JLL: Cehia, Polonia si Romania au atras peste 80% din volumul total al tranzactiilor realizate in ECE

Romania a atras in primele noua luni ale acestui an tranzactii imobiliare in valoare totala de 600 milioane de euro, plasandu-se pe pozitia a treia in Europa Centrala si de Est (ECE), dupa Cehia si Polonia. In majoritatea tranzactiilor realizate in acest an au fost implicate nume noi de investitori, respectiv CTP Invest, P3, GLL si Lonestar, dupa mai multi ani in care NEPI si Globalworth au dominat piata.
„Lunile de vara din acest an au fost atipice, cu o efervescenta pe piata de investitii imobiliare din Europa Centrala si de Est, care a dus la un volum al tranzactiilor de 2,8 miliarde de euro in trimestrul al treilea, peste nivelul inregistrat in primele doua trimestre in total. La nivelul primelor noua luni, volumul investitiilor din regiune a ajuns la 5,5 miliarde de euro, cu 22% mai mare comparativ cu perioada similara a anului trecut”, spun analistii JLL.
Cehia a fost campionul regiunii cu o cota de piata de 43% din totalul tranzactiilor, aceasta fiind urmata de Polonia cu 28%, Romania (11%), Ungaria (10%) si tarile din Europa de Sud-Est (6%).

Anul trecut tranzactiile imobiliare din Romania au totalizat 1,15 miliarde de euro, reprezentand un record al ultimilor ani. Volumul a fost insa influentat de doua tranzactii aproape imposibil de repetat in urmatorii ani, respectiv achizitia magazinelor Real de catre Auchan, in valoare de 260 – 280 de milioane de euro si consolidarea portofoliului Globalworth prin preluarea participatiei detinute de fondul german RREEF la mai multe proiecte, in suma de circa 200 de milioane de euro.
Volumul total tranzactionat de proprietati industriale in primele noua luni depaseste 600.000 de metri patrati si 260 de milioane de euro.
Structura pe segmente de piata arata ca tranzactiile cu birouri si cu spatii industriale reprezinta peste 70% din piata, restul fiind achizitii de proiecte de retail. De asemenea, numarul tranzactiilor imobiliare a crescut in acest an, in timp ce valoarea medie a tranzactiei a scazut, un indicator ca piata este mai lichida si ca investitorii nu mai cauta doar proiecte de peste 50 de milioane de euro, ci si de dimensiuni mai mici.
”In 2015 interesul investitorilor pentru Romania a crescut, iar intalnirile pe care le-am avut la Expo Real confirma faptul ca tara noastra este din nou pe harta multora dintre ei, indiferent de segmentul de piata in care activeaza. Datoram in mare parte acest interes cresterii competitiei si a preturilor pentru produse de calitate in Polonia si Cehia. In trimestrul trei s-au concretizat in contracte semnate tatonarile si negocierile din prima jumatate a anului. Ne asteptam ca volumul de tranzactii din 2015 sa depaseasca 800 milioane de euro”, a declarat Andrei Vacaru, Capital Markets Consultant&Head of Research Jll Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.