JLL Romania: „In 2015 se asteapta livarea a trei proiecte de retail, cu o suprafata cumulata de circa 167.000 mp”

418

Cu o suprafata totala livrata de aproximativ 70.000 mp, 2014 este anul cu cea mai mica oferta de centre comerciale noi din 2006 pana in prezent, conform celui mai recent raport Bucharest City Report realizat de JLL Romania. “Totusi, incurajati de cresterea puternica vanzarilor, investitorii dau semne ca si-au recapatat increderea in piata din Romania astfel ca proiecte noi au fost anuntate sau deja se afla in stadii de constructie avansate”, afirma analistii JLL. Stocul modern de spatii comerciale in Romania este in prezent estimat la aproape 2,62 milioane de metri patrati. Bucurestiul, cu peste 938.000 mp, reprezinta 35% din intregul stoc, restul de 1,68 milioane mp fiind in orasele mari din tara.
In trimestrul al patrulea din 2014 au fost livrate doua proiecte de retail, Shopping City Targu Jiu (27.000 mp), primul centru comercial modern din Targu Jiu, dezvoltat de fondul Sud-african de investitii NEPI, si Auchan Tricodava (Ghencea), un proiect de 20.000 mp dezvoltat de Immochan in vestul Bucurestiului.

Cererea
Conform Institutului National de Statistica, dupa ce in 2013 a inregistrat o crestere modesta de doar 0,4%, cifra de afaceri in comertul cu amanuntul in primele 11 luni din 2014 a crescut
puternic, cu 7,4% in comparatie cu aceeasi perioada anul trecut. Vanzarea produselor non-alimentare a fost insa cea care a impresionant cu o crestere de 11,2%.
“Incurajati de cresterea economica sustinuta, cresterea puternica a vanzarilor dar si increderea cumparatorilor aflata la cel mai inalt nivel din 2008 (conform celui mai recent raport al
Nielsen) cel mai probabil retailerii vor reconsidera planurile pana acum precaute de expansiune. Avand in vedere numarul redus de proiecte noi, retailerii interesati sa deschida magazine noi analizeaza in special centrele comerciale performante deja existente. Distanta dintre cererea pentru centrele comerciale prime si cele secundare continua sa fie semnificativa”, sunt de parere reprezentantii JLL.

Chiriile, in stagnare
Nivelul chiriilor prime, a ramas stabil in T4 la 60-70 Euro/mp/luna. Cele mai mari chirii sunt obtinute in centrele comerciale dominante si performante din Bucuresti. Nivelul chiriilor prime pentru unitatile stradale a ramas neschimbat la 55-65 Euro/mp/luna, dar sub presiune, tinand cont de cererea limitata.

Trei proiecte de retail in 2015
In 2015 se asteapta livarea unei suprafete de aproximativ 167.000 mp, in trei proiecte majore: Coresi Retail Park (cu o suprafata inchiriabila de 45.000 mp), dezvoltat de catre Immochan in Brasov, a carui inaugurare este planificata in martie, Mega Mall (72.000 mp), un proiect dominant din estul Bucurestiului, dezvoltat de NEPI (in aprilie) si Timisoara
Shopping City (50.000 mp), tot al lui NEPI, planificat sa fie deschis catre finalul anului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here