Criza nu a stopat investitiile Avicarvil

In ciuda contractiei pietei, Avicarvil investeste in extinderea capacitatii de productie cu trei mii de tone si vizeaza o crestere a cifrei de afaceri, pe fondul potentialului oferit de exporturi, dar si de piata interna. Unul dintre cele mai importante obiective ale companiei, spune Gabriel Craciun, Director Comercial, este dezvoltarea brandului „La Provincia”, marca ce a propulsat afacerile Avicarvil si in 2010, si in 2011.

Cum a evoluat portofoliul brandului „La Provincia” si care sunt obiectivele in privinta acestuia?

Astazi, sub umbrela acestei marci, producem si comercializam mai multe categorii de produse: pui grill, carne transata de pui, piept cu os sau dezosat, aripioare, ciocanele, pulpe superioare, pulpe dezosate s.a. Directia este catre produse cat mai elaborate. In industria noastra, cand spui pui, te gandesti la cateva categorii mari: carcasa grill, piesele principale (piept cu os, aripioare, spate, pulpe s.a.) si produsele ce necesita o procesare minima (piept dezosat, pulpa dezosata etc). In urmatoarea etapa, producatorii ofera produse mai elaborate, cum ar fi cele marinate, condimentate sau ready meals. In momentul de fata, noi suntem in a treia etapa, ceea ce inseamna ca oferim produse din categoria celor procesate (piept dezosat, pulpa dezosata etc), iar din martie-aprilie avem proiecte ambitioase pentru a intra pe noi categorii.

Pentru acest brand, ce capacitate lunara de productie aveti?

In prezent, producem cu aproximatie 5,5 – 5,8 milioane de pui, ceea ce inseamna intre 9 si 9,5 mii de tone de carne. Cantitatile mai variaza de la o luna la alta, pentru ca si in industrie exista o anumita sezonalitate, asta datorita ciclului de productie. In urma cu trei ani, am plecat de la 4.500 de tone, ceea ce inseamna ca din momentul achizitiei brandului si pana astazi ne-am dublat capacitatea de productie si am reusit sa cresterem notorietatea brandului, cel putin la nivel local.

Ati anuntat investitii importante in cresterea capacitatii de productie. Ce obiectiv aveti, in acest sens?

Planul nostru prevede ca in 2012 sa ajungem la o productie anuala de 12 mii de tone de pui de casa, cifra ce ne indreptateste sa urcam in topul producatorilor din Romania. Ne dorim ca hrana acestor pui sa fie sustinuta integral de productia proprie de cereale ce vor fi folosite in producerea unui furaj cu ingrediente vegetale 100% romanesti.

Cum arata structura vanzarilor, pe canale de distributie?

Din cele noua mii de tone de carne, apoximativ 60% sunt vandute in magazinele proprii. Singurul International Key Account in care suntem prezenti cu produsele „La Provincia” este Metro Cash&Carry, retea cu care as putea spune ca avem mai mult decat o colaborare, un parteneriat. Cu aceasta retea realizam aproximativ 10% din cifra noastra de afaceri. Exporturile ne aduc aproximativ 20%, iar in comertul traditional vindem circa 10% din productia lunara.

Ramanand strict in zona comertului traditional, acoperiti cu preponderenta zonele apropiate judetului Valcea?

Daca vorbim strict de carne de pasare, da. Ca strategie, dorim sa crestem pas cu pas, sa avem o arie de livrare de maxim 150 de km. Nu vrem sa mergem cu puii de la Ramnicu Valcea la Satu Mare sau la Iasi decat in cazul unor comenzi speciale, rentabile din punct de vedere economic. De altfel, si reteaua de magazine a fost dezvoltata tinand cont de acest principiu.

Cate locatii gestionati in momentul de fata in reteaua proprie?

Cu aproximatie 100, si am sa va explic de ce spun asta. Strategia noastra este urmatoarea: daca in trei luni un magazin nu isi atinge targetul, tinta de vanzari si profitabilitatea, se inchide. Lunar, avem cateva magazine care se deschid, si altele care se inchid, de aceea spun aproximativ 100. De exemplu, in decembrie 2011, la nivelul grupului am deschis cinci, sase magazine noi. Categoric, vom creste numarul de magazine proprii.

