SABMiller a acceptat oferta de preluare a Anheuser-Busch InBev. Tranzactia ar crea o entitate cu o cota de 31% din piata mondiala a berii

Grupul britanic SABMiller, numarul doi la nivel mondial pe piata berii, a anuntat ca a ajuns la un „acord de principiu” cu Anheuser-Busch InBev, dupa ce liderul mondial a lansat ieri, 12 octombrie a.c., o noua oferta de preluare. Acordul s-ar traduce prin fuziunea celor doi giganti si crearea unei noi entitati care ar detine o cota de circa 31% din piata mondiala de bere.
AB InBev a oferit 44 lire stereline per actiune in cash, evaluand SABMiller la circa 68 miliarde lire sterline (respectiv 96 miliarde euro). Aceasta este cea de-a patra oferta lansata de AB InBev, dupa ce SABMiller a respins ofertele anterioare, si reprezinta o prima de circa 50% comparativ cu cotatia inregistrata de actiunile SABMiller inainte ca intelegerea sa ajunga publica.

Cele doua grupuri au declarat ca au prelungit termenul pentru un acord formal cu doua saptamani, de la 13 octombrie pana pe 28 octombrie.
Noua entitate va avea sediul central in Belgia si va avea vanzari anuale de circa 73 miliarde de dolari. Este probabil ca tranzactia sa se confrunte cu o analiza puternica in ceea ce priveste anti-concurenta, avand in vedere pozitiile dominante ale ambelor companii din multe piete din intreaga lume. Potrivit analistilor, printre posibile cesiuni s-ar numara MillerCoors din SUA, controlat de SABMiller. In cazul in care AB InBev nu reuseste sa obtina aprobarea de la actionari si de la autoritatile de reglementare, va plati o taxa de 3 miliarde de dolari.
In Romania, SABMiller plc. este prezenta prin intermediul Ursus Breweries, este unul dintre cei mai mari producatori de bere din Romania, avand in portofoliu branduri precum Ursus, Timisoreana, Ciucas, Peroni Nastro Azzurro, Glosch, Pilsner Urquell, Azuga, Redd’s si Stejar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here