Comerciantii care realizeaza o cifra de afaceri de peste 10.000 euro anual vor fi obligati, din 2017, sa accepte plati cu cardul

Comerciantii cu amanuntul ce realizeaza anual o cifra de afaceri de cel putin 10.000 de euro (spre deosebire de plafonul actual de 100.000 de euro) vor fi obligati de anul viitor sa accepte plati cu cardul, potrivit unui act normativ publicat pe data de 14 noiembrie 2016 in Monitorul Oficial. Totodata, documentul introduce si posibilitatea acordarii de avansuri de numerar, de catre comercianti, la cererea clientilor.

Legea nr. 209/2016 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 913 din 14 noiembrie 2016 si va intra in vigoare la 1 ianuarie 2017.

Potrivit actului normativ citat de avocatnet.ro, „persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si care realizeaza anual o cifra de afaceri mai mare de 10.000 euro in echivalent lei au obligatia sa accepte ca mijloc de plata si cardurile de debit si cardurile de credit”, in conditiile in care, in varianta actuala a OUG nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata (valabila pana la finele anului in curs), este stabilit un plafon de 100.000 de euro, adica de zece ori mai mare fata de cel introdus prin Legea nr. 209/2016.

De asemenea, firmele ce furnizeaza servicii de utilitate publica si institutiile publice, inclusiv cele care incaseaza impozite, taxe, amenzi, dobanzi, penalitati de intarziere, penalitati si alte obligatii de plata, vor fi obligate sa accepte incasari si prin intermediul cardurilor de debit/credit. Astfel, acceptarea platilor cu cardul, spre exemplu, a impozitelor si taxelor locale va deveni obligatorie din 2017 pentru autoritati, nu doar optionala, asa cum inca este acum.

De asemenea, comerciantii care accepta plati cu cardul bancar vor putea sa acorde avansuri de numerar la terminalele de plata, la cererea clientilor, mai prevede actul normativ mentionat, insa doar daca acestia sunt obligati contractual sa ofere avansuri de numerar. Asadar, POS-urile din supermaketurile, benzinariile, farmaciile sau magazinele universale care vor accepta serviciul de acordare a avansului de numerar vor avea si functia de bancomat pentru clienti. Avansul de numerar va fi acordat in limita a 200 de lei si va fi evidentiat in mod distinct pe bonul fiscal emis de comerciant. Daca numerarul disponibil nu va acoperi suma ceruta de client, operatorul economic va acorda suma disponibila. Agentii economici vor fi obligati sa afiseze, la loc vizibil, un semn privind acordarea avansului in numerar, precum si informatii privind costurile acestui serviciu.

Amenzi atat pentru firmele care nu respecta legea, cat si pentru banci

Potrivit avocatnet.ro, companiile care nu vor respecta prevederile legale, programate sa intre in vigoare de anul viitor, vor fi sanctionate cu amenzi importante, mai stabileste Legea nr. 209/2016. Astfel, institutiile publice care incaseaza impozite, taxe, amenzi etc., dar si companiile furnizoare de servicii de utilitate publica vor risca amenzi intre 20.000 si 50.000 de lei daca vor refuza plata cu cardul.

Totodata, firmele a caror cifra de afaceri depaseste anual 10.000 de euro si care nu vor accepta ca mijloc de plata cardurile de debit si cardurile de credit vor risca amenzi cuprinse intre 5.000 si 7.500 de lei. Tot contraventie va fi considerata si lipsa afisarii semnului privind acordarea avansurilor in numerar, precum si lipsa informatiilor privind costurile pe care le implica retragerea in numerar direct din magazine. Pentru aceste situatii, Legiuitorul propune amenzi cuprinse intre 5.000 si 15.000 de lei.

In ceea ce priveste bancile, potrivit documentului citat, constituie contraventie si se va sanctiona cu sume cuprinse intre 20.000 si 50.000 de lei lipsa asigurarii infrastructurii si a dotarilor necesare pentru acordarea de avansuri in numerar la terminalele de plata. Aceeasi sanctiune o vor primi si bancile care vor refuza sa instaleze, in termenul prevazut de lege (30 de zile de la solicitare), terminalele de plata.

Articolul precedentFarmec a deschis al 11-lea magazin propriu
Articolul următorDaniela Sima, in echipa Sfera Business
Carmen Ionescu
Redactor - Lucreaza pentru Modern Buyer inca de la infiintarea publicatiei, in 2008. Absolventa a Universitatii Bucuresti – Facultatea de Litere, scrie despre industria bunurilor de larg consum, piata de retail, distributie, bricolaj samd.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.