Domeniile Davidescu: „În 2021, față de anul precedent, vom avea o creștere de 70% și sperăm să continuăm cu acest tempo”

Terroirul din zona de sud a Moldovei, dar și tehnologiile de recoltare și vinificare sunt elementele care dau specificitatea vinurilor create de Crama Domeniile Davidescu.

Davideștii s-au dedicat generații la rând pasiunii pentru vinificație: de la bunicul Ilie, care a crescut primele 18 hectare de viță-de-vie până când moștenirea a fost preluată de fiul său, Vladimir, și apoi de nepoții: Andrian și Elena. Aceștia continuă să creeze vinuri moldo-românești, având acum în proprietate cca. 200 de hectare de vie.

Cum ați trecut, în linii mari, de perioada pandemiei, a fost nevoie sa regândiți strategia de piață?

Noi nu ne-am confruntat cu probleme foarte mari. Am înregistrat scăderi pe anumite piețe: în piața asiatică, de exemplu, a scăzut consumul foarte mult, dar în rest, partenerii noștri și-au menținut colaborările. Pe toată perioada pandemiei am pus accent pe online, am căutat să adaptăm ambalajele ca să fie ușor de manipulat, am venit cu produse noi – vorbesc despre cupaje, iar în perioada următoare vom lansa produse dedicate segmentului HoReCa – pe care ar fi fost greu să le promovăm în urmă cu un an, când sectorul era închis. În prezent, ne pregătim să ne extindem în categorii noi de produse, cum ar fi spumantele.

La final de 2018 vă pregăteați intrarea pe piața din România. Cum v-ați descurcat, care a fost abordarea?

În primă etapă am țintit rețelele IKA, deoarece oferta noastră este orientată spre produse premium și ne-am propus ca oamenii să găsească vinurile noastre în primul rând în orașele mari, cum ar fi: București, Sibiu, Cluj, Brașov, Constanța.

Am intrat pe piața din România în 2019, și am început prin a tatona piața. Apoi a venit pandemia și nu ne-am mai putut concentra pe magazinele specializate de vinuri, deoarece au fost mai mult închise, ca și localurile din HoReCa. Între timp însă am creat un produs special destinat sectorului HoReCa, gama noastră nouă: Generații, pe care urmează să o lansăm în piața românească. Vor fi patru vinuri noi, respectiv un Saperavi, un cupaj de Rară Neagră, Shiraz și Fetească Neagră, un cupaj de Chardonnay și Cabernet Sauvingon.

Cabernet Sauvignonul din cupaj este realizat după metodologia vinurilor albe, iar rezultatul este un vin alb obținut din soiul de struguri roșii. La acestea se adaugă Chardonnay-ul, baricat în butoaie franțuzești, timp de 12 luni.

Gama Generații va fi lansată cu o sticlă deosebită, diferită de tot ce aveam în piață. Sunt vinuri aromate, maturate peste 12 luni în baric, cu personalitate puternică, produse din viță-de-vie de peste 40 de ani, după o rețetă păstrată de generații.

Unde desfaceți, în principal, produsele d-voastră în piața din România și unde doriți să vă extindeți prezența?

În oferta adresată pieței din România avem trei sortimente de vinuri roșii, două de roze, trei sortimente de vinuri albe. Vinurile Cramei Davidescu sunt disponibile în Mega Image, Metro, Carrefour, Profi, Selgros și Auchan. Ne dorim să ne extindem prezența în toate marile rețele comerciale prezente în România.

Cum ați reușit să dezvoltați relația cu marile rețele comerciale?

Orice rețea își dorește produse care se vând. Ne-am concentrat asupra marketingului de produs – am căutat să facem o promovare cât mai eficientă. Se știe că nu este îndeajuns să ai un produs bun, cât mai ales ca oamenii să îl cunoască. Ne-am ocupat de acest lucru pe parcursul ultimilor ani, pe diferite canale tradiționale și mai puțin tradiționale; cum am reușit rămâne un mic secret comercial. Produsele noastre au o oarecare popularitate pe piața românească, avem o creștere destul de bună de la an la an: în anul 2021 față de anul precedent vom avea o creștere de 70% și sper să continuăm cu acest tempo.

Care este oferta d-voastră actuală pentru piața din România?

Avem trei game, Domeniile Davidescu, Sorginte și Generații.

După rezultatele din vânzări, care sunt cele mai apreciate etichete din portofoliul d-voastră?

Depinde de sezon: cu cât a fost mai cald, cu atât a mers mai bine roze-ul. Avem un roze de Rară Neagră, un soi tipic Republicii Moldova, dar avem și un roșu – un cupaj de Rară Neagră cu Saperavi. Rara e un soi mai puțin intens, Saperavi este mai intens. Când le combinăm, reiese un echilibru.

În gama pentru HoReCa vrem să lansăm un Saperavi, făcut din viță-de-vie veche de 40 de ani. Se spune că vița-de-vie veche dă arome mai fine, așadar eu sper să le placă acest vin consumatorilor români.

Cum vă propuneți să rămâneți în atenția românilor la rafturile din retail, în restaurante și în online?

