Italia: Produsele premium si ecologice, surse de crestere pentru piata marcilor proprii

Pentru marcile private ale retailerilor ultimii ani au fost din ce in ce mai grei, cu un nivel al vanzarilor aflat in scadere sau, in cel mai bun caz, in stagnare. De altfel, un studiu publicat de compania de cercetare IRI la inceputul lui 2015, arata ca in 2014 cota de piata a marcilor proprii a scazut, la nivel european, cu 0,1 puncte procentuale in 2014, comparativ cu anul anterior, atat in valoare cat si in volum. Raportul „Private Label in Western Economies” estima cota marcilor proprii, la nivel european, la 38,7% din totalul vanzarilor in valoare, respectiv 48,9% din totalul vanzarilor in volum.

“Este prima data de la declansarea crizei economice cand cota de piata a marcilor proprii este in scadere. Unul dintre motivele care a mai determinat aceasta scadere este si promovarea agresiva a brandurilor nationale, care a redus semnificativ diferenta de pret intre acestea si marcile proprii, astfel incat consumatorii au preferat, de cele mai multe ori, sa cumpere un brand national. De asemenea, promotiile afisate in cataloagele si pe site-urile retailerilor au oferit consumatorilor posibilitatea de a compara mai usor preturile, intre diferite canale de vanzare si intre diferiti retaileri”, declara Tim Eales, Director of Strategic Insight, IRI.
Analistii IRI precizeaza ca marcile proprii par sa fi atins un „plafon” in mai multe tari europene, precum Franta, Spania, Italia si Olanda, unde cota de piata a stagnat sau chiar a scazut.
Date recente, furnizate de aceeasi companie de cercetare, arata ca in Italia vanzarile de marci proprii au ajuns la 9,55 miliarde euro in primele noua luni din 2015, in crestere cu numai 0,1% fata de valoarea inregistrata in perioada similara din 2014, in timp ce volumul vanzarilor a scazut cu 1,5%.

Piata marcilor proprii a fost sustinuta de cresterea vanzarilor de produse premium si ecologice. Conform sursei citate, cea mai rapida crestere a avut-o categoria produselor premium de calitate inalta, care a crescut cu 13,1% in perioada ianuarie-septembrie 2015, reprezentand vanzari 600 milioane euro, urmata de categoria produselor organice, ce a inregistrat un avans de 10,8% in aceeasi perioada, pana la 546,6 milioane euro.
In primele noua luni din 2015, cota de piata a maricolor proprii in segmentul bunurilor de larg consum a ramas stabila, la 18,2%, in timp ce ponderea acestora in magazinele de discount a crescut de la 21,5% la 53,9%.
“In prezent, marcile proprii au surse limitate de crestere, piata ajungand la maturitate. In majoritatea tarilor europene, declinul vanzarilor de marci proprii provine din sectorul alimentar, iar cresterile vin in principal din categorii de nisa, cum ar segmentul premium, alimente speciale sau ecologice”, concluzioneaza analistii IRI. (Foto: Selex.it, unul dintre cei mai mari producatori de marci proprii din Italia, cu vanzari de circa 750 milioane de euro)

Articolul precedentAltex a deschis un nou magazin, intr-un spatiu ce a fost detinut de Domo
Articolul următorProfi ajunge la 371 de magazine, dupa patru inaugurari de la inceputul anului
Carmen Ionescu
Redactor - Lucreaza pentru Modern Buyer inca de la infiintarea publicatiei, in 2008. Absolventa a Universitatii Bucuresti – Facultatea de Litere, scrie despre industria bunurilor de larg consum, piata de retail, distributie, bricolaj samd.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.