Elena Tatomir, MADR: De anul trecut până în prezent au fost puse bazele a 42 de cooperative în sectorul legume & fructe

„Ne situăm pe locul șase în Europa ca suprafață dedicată horticulturii, după Franța, Spania, Portugalia, Polonia, Italia și Germania, și avem un potențial horticol foarte bun, care trebuie valorificat.”, a declarat Elena Tatomir, Director General, Direcția Generală Politici Agricole și Strategii în Ministerul Agriculturii, în cadrul Forumului profesioniștilor din Legume-Fructe, organizat de Modern Buyer și agenția TMT PR la București.

În opinia sa, cele mai importante acțiuni în acest sector sunt valorificarea producției și asocierea. Prin politicile sale, Ministerul Agriculturii susține asocierea, crearea de grupuri, organizații și cooperative în sectorul legume & fructe.

„Avem 23 de organizații de producători în acest sector, care funcționează foarte bine și au reușit să creeze spații de depozitare. Fermierii își valorifică producția în cadrul organizațiilor create. De anul trecut până în prezent au fost puse bazele a 42 de cooperative în sectorul legume & fructe. Există o serie de facilități pe partea de asociere, mă refer la Organizarea Comună de Piață în sectorul legume&fructe și la Facilități Fiscale Cooperative și la Programele de Dezvoltare Rurală.”

„Am creionat anumite politici pentru 2020, care trebuie discutate cu fiecare segment în parte: culturi de câmp, partea de legume & fructe etc,. pentru că ele trebuie să fie în spiritul necesităților pe care sectorul le are. Regulamentele comunitare se schimbă și trebuie să adaptăm politica românească la politica agricolă comună.”

„Este nevoie de seriozitate atât din partea celor care fac contracte pentru valorificare, cât și din partea celor care preiau produsele. Aprovizionarea constantă și seriozitatea în asigurarea ritmicității aprovizionării produselor către supermarketuri trebuie să fie prioritare atât pentru fermieri, cât și pentru supermarketuri.”

Pentru a răspunde solicitărilor pe care le au supermarketurile, importante sunt seriozitatea și o concentrare a ofertei din partea fermierilor – concentrare care se poate realiza prin asociere și prin crearea de spații de depozitare adecvate. De asemenea, Organizația interprofesională și asociațiile trebuie să aibă un rol mult mai mare în valorificarea producției.

„Ar fi important să se cunoască oferta pentru anul viitor, în urma unor discuții comune între partea de producție și partea de valorificare. Fiecare își face o structură de culturi și necesarul trebuie creionat încă din toamnă, astfel încât fiecare fermier să producă exact ceea ce piața și supermarketurile doresc să valorifice. “

Elena Tatomir a vorbit și despre necesitatea extinderii spațiilor protejate – un segment foarte puțin dezvoltat la noi în țară. Statisticile au dovedit că, în ultima vreme, spațiile protejate au scăzut foarte mult.

„Dacă ne gândim că tomatele dedicate programului de sprijin se cultivă în luna mai, atunci fermierul are posibilitatea ca în spațiul protejat să cultive și alte legume, și să beneficieze și de alte plăți. Este vorba de sprijin cuplat pentru vinete, ardei etc., pentru că există posibilități de finanțare.”

În luna decembrie începe o nouă sesiune de finanțare prin intermediul submăsurii 4.1 a „Investiții în exploatații pomicole”, în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală, pentru care suma alocată a fost de 50 de milioane de euro. “Sunt doritori foarte mulți și este important să prindem acest program, astfel încât cei care reușesc să acceadă la finanțări să își pregătească terenul pentru plantările de anul viitor.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here