Cinci producatori de lactate au fost amendati cu aproape 2 milioane de euro de catre Consiliu Concurentei

Consiliul Concurentei a sanctionat cinci companii producatoare de lactate – Albalact SA, Simultan SRL, Dorna SA, Lacta SA, Deltalact SA – cu amenzi in valoare totala de 8.591.540 lei pentru trucarea unor licitatii organizate in anii 2010 si 2011, la nivelul judetelor Giurgiu, Ialomita si Dolj, in cadrul Programului Cornul si Laptele.

In urma investigatiei, Consiliul Concurentei a constatat ca pe parcursul licitatiilor, cele cinci companii au actionat concertat, in sensul ca, in prima etapa au depus oferte pentru toate loturile scoase la licitatie de autoritatile contractante, iar in etapa a doua, de licitatie electronica, si-au impartit loturile pentru care au licitat.

Concret, in cadrul fiecarei licitatii, in etapa de licitatie electronica, fiecare ofertant si-a ales unul sau doua loturi pentru care a actionat, ceilalti ofertanti nelicitand pentru acestea, conform comunicatului CC. In acest fel, au licitat doar pentru loturile pe care stiau ca le vor castiga, eliminand concurenta. „O licitatie este eficienta din punct de vedere al preturilor si calitatii bunurilor ofertate numai in conditii de concurenta reala. In aceasta situatie, ofertantii au actionat in mod concertat: contractele au fost adjudecate prin rotatie, fiecare dintre cele cinci companii, castigand cel putin un contract in cadrul fiecarei licitatii” a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Doua din cele cinci companii, Albalact SA si Simultan SRL, au recunoscut savarsirea faptei anticoncurentiale si, ca urmare, amenda a fost redusa cu un procent de 20% din nivelul de baza.
Consiliul Concurentei incurajeaza companiile implicate in fapte anticoncurentiale sa contacteze autoritatea de concurenta, in felul acesta, putand beneficia de reduceri substantiale ale amenzilor.

Sanctiunie acordate au fost:
– Albalact SA – 4.953.725 lei;
– Simultan SRL – 2.215.758 lei;
– Dorna SA – 1.020.891 lei;
– Lacta SA – 261.306 lei;
– Deltalact SA – 139.860 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here