Traian Despa, Director Departament Construcții la PENNY România, povestește despre rezultatele obținute în 2024 și planurile ambițioase pentru anul 2025. Cu un portofoliu impresionant care include 416 magazine deschise la nivel național la final de 2024, dintre care 40 de magazine deschise doar anul trecut, rețeaua PENNY continuă să se extindă și în 2025. Echipa coordonată de Traian Despa a avut în 2024 sarcina construirii a 40 de noi magazine PENNY și demararea construirii celui de-al cincilea centru logistic PENNY din țară, la Mihăilești, județul Giurgiu. Traian Despa consideră că la succesul tuturor acestor proiecte ample contribuie echipele profesioniste și bine închegate, care fac ca lucrurile să se întâmple conform planului. Este mândru de echipa de construcții PENNY și este încrezător că și în acest an vor atinge rezultatele dorite.
De când v-ați alăturat companiei PENNY și ce obiective ați avut la momentul în care ați preluat această funcție?
M-am alăturat echipei PENNY în februarie 2014, cu obiectivul principal de a susține dezvoltarea accelerată și sustenabilă a rețelei noastre de magazine și a depozitelor logistice. Am coordonat divizii precum construcții, întreținere, achiziții tehnice și autorizări, integrând eficiența operațională și sustenabilitatea în toate etapele proceselor. Scopul meu a fost întotdeauna să asigur faptul că proiectele noastre contribuie pozitiv la dezvoltarea comunităților din care facem parte și că magazinele PENNY oferă clienților o experiență de cumpărături modernă și accesibilă.
Cum a arătat anul 2024 pentru dvs. din punct de vedere al proiectelor realizate, câte magazine noi ați deschis în 2024 și în ce orașe le-ați deschis?
Anul 2024 a fost încă unul de referință pentru departamentul de construcții PENNY – am deschis 40 de magazine noi și am depășit astfel pragul de 400 de magazine la nivel național, încheind anul cu un total de 416 magazine. Aceste magazine au fost inaugurate în orașe din toate regiunile țării, din dorința de a răspune nevoilor comunitățile locale.
Cele 40 de noi magazine PENNY au fost deschise în diverse localități din județele: Bacău (2 magazine), Sălaj, București (primul magazin autonom PENNY din lume), Ilfov (2), Argeș, Gorj, Cluj (2), Prahova (2), Tulcea, Satu Mare, Bistrița Năsăud, Teleorman, Maramureș (2), Vaslui, Bihor, Covasna, Buzău, Giurgiu, Dâmbovița (3), Suceava (2), Ialomița, Caraș Severin, Sibiu, Timiș, Dolj (3), Brăila, Arad, Botoșani, Iași, Mehedinți.
În paralel, ne-am concentrat pe procesul de remodelare a magazinelor existente, asigurându-ne că acestea respectă cele mai recente standarde de eficiență energetică, sustenabilitate și design, astfel încât experiența de cumpărături să fie consistentă în întreaga rețea.
În plus, am demarat lucrările pentru mai multe magazine care sunt programate să fie deschise în prima parte a acestui an, 2025. Acest avans strategic ne permite să ne menținem ritmul accelerat de dezvoltare și să oferim soluții moderne și sustenabile clienților noștri.
Pe partea de depozite logistice, au existat proiecte noi în 2023 și 2024? Dacă da, vă rog să ne oferiți mai multe detalii
În 2023, am extins depozitul din Bacău, cu scopul de a optimiza operațiunile din regiune. În 2024, am demarat construcția celui de-al cincilea centru logistic al PENNY, situat în Mihăilești, județul Giurgiu. Acest proiect, cu o investiție de 35 de milioane de euro, este important pentru susținerea expansiunii noastre la nivel național. Depozitul din Mihăilești integrează soluții de ultimă generație pentru eficiență operațională și sustenabilitate. Acesta va deveni funcțional anul acesta și va consolida infrastructura logistică a PENNY.
Care sunt principalele etape în procesul de construire a unui proiect sub brandul PENNY?
