Intrarea in vigoare a normelor UE echilibreaza concurenta in randul procesatorilor de lactate

Dupa trei derogari obtinute de la UE, din 2007 pana in prezent, de la 1 ianuarie 2014 au intrat in vigoare normele europene privind comercializarea laptelui crud. Romania a primit, in noiembrie 2011, acordul Comisiei Europene pentru procesarea laptelui neconform cu cerintele comunitare pana la 31 decembrie 2013, produsele obtinute din acest lapte putand fi vandute doar pe piata locala.
Stirile din mass-media din ultimele zile aduc in prim plan faptul ca cei mai afectati vor fi micii fermieri. Insa, din punct de vedere economic, pare a fi mai important de raspuns la intrebarile: Mai avea nevoie Romania de inca o derogare? Cum va „afecta” industria laptelui intrarea in vigoare a standardelor UE? Exista masuri pentru sustinerea micilor fermieri?

„Nu se mai justifica inca o derogare de la UE, deoarece conform datelor FAO citate de MADR, in Romania doar 2,2% din laptele materie prima este neconform. Prin aceasta legislatie vor disparea „beneficiarii” laptelui neconform, adica micii operatori care nu detineau stampila ovala, pentru schimbul intracomunitar”, a declarat, pentru Modern Buyer, Dorin Cojocaru, presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL).

Potrivit lui Cojocaru, intrarea in vigoare a noilor norme UE va aduce o serie de beneficii marilor procesatori de lapte. Astfel, pe langa faptul ca o mare parte din unitatile care procesau lapte neconform au reusit ca in perioada de tranzitie sa realizeze investitii si sa obtina stampila ovala pentru schimbul intracomunitar, ca si ceilalti procesatori, disparitia laptelui neconform din pietele agro-alimentare va orienta consumatorii catre produsele disponibile in magazine.

La randul sau, Eustatiu Mandoiu, business development manager Albalact, a precizat pentru Modern Buyer ca decizia este una benefica pentru marii procesatori.
Acesta admite faptul ca micii procesatori ce detineau stampila rotunda exercitau un anumit tip de concurenta neloiala, prin practicarea unor preturi mai mici, fenomen care ar urma sa dispara.

Conform datelor ANSVSA, din totalul celor 64 unitati de procesare lapte care au beneficiat de perioada de tranzitie pentru a procesa lapte conform si neconform fara separare 51 unitati de procesare lapte proceseaza lapte conform, in timp ce 13 unitati de procesare lapte au fost inchise, pentru ca nu au indeplinit conditiile necesare. In prezent, in Romania exista 168 de unitati de procesare lapte autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare.

Ce prevad normele europene si ce spune legislatia romaneasca in vigoare

Standardele europene prevad o igiena perfecta a grajdurilor, vacilor si angajatilor, dar si echipamente adecvate pentru muls si pentru pastrarea si racirea laptelui.
In ceea ce priveste calitatea, normele UE prevad ca numarul total de germeni existenti in lapte nu trebuie sa depaseasca 100.000 de germeni/mililitru, iar numarul de celule somatice mai mic sau egal cu 400.000/mililitru. Pentru a opri inmultirea germenilor din lapte, acesta trebuie adus la o temperatura de cel mult 4 grade Celsius in termen de doua ore de la muls. Potrivit acelorasi reguli, laptele care va contine peste 100.000 de germeni trebuie distrus sau dirijat spre producatorii de branzeturi fine.

Conform ANSVSA, vanzarile directe de lapte crud catre consumatorul final se deruleaza in continuare in baza prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 111/2008.
Producatorii care vand lapte crud direct catre consumatorul final in piete trebuie sa detina fise de sanatate, care sa ateste starea de sanatate a animalelor de la care a fost obtinut laptele, completate de catre medicii veterinari din localitatile de origine si un buletin de analiza care sa ateste conformitatea produsului, cu cerintele legislatiei. Comercializarea laptelui si a branzeturilor de catre producatorii agricoli, in pietele agroalimentare si in targuri, se realizeaza in baza documentelor de inregistrare sanitara veterinara, eliberate de catre DSVSA judetene, conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr.111/2008.