Spuneti-ne cate ceva despre conceptul si strategia magazinelor proprii Ana si Cornel.

Magazinele au o suprafata de vanzare cuprinsa intre 50 si 100 de mp. Pentru noi, o locatie optima este 80-100 de mp, pentru a aduce intre patru si sapte vitrine, in care putem expune optim cele trei categorii de produse . Majoritatea functioneaza sub aceeasi umbrela dar, in functie de zona in care sunt amplasate, exista diferente in privinta strategiei de expunere si a celei de vanzare. Mai nou, o parte din magazine functioneaza si sub brandul „Abatorul de la Ceptura”, si ma refer aici la cele deschise recent, axate pe vanzarea carnii de porc. In oferta magazinelor exista, pentru moment, numai produse ale grupului nostru: carne de pasare „La Provincia”, de porc „Abatorul de la Ceptura” si mezeluri „Ana si Cornel”. Ne construim sortimentul in fiecare magazin in functie de amplasarea, de dimensiunea lui, pentru ca ele nu sunt standardizate, si de puterea brandului in zona respectiva. De pilda, in magazinele din Valcea, unde brandul „La Provincia” este foarte puternic si unde vanzarile pe carne de pasare sunt mai mari, ne concentram pe acest produs. Magazinele din Ploiesti, Mizil, unde atat „Ana si Cornel” cat si „Abatorul de la Ceptura” sunt mai puternice si spatiul alocat acestor produse este mai mare. Sunt decizii luate in urma analizei vanzarilor si a cererilor venite din piata, in fiecare zona. Toate magazinele sunt cu servire asistata si beneficiaza de aprovizionare zilnica, ceea ce confera clientului garantia prospetimii si a calitatii constante.

Nu va ganditi si la o extindere a sortimentatiei din magazinele proprii, prin parteneriate cu producatori de lactate, panificatie s.a.?

Tot ce pot sa va spun este ca, in momentul de fata, suntem intr-o perioada de studiu. Este posibil ca in curand sa avem cateva astfel de magazine pilot, dar pentru moment este tot ce pot sa va divulg. Un lucru este sigur: nu vom avea produse care sa le concureze pe cele ale grupului.

Cum estimati traficul de clienti, pe magazinele proprii?

La nivelul zonelor apropiate de Ramnicu Valcea, numarul clientilor care trec zilnic pragul celor 30 de magazine aflate in zona se situeaza intre 7.000-11.000.

Nu intentionati sa va listati si in alte retele internationale?

Pas cu pas. Ne dorim acest lucru in masura in care vom putea fi considerati parteneri si nu doar furnizori. Am convingerea ca pot fi dezvoltate solutii de business cu fiecare dintre jucatorii din retailul modern, comunicand bine cu managerii de categorie pentru a aduce valoare adaugata afacerii lor si clientilor carora se adreseaza. Parteneriatul cu Metro Cash&Carry a inceput in noiembrie 2010, iar daca facem un bilant vom vedea ca impreuna am reusit sa construim ceva. In continuare, vor exista si alte surprize. In luna decembrie am inceput sa livram un produs nou, si pentru noi, si pentru Metro, si pentru piata: numar fix de piese, cantitate calibrata, in tavite cu atmosfera controlata. Este un produs gandit special pentru clientii horeca, iar bucatarul sau achizitorul stie clar cate portii va obtine cumparand una sau mai multe caserole de piept de pui, de exemplu. Ideea aceasta a venit in urma discutiilor purtate cu reprezentantii acestui retailer, de aceea eu cred ca parteneriatele pot aduce castiguri de ambele parti. Revenind la intrebarea dumneavoastra, prezenta la nivel national nu este cel mai important obiectiv, atat timp cat reusim sa ne vindem cantitatea produsa, optimizand costurile si respectand strategia de care vorbeam: o arie de 150 de km de distributie fata de centrele logistice pe care le detinem: Valcea, Mizil, Bucuresti. La sfarsitul anului trecut am inceput parteneriate cu Real si Carrefour pe categoria carne de porc.

