentru prese de balotat deseuri si aici inregistram o preferinta in crestere pentru echipamente noi.

Ce va diferentiaza astazi pe piata, in randul competitorilor?

Experienta, service calificat pentru aceste echipamente, modul de tranzactionare. Noi nu suntem dealeri. Noi doar consiliem clientii in proiectele de investitii, iar achizitile se fac direct din fabrica producatorului. Astfel clientul nostru pastreaza o legatura stransa cu producatori si se asigura ca preturile de achizitie sunt cele corecte. Noi asiguram suportul tehnic in Romania.

Ne puteti oferi cateva exemple de proiecte realizate cu diversi parteneri?

Nu pot sa va ofer multe nume pentru ca sunt investitii strategice pe care parteneri nostri le-au facut. Pot spune ca, in urma cu un an, am livrat unui combinat de procesare a cartonului din Romania echipamente pentru balotarea materialelor reciclabile. Este vorba de sase instalatii automate. De asemenea, la Targu Mures, impreuna cu firma de salubritate din oras, am pus pe picioare statia de transfer deseuri. Ne pregatim sa livram o presa de balotat deseuri automata cu statie de sortare deseuri in Bucuresti.

Cum vedeti evolutia pietei pe care activati si care ar fi factorii care ar influenta evolutia acestei piete?

Este greu de facut o previziune pentru ca piata este destul de efervescenta in Romania. Oricum, un trend de reducere a costurilor de productie se observa la toti producatorii de echipamente. Asta nu inseamna neaparat o calitate mai proasta, ci doar o calitate controlata. Sub presiunea pietei de a oferi produse cat mai ieftine o sa asistam in curand la o invazie a produselor chinezesti. Noi, spre exemplu, am renuntat sa mai comercializam prese de balotat verticale. Preferam sa le inchiriem. Daca statul ar sustine colectarea selectiva a deseurilor menajere s-ar putea sa avem o crestere substantiala in urmatoarea perioada.

Ce obiective aveti pentru a doua jumatate a anului 2017?

Pentru ca punctul nostru forte este departamentul de service, muncim la imbunatatirea servicilor oferite partenerilor nostri. Ne uitam, de asemenea, si la alte oportunitati pentru a oferi cat mai multe solutii si servicii acestor parteneri.