Nestlé lansează VeggiePorția – o metodă nutrițională pentru mese echilibrate pe bază de vegetale

VeggiePorția ajută la includerea mai multor mese pe bază de vegetale în meniul săptămânal.

Nestlé, cea mai mare companie de produse alimentare și băuturi din lume, lansează în premieră în România VeggiePorția – o metodă nutrițională care presupune consumul mai multor vegetale. VeggiePorția este un instrument adresat tuturor celor care doresc să consume mai multe mese pe bază de vegetale, pentru a avea o alimentație mai sănătoasă și mai sustenabilă.

„Alimentația bazată preponderent pe produse vegetale, cum este stilul de alimentație flexitarian, a apărut în urmă cu 10 ani, odată cu publicarea cărţii lui Dawn Jackson Blatner ”The Flexitarian Diet: The Mostly Vegetarian Way to Lose Weight, Be Healthier, Prevent Disease, and Add Years to Your Life”. O astfel de dietă care include mai multe alimente de origine vegetală, reducând consumul celor de origine animală, aduce multiple beneficii prin aportul crescut de fibre, vitamine, minerale și grăsimi nesaturate. Numeroase studii au demonstrat că un aport care are la bază preponderent alimentele de origine vegetală bogate în antioxidanți determină reducerea riscului de apariție a obezității, a diabetului zaharat de tip 2, a bolilor cardiovasculare și a cancerului de colon. Alimentele de orgine animală au rolul lor într-o alimentație echilibrată, nu trebuie excluse în totalitate, dar trebuie consumate cu moderație, preparate corect și evitându-le pe cele procesate. VeggiePorția ajută la includerea mai multor mese pe bază de vegetale în meniul săptămânal, în proporții optime și combinații potrivite, astfel încât mesele să fie echilibrate și diversificate. Pentru un stil de viață sănătos și echilibrat se recomandă consumul zilnic al mai multor porții de legume și de fructe, dar și să se adapteze porțiile de alimente bogate în carbohidrați (pâine, cereale, cartofi) în funcție de necesarul caloric”, spune prof. dr. Gabriela Radulian, Președinte, Fundația pentru Alimentație Sănătoasă.

Consumul de carne a crescut începând cu 1960, chiar într-un ritm accelerat în ultimii 40 de ani. Carnea este o sursă de nutrienți importanți, mai ales de proteine, care poate fi integrală într-o alimentație echilibrată, dar în cantități moderate, pentru a susține o amprentă de carbon cât mai mică (vezi nota de subsol 1). Pe de altă parte, în România consumul de leguminoase – cele mai bune surse de proteine vegetale – a scăzut față de anii ‘80, când a înregistrat un maxim al consumului anual de 4,49 kg per capita, în 2018 ajungând la 2,02 kg per capita (2).

„Alături de NutriPorția adresată copiilor, VeggiePorția face parte din efortul și misiunea Nestlé de a contribui la îmbunătățirea calității vieții, oferind opțiuni sănătoase și gustoase celor care vor să aibă un stil de viață echilibrat. Nutriția este unul dintre factorii care contribuie semnificativ la calitatea vieții. Cu toate acestea, se acceptă cu greu recomandările nutriționale stricte, dificil de pus în practică și ne dorim să găsim o variantă flexibilă care să se potrivească cu stilul nostru de viață. Din motive de sănătate sau de sustenabilitate, din ce în ce mai mulți oameni își doresc să consume mai multe alimente care provin din plante, cu alte cuvinte, să devină flexitarieni. Nu știu însă cum să facă acest lucru în mod echilibrat, fără a compromite gustul sau nevoile nutriționale. Fie că ești omnivor, vegetarian, vegan sau flexitarian, VeggiePorția te ajută să pregătești mese echilibrate exclusiv din vegetale, care îți asigură toți macronutrienții de care ai nevoie (proteine, carbohidrați, grăsimi), precum și o bună parte din micronutrienți (vitamine și minerale). Câte mese pe bază de plante vrei să consumi într-o săptămână, depinde de tine și de stilul tău de viață. Completând o zicală mai veche, aș spune că sănătatea înseamnă o minte sănătoasă, într-un corp sănătos și pe o planetă sănătoasă”, declară Nicoleta Tupiță, nutriționist-dietetician, Nutrition Health and Wellness Manager, în cadrul Nestlé România.