Procesul de dezvoltare al unui proiect PENNY este structurat în mai multe etape. Totul începe cu identificarea și achiziția terenului, urmată de proiectare și obținerea autorizațiilor necesare. După finalizarea licitațiilor și atribuirea contractelor, urmează faza de construcție. La final, verificăm și recepționăm magazinul, gestionăm obținerea autorizațiilor de funcționare și predăm proiectul către departamentele operaționale. Acest flux bine organizat asigură eficiență și livrarea unor proiecte durabile.
Una dintre caracteristicile dezvoltării de proiecte în real estate este timpul de aducere la maturitate a unei asemenea investiții. Ce ne puteți spune despre acest lucru, în cazul proiectelor dezvoltate de compania pe care o reprezentați dvs.? Cât timp durează, care sunt cele mai lungi faze?
Pentru un proiect fără complexități majore, timpul de realizare variază între 14 și 24 de luni. Cele mai lungi etape sunt cele de obținere a autorizațiilor de construire și funcționare, în timp ce faza de construcție este una dintre cele mai rapide, datorită experienței echipei noastre. Investim constant în optimizarea proceselor pentru a reduce timpii și a livra rapid proiecte de calitate.
Care sunt cele mai importante provocări în activitatea dvs.?
Una dintre provocările constante este adaptarea rapidă la cerințele actuale, în special în ceea ce privește procesul de autorizare. În plus, identificarea locațiilor strategice reprezintă, de asemenea, o provocare. Experiența echipei de expansiune și colaborarea eficientă ne permit să găsim un echilibru între fezabilitate, costuri și potențialul locației, pentru a ne asigura că fiecare proiect adaugă valoare rețelei și comunității locale.
În ceea ce privește sustenabilitea, ce tip de abordare aveți, ce tip de certificări urmăriți?
La PENNY, sustenabilitatea este o prioritate integrată în toate etapele de dezvoltare a proiectelor noastre, de la construcție la operare. Adoptăm soluții sustenabile care să minimizeze impactul asupra mediului, atât pentru clădirile noi, cât și pentru cele existente. Ne ghidăm după standarde internaționale recunoscute, cum ar fi BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) și ISO 50001 privind eficiența energetică. De exemplu, toate magazinele și depozitele construite recent sunt certificate conform standardului BREEAM In Use. Depozitul nostru din Filiași este un exemplu, fiind recunoscut drept cea mai verde clădire industrială din lume la momentul certificării, iar magazinul PENNY Otopeni a fost certificat drept cea mai verde clădire comercială din sud-estul Europei.
În plus, încă din 2017, am implementat o strategie pentru integrarea panourilor fotovoltaice în infrastructura noastră. Astăzi, peste 100 de magazine și 4 depozite PENNY sunt dotate cu astfel de soluții pentru producerea energiei verzi. Aceste măsuri, alături de sisteme precum încălzirea prin pardoseală și utilizarea agenților frigorifici prietenoși cu mediul, ne ajută să economisim resurse și, într-un final, sa protejăm mediul înconjurător.
Care sunt caracteristicile ce definesc sustenabilitatea următorului centru logistic din Mihăilești?
Centrul logistic de la Mihăilești se construiește conform standardelor înalte de sustenabilitate. Include panouri fotovoltaice pentru producerea energiei verzi, sisteme avansate de încălzire prin pardoseală și folosirea unui agent frigorific prietenos cu mediul. În plus, un sistem de recuperare a căldurii optimizează eficiența termică. De asemenea, designul centrului integrează tehnologii moderne care reduc emisiile de carbon și optimizează consumul de resurse.
Ce obiective are departamentul pe care îl coordonați, în 2025?
Pentru 2025, obiectivele noastre includ deschiderea a 35-40 de magazine noi și finalizarea celui de-al cincilea depozit logistic din Mihăilești. De asemenea, ne concentrăm pe crearea unui flux solid de proiecte pentru anii următori, asigurându-ne că PENNY își păstrează ritmul de expansiune și rămâne un partener de încredere pentru comunitățile din România.