FAO a anuntat ca Indicele preturilor pentru produse alimentare (FFPI) a atins o medie de 211 de puncte in decembrie 2011, scazand cu 2,4% (5 puncte) fata de luna noiembrie si 11,3% (27 puncte) fata de varful atins in februarie 2011. Declinul din decembrie este cauzat de diminuarea preturilor la cereale, zahar si ulei comestibil. Recoltele bune cuplate cu incetinirea cererii si aprecierea dolarului american au influentat de asemenea preturile la majoritatea materiilor prime.
In pofida unei scaderi in a doua jumatate a anului trecut, FFPI a inregistrat o medie de 228 de puncte în 2011, cu 23% (42 puncte) mai mult decat în 2010, depasind nivelul de 200 de puncte din 2008, precum si cel mai inalt nivel (in termeni nominali si reali), de cand FAO a inceput sa realizeze evidenta preturilor produselor alimentare la nivel international (in 1990).
La cereale, Indicele pretului a ajuns la 218 puncte in decembrie 2011, in scadere cu 4,8% (11 puncte) fata de noiembrie. Recoltele bune si imbunatatirea aprovizionarii au dus la scaderi importante ale preturilor la cele mai importante cereale in cursul lunii decembrie: pretul la porumb a scazut cu 6%, la grau cu 4%, iar la orez cu 3%. In 2011, FAO indexul pretului la cereale a atins 247 de puncte, mai mare cu 35% decat in 2010. De exemplu, in noiembrie 2011, pretul de referinta al graului s-a situat la 299 dolari/tona, cu 3% mai mare decat in noiembrie 2010.
Indexul pentru ulei/grasimi a fost de 227 puncte in decembrie, in scadere cu 3 procente (7 puncte) fata de noiembrie, cu mult sub valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului anterior (264 puncte). Recolta de ulei vegetal mai mare decat cererea anticipata a condus la o majorare a stocurilor (in special de ulei de palmier si de floarea-soarelui), fapt care, impreuna cu cererea scazuta de soia, la nivel mondial, explica ajustarea preturilor.
La carne, indexul FAO a scazut usor, pana la 179 de puncte, in decembrie comparativ cu noiembrie. Declinul a fost inregistrat in special la carnea de porc, al carui pret s-a diminuat cu 2,2%, si de asemenea, la carnea de ovine. Fata de 2010, pretul la carne a fost cu 16% mai mare in 2011.
Pentru lactate, indexul FAO a atins 202 puncte in decembrie 2011, aproape neschimbat fata de luna anterioara. Preturile s-au majorat usor pentru toate produsele lactate, exceptie facand untul, al carui pret a scazut cu un procent. Pe parcursul intregului an, produsele lactate au fost, in medie, cu 10% mai scumpe decat in 2010, cele mai mari cresteri de pret inregistrandu-se la laptele praf degresat si cazeina, care s-au majorat cu 17% fiecare. Majorari mai modeste au fost consemnate la unt si lapte praf integral, ale caror preturi au cu 11%, si la branza, cu 8%.