Varsta a treia: de la nevoi la oportunitati

In era tehnologiei si inovatiei, aproape orice produs nou lansat in industria de fmcg targeteaza copii si adultii cu varsta cuprinsa intre 19 si 45 de ani.  Seniorii reprezinta un target de consumatori relativ ignorat. Motivul? Cheltuiec putin, au venituri mici si o “rezistenta” crescuta la mesajele de marketing. Se preconizeaza insa ca in 30 de ani, la nivel global, numarul persoanelor de peste 65 de ani se va dubla. Dar cum secolul in care traim ne cere sa vedem orice fel de oportunitate in crearea de noi business-uri, iata ca populatia de varsta a treia prezinta o categorie in industria alimentara, healthcare si tehnologica.  

Incetinirea ritmului de crestere a populatiei, ca urmare a reducerii generale a fertilitatii, determină cresterea proportiei persoanelor in varsta. La nivel global numarul de persoane in varstă de 60 de ani sau peste este de asteptat sa se dubleze pana in 2050, respectiv sa se tripleze pana in anul 2100. O imbatranire semnificativa a populatiei in următoarele decenii este proiectata pentru cele mai multe regiuni ale lumii, incepand cu Europa, unde 34% din populatie va avea varsta peste 60 de ani, pana in 2050. Si in Romania, fenomenul de imbatranire demografica s-a accentuat, populatia varstnica de 65 ani si peste depasind cu 210.000 de persoane populatia tanara de 0-14 ani (3,485 mil. persoane fata de 3,275 milioane persoane), arata datele Institutului National de Statistica. Indicele de imbatranire demografica a crescut de la 103,0 (la 1 ianuarie 2015) la 106,4 persoane varstnice la 100 persoane tinere (la 1 ianuarie 2016). Cum secolul in care traim ne cere sa vedem orice fel de oportunitate in crearea de noi business-uri, iata ca populatia de varsta a treia devine interesanta si pentru strategii din industria alimentara, healthcare si tehnologica.

Factori de care trebuie sa se tina in lansarea unui produs destinat acestui target group: 

  • Produsele care intrunesc anumite caracteristici benefice atat pentru persoanele in varsta cat si pentru cei care ingrijesc persoanele in varsta trebuie sa fie usor de mestecat si usor de digerat,  usor de deschis, usor de gatit si de copt;
  • Ingredientele si valorile nutritionale trebuie sa fie scrise cu litere mari ca sa poata fi citite;
  • Acest target grup arata o preocupare aparte pentru calitatile nutritionale, cum ar fi produsele care au continut scazut de zahar, sare si grasimi;
  • Consumatorii de varsta a treia pot arata interes pentru produsele alimentare si bauturile cu functii specifice cu privire la cererile de sanatate: inima, imunitate, sanatatea oaselor, sanatatea digestiva si sanatatea creierului;
  • Diversificarea produselor pe etape de varste +50 sau +70 ar fi mult mai potrivita decat un produs care se potriveste pe toate varstele;
  • De asemenea un lucru foarte important de care se tine cont atunci cand se ia decizia de cumparare este si pretul produsului;

Preocuparile actuale ale consumatorilor se schimba odata cu inaitarea in varsta. Daca la 40 ani consumatorii se orienteaza catre produse traditionale, cu beneficii pentru frumusete si cu efecte energizante, varsta de +55 ani vine cu o serie de cerinte mai specific, mai orientate catre beneficii clare in sfera sanatatii: naturalete, continut redus de zahar, de sare, de grasime s.a. Seniorii pot cauta produse alimentare si băuturi cu pretentii de functionalitate specifice pentru sanatatea inimii, imunitate, sanatatea osoasa, digestiva si sanatatea creierului. Un aspect foarte important de mentionat  legat de acest target de consumatori este perceptia pe tari cu privire la produsele adresate seniorilor. In multe regiuni, cum ar fi Europa, ponderea lansarilor de produse cu “claimuri” foarte vizibile legate de imbatranire au o pondere foarte mica in total lansari pe piata, in timp ce situatia sta exact invers pe piete precum China si Japonia. Nici Romania nu are, din pacate, o cultura pe acest tip de produse. Rafturile magazinelor abunda de alimente si bauturi cu “claimuri” diversificate, dar care nu sunt special adresate seniorilor.

Vitaminele si mineralele, frecvent utilizate in produse pentru seniori

Vitaminele si minerale sunt esentiale in dieta zilnica a unei persoane in varsta, astfel ca un produs care va avea astfel de beneficii va fi usor de acceptat. Ingredientele care nu trebuie sa lipseasca dintr-un produs destinat persoanelor +55 ani sunt:

  • Proteina ​​animala si vegetala, care mentine masa musculara;
  • Vitaminele de tip C, D, B, care ajuta pe de o parte la mentinerea energiei, iar pe de alta parte la reducerea oboselii;
  • Minerale precum fierul si zincul, care sustin sistemul imunitar;

Este important, de asemenea, ca alimentele designate seniorilor sa aiba un continut scazut de grasimi saturate pentru mentinerea unui nivel normal al colesterolului din sange. In acest fel, grija pentru consumatorii varstnici va fi vizibila si asumata.

Designul ambalajului

Un alt aspect important cand vine vorba despre lansarea unor produse destinate celor cu varste +55 ani, este acela legat de conceptul “usor de folosit, inteles, mancat”. Literele utilizate pe ambalaj trebuie sa aiba dimensiuni mai mari decat de obicei, pentru a fi usor de citit si vazut. Pachetele/ambalajele trebuie sa poata fi deschise, depozitate si manipulate usor s.a. Cu siguranta mult mai multe beneficii sunt deja luate in considerare atunci cand vorbim de produse deja lansate in lume pentru seniori, dar cum piata noastra este la inceput, cele doua aspecte mentionate mai sus sunt cele esentiale cand vorbim de lansarea unui astfel de produs. Interesant de punctat este si faptul ca produsele destinate acestor persoane nu necesita o linie speciala de productie. Este nevoie doar de putina atentie la aceste mici detalii care in final nu fac decat sa duca la aprecierea brandului atat de cel caruia ii este adresat dar mai ales de catre copii si nepotii acestor persoane, care vad in lansarea unui astfel de produs doar respect si preocupare pentru cei care sunt o parte importanta in viata lor.

 

 

Articolul precedentGabriel Sescu: “Legislatia cu privire la risipa alimentara ar putea impulsiona Banca pentru Alimente”
Articolul următorSuper Mercato ajunge la 12 magazine
Maria Hurduc
Este Business Unit Manager al Modern Buyer inca de la lansarea brandului, in 2008. Are o experienta de peste 16 ani in presa scrisa, iar in ultimii 11 ani s-a specializat pe domeniile Retail, FCMG si Horeca. Este absolvent al Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara, specializarea Tehnologia Prelucrarii Produselor Alimentare.