Expansiunea in retailul modern: cate magazine s-au deschis in primele trei luni din 2016

O analiza a primelor trei luni ce s-au scurs din anul 2016 arata ca numai sase companii ce activeaza in retailul modern au deschis magazine in aceasta perioada. Cei sase retaileri au deschis impreuna 21 de magazine, un numar similar celui din primul trimestru al anului trecut. Performerul primelor trei luni din anului in curs este, asa cu ne-a obisnuit deja, Profi, care a inaugurat doua treimi din total.

Retailerul si-a consolidat prezenta in orasele mari, inaugurand in de exemplu la Craiova, Suceava, Braila, Constanta, si, de asemenea, a continuat extinderea in localitati mai mici, adaugandu-si pe harta localitati precum Feldioara (judetul Brasov), Motru (jud. Gorj) sau Rucar (jud. Arges). De altfel, retailerul a anuntat in luna martie a.c., ca a imprumutat 177 milioane de lei, de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Raiffeisen Bank, pentru a continua dezvoltarea retelei sale pe piata romaneasca. Dumitru Dragomir, directorul financiar al Profi Rom Food, a declarat ca planul companiei pe urmatorii trei ani prevede un ritm de deschideri de cel putin 100 de magazine anual. In prezent, reteaua Profi numara un total de 382 de magazine, in 181 de localitati.

Discounterul german Lidl a deschis in aceasta perioada doua unitati, una in Busteni si una in Radauti, ajungand la un total de 194. Mega Image, Carrefour, Penny Market si Kaufland sunt retelele care s-au extins cu cate un magazin in aceste prime trei luni din 2016. Mega Image a deschis numai un supermarket in Popesti-Leordeni si, surprinzator, nici o unitate Shop&Go. La randul sau, Carrefour a inaugurat un singur supermarket, tot in Bucuresti, in timp ce reteaua de discount Penny Market s-a extins tot cu o unitate, in Oradea. Kaufland este singurul operator din segmentul hipermarket care a deschis in aceasta perioada, cel de-al 108-lea magazin al sau fiind situat in Bucuresti, pe terenul fostei fabrici de bere Grivita. Odata cu inaugurarea noului magazin, Kaufland va detine 11 unitati in Capitala, respectiv 108 la nivel national.

Primul trimestru din 2016 a fost marcat insa de cateva inchideri. Astfel, Metro Cash&Carry a inchis in luna martie magazinul din Braila, situat pe Strada Transilvaniei Nr. 1-5. In zona, cel mai apropiat magazin Metro ramane cel din Galati. Acesta este cel de-al doilea magazin pe care retailerul decide sa-l inchida, dupa unitatea Metro Punct din Pitesti, inchisa la finalul lui 2014.
De asemenea, belgienii Mega Image au renuntat la mai multe magazine in aceasta perioada. Conform datelor centralizate de Modern Buyer, pe langa cele trei unitati vandute catre retailerul autohton Annabela, compania a mai inchis inca 4 magazine Mega Image si 8 unitati Shop&Go.