A intrat in vigoare Legea nr. 57/2015: Comerciantii, obligati sa puna produsele cu pret redus, aflate aproape expirarea termenului de valabilitate, pe rafturi delimitate

Produsele aflate la vanzare cu pret redus, cu trei zile inainte de expirarea termenului de valabilitate, trebuie puse pe rafturi delimitate vizibil, cu informarea corecta, completa si precisa a consumatorilor, potrivit Legii nr. 57/2015 care a intrat in vigoare pe data de 29 martie a.c.
Conform avocatnet.ro, Legea nr. 57/2015 pentru modificarea si completarea art. 33 din OG nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 202 din 26 martie 2015 prevede cateva noutati in privinta comercializarii produselor cu pret redus in prag de expirare.
Noul act normativ stabileste urmatoarea masura: “Produsele aflate la comercializare cu pret redus/oferte promotionale, cu 3 zile inainte de expirarea datei durabilitatii minimale/datei-limita de consum aferente produselor alimentare sau a termenului de valabilitate/datei de minima durabilitate aferente produselor nealimentare, se sorteaza si se expun la comercializare, pe rafturi sau in standuri, delimitate vizibil, cu informarea corecta, completa si precisa a consumatorilor”.
Acelasi document mai prevede ca nerespectarea acestei reguli este considerata practica comerciala incorecta si se sanctioneaza conform reglementarilor legale in vigoare.
In actul normativ nu se precizeaza in mod concret ce sanctiuni se aplica comerciantilor, ci doar se face trimitere la reglementarile privind practicile comerciale incorecte.
Conform Legii nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii, modificata recent prin Legea nr. 33/2015, utilizarea de catre comercianti a unor practici comerciale incorecte este interzisa, constituie contraventie si se sanctioneaza astfel: cu amenda de la 5.000 lei la 100.000 lei, pentru practicile comerciale inselatoare sau cu amenda de la 2.000 lei la 100.000 lei, pentru practicile comerciale agresive.
Astfel, din 29 martie, comerciantii trebuie sa puna produsele aflate la vanzare cu pret redus, cu trei zile inainte de expirarea termenului de valabilitate, pe rafturi delimitate vizibil si sa informeze corect, complet si precis consumatorii, altfel pot fi sanctionati.
Noua lege precizeaza ca pretul redus al produsului nu mai trebuie sa fie inferior pretului de referinta, aceasta prevedere fiind eliminata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.