Cum apreciati evolutia pietei carnii?

Din informatiile pe care le avem, in ultimii doi ani piata carnii s-a contractat cu circa 10%, cifra pe care nu o apreciez ca fiind majora. In acelasi timp, piata produselor din carne de pasare a avut o tendinta de crestere, deci clar a existat si exista in continuare o dorinta a consumatorului de a cumpara carne de pasare. In Romania, din datele pe care le aveam, o persoana consuma in medie 65 kilograme de carne pe an, din care 27–28 kg carne de pasare. Consumul era undeva la 20 kg acum cinci, sase ani. Categoric, consumul de carne de pasare a avut un trend crescator, nu doar in Romania ci si in Europa, unde am remarcat aceeasi tendinta. Este cea mai ieftina proteina animala, iar asta poate explica, in parte, trendul de crestere. Nu stiu daca perioada de criza a condus si ea la evolutia pozitiva a vanzarilor, sau dorinta oamenilor de a manca mai sanatos, ori usurinta in preparare. Oamenii sunt din ce in ce mai ocupati si solicita produse sanatoase, ce se pot prepara usor. Cert este ca produsele din carne de pasare vor avea acelasi trend crescator si pe termen mediu.

Ce alte surse de crestere intrevedeti pe temen scurt si mediu?

Categoric, vom creste numarul de magazine proprii si vom incerca sa exportam mai mult, pentru ca pietele externe au un potential important atat pentru produsele din segmentul premium (piept sau pulpe dezosate), cat si pentru cele mai ieftine. Asia, de pilda, este un mare consumator de gheare. Cu siguranta vom aborda si celelalte retele de International Key Account in conditiile in care vom fi considerati parteneri si nu simpli furnizori.

Ce prioritati aveti in 2012, pentru compania Avicarvil?

Focusul este reprezentat in exclusivitate de cresterea capacitatii de productie pentru brandul „La Provincia”, unde am creat un produs similar puiului crescut in conditii cat mai apropiate de cele din gospodariile taranesti. Cum spuneam, directia este catre produse cat mai elaborate, cu termen de valabilitate mai mare, pe de o parte datorita rigorilor din lantul de productie, pe de alta datorita noilor tipuri de ambalaj.

In ceea ce priveste compania Carmistin, care sunt proiectele si obiectivele?

Bineinteles, cresterea cifrei de afaceri. Carmistin este un trader, nu poti sa iti doresti decat cresterea cifrei de afaceri, concomitent cu cresterea profitabilitatii, dar in acelasi timp si cu reducerea pierderilor. In general, daca vorbim despre industria noastra, si ma refer la productie si comert, cred ca avem o dubla provocare: trebuie sa diminuam permanent costurile fara a periclita calitatea produsului si trebuie sa crestem continuu satisfactia clientului final fata de produsele oferite.

Cum il vedeti pe consumatorul dumneavoastra, este mai sofisticat, este mai simplu, se orienteaza pe pret sau pe calitate? Ce vrea el sa gaseasca in magazinele dumneavoastra?

Ne-am creat si obisnuit clientii cu o gama de produse sanatoase, de o calitate superioara. Consumatorul nostru stie ca atat in magazinele proprii cat si in restul pietei gaseste produsele sub brandurile grupului „La Provincia”, „Abatorul de la Ceptura”, „Ana si Cornel” la o calitate constanta si la preturi accesibile. Nu in ultimul rand, datorita retelei de magazine proprii suntem in contact cu mii de client zilnic si monitorizam permanent atat nivelul actual de satisfactie cat si sugestiile acestora.

Articolul precedentLes Cosmetiques Design Paris, un concurent serios pe raftul Carrefour
Articolul următorAgresiv, dinamic si inovativ. Cum se diferentiaza Lidl
Maria Hurduc
Este Business Unit Manager al Modern Buyer inca de la lansarea brandului, in 2008. Are o experienta de peste 16 ani in presa scrisa, iar in ultimii 11 ani s-a specializat pe domeniile Retail, FCMG si Horeca. Este absolvent al Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara, specializarea Tehnologia Prelucrarii Produselor Alimentare.