Gabriel Andronescu, CHEP: „Externalizarea gestiunii paletilor poate genera o scadere a costurilor logistice de pana la 20%”

Externalizarea operatiunilor de gestiune a paletilor creste competitivitatea companiilor si, totodata, poate genera o scadere a costurilor logistice de pana la 20%, potrivit unui studiu realizat CHEP Romania, subsidiara locala a liderului global in servicii de reutilizare prin inchiriere a paletilor.
Pe baza principiului de reutilizare prin inchiriere a paletilor (pooling), beneficiarii inchiriaza paletii in cantitatea necesara, doar pentru perioada in care au nevoie de acestia. Conversia la sistemul de inchiriere CHEP presupune, in primul rand, eliminarea activitatilor de depozitare, colectare si reparatie, precum si reducerea riscului de refuz al marfii la receptie si a penalitatilor aferente din partea lanturilor din comertul modern.

Analizele pe care CHEP le efectueaza impreuna cu clientii care au gestiune proprie a paletilor releva o structura totala a costurilor care poate varia semnificativ in functie de specificul industriei. De exemplu, pentru un producator de apa minerala imbuteliata, structura costurilor cu managementul paletilor poate consta in: 53% cheltuieli cu achizitiile de paleti, 22% costuri de colectare, 14% costuri de depozitare, iar restul, costuri de reparatie (8%) si gestiune (3%).
Companiile care opteaza pentru externalizarea riscurilor si a ineficientelor asociate cu managementul paletilor isi reduc costurile de livrare, costurile cu personalul, timpul alocat acestor operatiuni, distantele de transport si kilometrii parcursi fara incarcatura.

„Experienta noastra pe piete europene cu un grad de penetrare ridicat al modelului de reutilizare prin inchiriere a paletilor ne permite sa spunem ca dezvoltarea companiilor din FMCG poate fi corelata si cu standardizarea si cresterea eficientei in Supply Chain. Avand perspectiva completa asupra intregului lant logistic, de la momentul achizitiei de materii prime pana la prezenta pe raft a produselor finite, CHEP ofera consultanta partenerilor sai pentru a identifica zone de imbunatatire continua in Supply Chain”, a declarat Gabriel Andronescu, Country General Manager, CHEP Romania.

Compania a raportat la jumatatea anului 2015 o cifra de afaceri de aproximativ 4,8 milioane USD (18,8 milioane RON), in crestere cu peste 30% fata de prima jumatate a anului 2014. In prezent, CHEP Romania deruleaza cea mai mare parte din business in categoria produselor de curatenie si igiena personala (40%), bauturi (20%), produse alimentare (20%), ulei (10%) si consumabile din hartie si ambalaje (10%).

In viitorul apropiat, furnizorul de solutii logistice se asteapta sa vada, pe langa cresterea solicitarilor de paleti de dimensiune Euro, o accentuare a numarului de solicitari pentru paletii de tip display aflati in portofoliu (jumatatea si sfertul de palet). Acestia sunt conceputi pentru cresterea vanzarilor si a vizibilitatii in magazine, fiind usor de implementat in diversele formate de retail. Cresterea acestei categorii de produse este corelata cu dezvoltarea accelerata a retailului modern, prin formate de magazine de tip discount si proximitate.

Sustenabilitate prin reducerea impactului asupra mediului
Modelul de business CHEP este unul sustenabil prin definitie, conform economiei circulare, care ii ajuta pe actorii din lantul logistic sa isi atinga obiectivele de reducere a impactului asupra mediului, precum emisiile de CO2, consumul de lemn si cantitatea de deseuri.
Paletii CHEP sunt produsi folosind lemn de la furnizori autorizati de PEFC (Programul pentru Promovarea Certificarii Padurilor) si FSC (Asociatia pentru Certificare Forestiera) ceea ce inseamna ca toate resursele din lemn provin din paduri gestionate durabil si indeplinesc criteriile de taiere si utilizare certificate prin standardele interne CHEP.
Prin investitia sistematica in reparatie si intretinere, varsta medie a paletilor CHEP poate fi extinsa cu mult peste cea a paletilor generici albi care este estimata la doar cateva utilizari. Calitatea materialelor componente si permanenta intretinere a lotului de paleti permit exploatarea acestora la standarde de calitate constante si pe o perioada mult mai indelungata.
In trei ani de activitate in Romania, prin reutilizarea in comun a paletilor CHEP, companiile partenere au economisit in total 3.364 m3 de lemn si au eliminat aproape 4.000 de tone de emisii de CO2 din industria locala de Supply Chain.

CHEP ofera servicii de reutilizare prin inchiriere a paletilor si containerelor, deservind numeroase dintre cele mai mari companii din lume in domenii precum bunuri de larg consum, produse proaspete, bauturi si automobile. Cei peste 7.500 de angajati CHEP si cele 300 de milioane de paleti si containere ofera o acoperire eficienta pentru cele 500.000 de puncte de livrare din peste 50 de tari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here