Ne pregătim să lansăm în 2022 câteva produse noi, printre care și un ice wine, precum și câteva spumante, produse după metoda tradițională de vinificare. În cazul ice wine-ului vorbim despre un vin special, produs din struguri de pe rod care au trecut printr-un îngheț pe butuc. Odată culeși, acești struguri sunt striviți înghețați și se obține un vin dulce, cu peste 100 g de zahăr pe litru. Un vin de desert, practic, foarte aromat și destul de diferit de ceea ce există pe piață. O să încercăm să îl obținem dintr-un soi special, dar e devreme să vă spun acum din ce soi. Depinde de cât va ploua și cum va fi înghețul anul acesta. Vorbim de produse aflate în stadiu de proiect și mă tem că, pentru moment, nu vă pot dezvălui mai mult despre ele.

Ați observat schimbări în comportamentul de consum în ultimul timp pe piața din România?

Am observat că online-ul este în creștere, însă retailul rămâne lider în vânzări. Vânzarea de băuturi alcoolice pe online este de dată relativ recentă în România, cred că în viitor se va merge pe un mix între online & IKA. Consumatorii decid; uneori le este mai comod să comande online și să le fie livrată băutura acasă, alteori au nevoie să meargă în magazinul fizic să vadă produsul. Ambele canale sunt ofertante, depinde de cum îi este mai comod fiecărui consumator.

Ce alte preferințe ați remarcat la consumatorii români?

Oamenii aleg vinul pentru a-l bea împreună cu cineva apropiat și, cel mai adesea, asociază vinul cu mâncarea. De aceea, pentru noi este important să creăm vinuri care pot face un pairing reușit cu mâncarea românească, precum și cu cea internațională. Noi ne-am concentrat pe a face vinuri cât mai prietenoase cu tot ce este legat de bucătăria mondială.

Românii consumă Prosecco, iar categoria spumantelor și frizzantelor a acaparat atenția producătorilor locali. Ce pregătiți voi în această categorie?

Cu certitudine, trendul plecat din Italia cu Prosecco a devenit unul global și se regăsește și în România. Suntem încă în cercetarea acestui segment, credem că va crește și mai mult în viitor. Vrem să fim și noi prezenți în această categorie. Avem în lucru câteva proiecte, însă nu sunt sigur dacă reușim să le lansăm în 2022.

Cum ați descrie consumatorul din România al vinurilor Domeniile Davidescu?

Sunt cercetașii, cei curioși să încerce lucruri noi, cărora le place să își îmbunătățească preparatele culinare cu vinul, pentru o experiență gastronomică bogată. Vinul bun nu se bea singur, combinația dintre vin și mâncare este un fel de yin și yang pentru gastronomie.

Ce obiective v-aţi propus pentru final de 2021 și început de 2022?

Ne dorim să intrăm în HoReCa la nivel național, să găsim mai mulți distribuitori pe acest segment în țară, dar și să fim prezenți în toate rețelele IKA. Chiar dacă pandemia se prelungește, noi sperăm că totul o să fie bine și HoReCa o să revină la normalitate. Rara Neagră este un soi care are foarte multe perspective și noi ne pricepem să îl facem foarte bine.

Domeniile Davidescu – Rara Neagră & Saperavi ediția din 2017 a obținut medalie de aur la concursul Mundus Vini edițiile din 2019 și 2021, la fel și Feteasca Neagră &Malbec a obținut Grand Gold – Winner of Category la Oenoforum, iar eforturile noastre nu se vor opri aici.

Familia Davidescu este unul dintre cei mai mari exportatori de vinuri din Republica Moldova. La categoria de preț înalt, pe piețele internaționale, Domeniile Davidescu concurează cu Feteasca Neagră, Rara Neagră și Feteasca Regală.

Domeniile Davidescu – Rara Neagra & Saperavi, ediția din 2018 a obținut medalie de argint la International Wine Challenge 2021, iar Feteasca Neagră din 2017, Domeniile Davidescu, a obținut medalie de aur și la Oenoforum 2021.

Pentru mai multe noutăți de la producătorul din Republica Moldova și vinurile cramei Domeniile Davidescu, accesați:

https://www.youtube.com/c/DomeniileDavidescu
www.instagram.com/domeniile.davidescu.wines
www.facebook.com/domeniile.davidescu.wines
https://domeniiledavidescu.ro/
Articolul precedentTed’s Coffee a deschis o cafenea la parterul clădirii One Tower din București
Articolul următorCompania Coca-Cola a finalizat achiziția Bodyarmor cu 5,6 mild. de dolari
Daniela Oancea
Redactor-șef al Modern Buyer din iulie 2017. Absolventă a Universității București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Daniela are o experiență de peste 20 de ani în presă. A început să lucreze ca reporter și apoi ca redactor de știri externe la cele mai importante cotidiene naționale: Tineretul Liber, România Liberă și Evenimentul Zilei. Și-a continuat cariera ca Business Editor pentru Mediafax și apoi ca Redactor-șef la diferite publicații Business to Business, precum și ca expert media, în trei proiecte europene: PHARE/SAPARD. Danielei îi puteți scrie pe adresa oancea.i.daniela@gmail.com