Tetra Pak – inovatie in procesarea termica a produselor alimentare cu particule solide

722

Tetra Pak®, lider mondial in solutii de procesare si ambalare a produselor alimentare, lanseaza raportul „The inside story on heat treatment of particulate food” care stabileste la nivelul industriei modelul matematic unic privind procesul de pasteurizare si tratamentul alimentelor cu particule solide la temperatura inalta, precum supe, sosuri, mancare pentru bebelusi, sucuri si alte bauturi.

Odata implementat, acest model matematic inovator va conduce la optimizarea liniilor de procesare ale clientilor Tetra Pak, care isi pot reduce costurile de operare, mentenanta si amprenta de carbon, cu minimizarea pierderilor de materie prima si respectand cele mai inalte standarde de siguranta alimentara.
Damir Jurisa, Directorul de Procesare Tetra Pak South Eastern Europe, declara: „In ultimii 20 de ani Tetra Pak a investit substanțial in cercetarea transferului termic pentru procesarea alimentelor cu particule. Aceasta inovatie vine sa completeze expertiza Tetra Pak in sfera procesarii alimentelor cu particule solide, care pot varia de la bauturi (ex. sucuri cu bucati de fructe) la produse lichide foarte vascoase, in special cele cu particule de dimensiuni medii si mari, ambalate in conserve.”
Piata alimentelor cu particule solide se afla intr-o dezvoltare continua, incurajata de doua tendinte majore la nivel global: cresterea cererii pentru alimente gata preparate, dar care sunt similare cu cele gatite traditional, pastrandu-si gustul si proprietatile nutritive, precum si dorinta de a consuma bauturi cu fibre sau pulpa, care ofera o experienta noua consumatorilor. Aceste tendinte conduc la nevoia recalibrarii tehnologiei de procesare, in special in ceea ce priveste tratamentul termic optim si evitarea deteriorarii produsului in timpul prelucrarii, totul pentru a produce alimente cu particule care isi pastreaza calitatile organoleptice, la cele mai inalte standarde de siguranta alimentara.
Pentru garantarea calitatii produselor, specialistii Tetra Pak au analizat procesul termic de pasteurizare si tratamentul alimentelor cu particule solide la temperatura inalta, definind coeficientii optimi de transfer termic in momentul procesarii diferitelor tipuri de alimente cu ingrediente solide, respectiv particule, fibra sau pulpa, in functie de marimea, forma si densitatea acestora. Scopul acestui model este acela de a dimensiona corect instalatia si de a regla temperatura, respectiv timpul de procesare pentru fiecare tip de aliment.

Divizia de procesare Tetra Pak ofera deja o paleta completa de solutii in sfera procesarii alimentelor cu particule solide, precum mixere cu efect puternic de forfecare, procesare in sarje, tratament termic continuu cu ajutorul schimbatoarelor de caldura tubulare sau cu racleta. Cea mai recenta inovatie reprezinta insa o descoperire majora la nivel de metodologie matematica aplicata in functionarea instalatiei de transfer termic, si implicit pe liniile de procesare, imbunatatind eficienta operationala si calitatea produsului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here