VeggiePorția

VeggiePorția poate fi descărcată de pe siteul www.nestle.ro/veggieportia și reprezintă un ghid de cantitate, inspirație și diversitate. VeggiePorția se adresează celor care au hotărât să guste viața în porții sănătoase, pentru vegetarieni și vegani, dar și pentru cei îndrăgostiți de planetă, care știu că ceea ce decidem să punem în farfurie are impact direct asupra mediului.

Nestlé a creat o metodă nutrițională sub forma unei farfurii, pentru a-i ajuta pe cei care doresc să includă mai multe vegetale în alimentația lor și, în special, să crească aportul de proteine vegetale. Farfuria arată proporțiile optime și combinațiile potrivite între diferite grupe de alimente pe bază de plante, astfel încât mesele vegetale să fie bine echilibrate și să furnizeze proteinele necesare.

Farfuria este împărțită în trei segmente: 50% legume, 25% proteine vegetale din leguminoase, nuci și semințe, 25% produse din cereale integrale și cartofi. Ghidul VeggiePorția amintește tuturor cât de important e să completezi alimentația cu o hidratare adecvată, grăsimi vegetale sănătoase și fructe.

Conform unui studiu Eurostat din 2017 (vezi nota de subsol 3), România se confruntă cu un paradox: deși suntem un producător important de fructe şi legume, românii sunt printre codaşii Europei la consumul acestora. Doar puțin peste 40% dintre români consumă legume (41%) și/sau fructe (42%) cel puțin o dată pe zi, mult sub media europeană de 64%. În 2021, un studiu realizat de Unlock Research și Adama (vezi nota de subsol 4) arată o schimbare de consum: 51% dintre cei chestionați au spus că au cumpărat fructe și 43% legume proaspete.

Descoperă și alte inițiative Nestlé în domeniul alimentației pe www.nestle.ro/nutritie/

Inițiativele globale Nestlé

În 2017, Nestlé a luat o serie de măsuri pentru accelerarea progresului în vederea atingerii obiectivelor pentru anul 2030, ca parte a acțiunilor de îmbunătățire a calității vieții și contribuției la un viitor mai bun. Printre acestea se numără consolidarea programului “Nestlé for Healthier Kids”, extinderea inițiativei “Nestlé needs YOUth” și dezvoltarea activităților de management sustenabil al performanței de mediu.

Nestlé for Healthier Kids

Programul „Nestlé for Healthier Kids” a fost creat pentru a uni toate eforturile Nestlé care susțin părinții și tutorii să crească copii mai sănătoși, de la activități de cercetare și formulare a produselor până la servicii de educație și nutriție inovatoare pentru un stil de viață sănătos. În România, aceste eforturise concretizează prin parteneriatele cu mișcarea națională „Și eu trăiesc sănătos – SETS”, dezvoltată de Fundația PRAIS și programul „Traista cu sănătate”, inițiat de Prof. dr. Veronica Mocanu prin Fundația Tradiții Sănătoase.

Nestlé needs YOUth

Ambiția Nestlé în ceea ce privește inițiativa globală de tineret „Nestlé needs YOUth” este să ajute 10 milioane de tineri din întreaga lume să aibă acces la oportunități de carieră până în anul 2030. Această inițiativă globală combină și coordonează toate activitățile care susțin tinerii din întreaga lume, inclusiv eforturile Alliance for YOUth.

Sustenabilitate

Nestlé dorește ca produsele sale să nu fie doar mai gustoase și mai sănătoase, ci și mai bune pentru mediu. Ambiția Nestlé pentru anul 2030 este impact zero asupra mediului, apa fiind una dintre ariile prioritare.
Surse informații:

  1. González N, Marquès M, Nadal M, Domingo JL. Meat consumption: Which are the current global risks? A review of recent (2010-2020) evidences. Food Research International (Ottawa, Ont.). 2020 Nov;137:109341. DOI: 10.1016/j.foodres.2020.109341.
  2. https://www.helgilibrary.com/indicators/bean-consumption-per-capita/
  3. https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/DDN-20190401-1
  4. https://www.adama.com/documents/620392/0/infografic+studiu+ADAMA.pdf