In ceea ce priveste vanzarile directe de lapte crud catre consumatorul final prin intermediul automatelor sunt reglementate prin Ordinul ANSVSA nr. 55/2010 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind conditiile sanitare veterinare in care poate fi efectuata vanzarea directa a laptelui crud prin intermediul automatelor.

ANSVSA a derulat in perioada 10 – 30 iunie o campanie de informare la nivel national, denumita „Igiena laptelui”, ce a avut ca scop „oferirea informatiilor necesare celor care cresc un numar mic de animale, astfel incat sa-si poata valorifica in continuare laptele, iar unitatilor de procesare sa aplice masurile necesare pentru a procesa si vinde in continuare produsele in Romania”. Potrivit ANSVSA, actiunile de informare au vizat in special producatorii care livreaza lapte crud la centrele de colectare a laptelui, unitatile de procesare a laptelui autorizate sau inregistrate sanitar veterinar, precum si persoanele care vand direct laptele crud catre consumatorul final.

Micii crescatori de animale pot primi ajutor de minimis numai daca se asociaza

Masura va afecta in special crescatorii de bovine ce au in gospodarie un numar de pana la 5 vaci, in conditiile in care, de exemplu, un tanc de racire de 1.000 de litri costa 5.000 de euro. Guvernul a aprobat, pe data de 4 noiembrie 2013, o hotarare privind acordarea ajutorului de minimis pentru sprijinirea crescatorilor de animale care detin pana la cinci capete vaci de lapte si care se organizeaza intr-o singura forma asociativa constituita la nivelul comunei.
In actul normativ se precizeaza ca “se acorda ajutoare crescatorilor de animale care detin pana la 5 capete vaci de lapte si sunt organizati in acest scop intr-o singura forma asociativa constituita la nivelul unei comune. Sprijinul prevazut reprezinta achizitionarea de tancuri de racire a laptelui, cu o capacitate de maximum 1.000 litri/comuna”. De asemenea, primariile din comune vor fi obligate sa puna la dispozitia asociatiei un spatiu si utilitatile necesare pentru tancul de racire. Conditiile ce trebuie indeplinite sunt urmatoarele:
– fermierii sa faca parte dintr-o forma asociativa constituita la nivelul comunei, in scopul achizitionarii de tancuri de racire a laptelui;
– vacile de lapte ale membrilor din forma asociativa sunt inregistrate in Registrul National al Exploatatiilor;
– forma asociativa nominalizeaza o persoana responsabila cu asigurarea bunei functionari a colectarii laptelui si efectuarii analizelor privind calitatea laptelui.

Valoarea totala a sprijinului financiar este de 70,87 milioane lei, iar cuantumul este de cel mult 5.000 euro pentru fiecare forma asociativa si cuprinde costurile aferente achizitionarii si instalarii tancurilor de racire a laptelui. Suma cuprinde si costurile cu asigurarea service-ului pentru o perioada de 12 luni de la instalare.

Potrivit datelor, masura ajutorului de minimis ar viza 41.500 de gospodarii din toata tara, care au intre unu si cinci capete. In cadrul acestor gospodarii se regasesc 210.000 de capete, dintr-un total de 1,131 milioane de capete de animale inscrise in registru la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura.

Articolul precedentPiata de retail modern in 2013: peste 250 de magazine, noi formate si intrarea in comertul online
Articolul următorPeste 850 de mici comercianti in francizele La doi Pasi, Shop&Go si Express
Carmen Ionescu
Redactor - Lucreaza pentru Modern Buyer inca de la infiintarea publicatiei, in 2008. Absolventa a Universitatii Bucuresti – Facultatea de Litere, scrie despre industria bunurilor de larg consum, piata de retail, distributie, bricolaj samd.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.