Bogdan Chiritoiu: „Investigatia demarata anul trecut, ce are ca subiect fixarea de preturi intre Carrefour, Cora, Kaufland si furnizorii lor, va fi finalizata in 2016”

Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliuluiui Concurentei a anuntat astazi, 27 ianuarie a.c., ca cea de-a doua investigatie de pe piata comercializarii de produse alimentare, demarata in urma cu doua luni, va fi finalizata cel mai probabil anul viitor. Noua investigatie are ca subiect o pozibila fixare a preturilor intre trei retaileri si furnizorii lor, si anume Carrefour Romania, Kaufland Romania si Romania Hypermarche (Cora). In ceea ce priveste pozitia institutiei pe care o conduce vizavi de alianta dintre Metro si Auchan ce vizeaza centralizarea achizitiilor, presedintele Consiliului Concurentei a declarat ca pana in prezent nu a fost solicitata o interventie din partea autoritatii de concurenta, deoarece se considera ca in Romania nu exista inca un retailer care sa detina o pozitie dominanta in piata. Acesta a precizat insa ca daca in timp se vor observa presiuni in relatiile cu furnizorii, in special cu cei locali, cel mai probabil autoritatea de concurenta se va autosesiza si va interveni. Un alt subiect legat de piata de retail alimentar care a fost adus in discutie este implementarea proiectului denumit Monitorul preturilor, Bogdan Chiritoiu precizand ca acesta va fi finalizat pana la sfarsitul anului.
Peste 50 de investigatii in derulare
In prezent, Consiliul Concurentei are in derulare nu mai putin de 56 de investigatii de incalcare a legii, cu 11% mai putine fata de anul anterior. Dintre acestea, cele mai multe, 52%, sunt intelegeri verticale, 25% sunt carteluri, 11% abuzul de pozitie dominanta, 7% au obiect multiplu, 3% vizeaza acte ale administratiei publice, iar 2% concentrari economice implementate fara notificare. De asemenea, sunt in derulare si 11 investigatii sectoriale, la fel ca in 2013.
In 2014 au fost declansate 9 investigatii privind posibile incalcari ale Legii Concurentei, acestea vizand, printre altele, lucrari de constructie instalatii gaze naturale, producerea, distributia si comercializarea acumulatorilor, servicii de audit financiar, piata media si comercializarea de produse alimentare. O pondere de 67% dintre investigatiile initiate in 2014 au fost lansate din initiativa Consiliului Concurentei, similar anului 2013. De asemenea, au fost finalizate 17 investigatii privind incalcarea legii concurentei si au fost finalizate doua anchete sectoriale (servicii de transport public local de persoane prin curse regulate in trafic judetean si piata energiei electrice) si un studiu pe piata asigurarilor de viata.

Amenzi de peste 40 milioane euro in 2014
Consiliul Concurentei a aplicat anul trecut amenzi in valoare de peste 41 milioane euro, cu 113% mai mult fata de anul 2013, majoritatea fiind indreptate catre carteluri. Sapte investigatii au fost finalizate cu amenzi si doua cu asumarea de angajamente de companiile implicate. Cele mai mari amenzi au fost acordate in sectoarele: retail alimentar (circa 35 milioane euro cumulat pentru patru retaileri si 21 de furnizori ai acestora); piata de media (3,2 milioane euro pentru 11 agentii media pentru intelegere vizand eliminarea de pe piata a unor concurenti); piata gazelor naturale (2,89 milioane euro pentru patru companii din industrie ce au trucat licitatii)
Anul 2014 a insemnat doua premiere pentru Consiliul Concurentei: pentru prima data au fost aplicate amenzi pentru nerespectarea angajamentelor asumate in urma investigatiilor derulate (au fost sanctionate doua companii si Liga Profesionista de Fotbal) si a avut loc prima investigatie declansata in urma unei cereri de clementa, caz in care compania respectiva a fost exonerata de la plata amenzii.

Articolul precedentMega Image incepe anul cu importante schimbari in structura organizationala
Articolul următorBrandul romanesc Salad Box a ajuns si in Germania
Carmen Ionescu
Redactor - Lucreaza pentru Modern Buyer inca de la infiintarea publicatiei, in 2008. Absolventa a Universitatii Bucuresti – Facultatea de Litere, scrie despre industria bunurilor de larg consum, piata de retail, distributie, bricolaj samd.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.