Studiu GfK: In Romania, retailul va creste cu circa 7%

GfK a derulat un studiu – analiza a scenei de retail european, cuprinzand cele mai recente evolutii si prognoze pentru 2016. Indicatorii de piata evaluati de GfK pentru un total de 33 de tari europene analizate sunt: puterea de cumparare, ponderea cheltuielilor populatiei in retail din cheltuielile totale, inflatia, profitabilitatea spatiilor comerciale. De asemenea, GfK ofera o prognoza asupra cifrei de afaceri aferente retailului din spatiile comerciale pentru 2015.

Puterea de cumparare in 2015: Economia a crescut, iar rata somajului a scazut in majoritatea tarilor in 2015. Aceasta evolutie se reflecta in puterea de cumparare care a crescut in Uniunea Europeana cu o medie de 3,7% fata de anul precedent. Acest lucru a oferit fiecarui cetatean UE o medie anuala de 15,948 € pentru consum, chirie, economii si contributii pentru pensii. Puterea de cumparare in Romania este printre cele mai mici din Europa. Situatia este asemanatoare celei din fostele tari sovietice, Bulgaria, Serbia, Bosnia – Hertegovina, Macedonia si Albania. Regiunile tarii unde puterea de cumparare inregistreaza un mic salt fata de restul tarii sunt: Bucuresti si judetele Timis si Cluj.

Prognoza cifrei de afaceri aferente retailului din spatiile comerciale pentru 2016: Consolidarea afacerilor din retail de anul trecut va continua si in 2016. Pentru tarile UE, cresterea va fi de aproximativ 1% (pe baza valorilor euro nominale). Vor exista evolutii pozitive in special in Romania (+7%), in statele baltice (in jur de 5%), care, treptat, prind din urma pietele mai mature. Ne asteptam, de asemenea, la o dinamica robusta in retail in Suedia (+5%) si Spania (+4%).

Ponderea cheltuielilor populatiei in retail: In 2015, consumatorii europeni s-au bucurat de costuri reduse pentru energie si combustibil, precum si de o situatie economica buna si o crestere a veniturilor in multe tari europene. Totusi, printre principalii beneficiari ai acestor conditii favorabile nu s-a numarat si retailul. Prin urmare, tendinta de declin a ponderii cheltuielilor populatiei in retail a continuat si in 2015. Cota medie pentru toate tarile este de 30%. In timp ce consumatorii au mai multi bani disponibili, cheltuiesc acesti bani in principal pentru servicii, calatorii si activitati recreative, mai degraba decat pentru consum din retail.

Inflatia: Preturile au fost stabile in 2015. Aceasta este o situatie rara pentru industrie, pentru retail si pentru consumatori. In luna februarie 2016, Comisia Europeana a prognozat o crestere a preturilor in 2016 de 0,5%, datorata politicii ceva mai expansive a bancii centrale si relansarii economice. Dar, asteptarile legate de inflatie sunt atenuate de preturile scazute pentru materiale brute. In mai multe tari europene a avut loc mai degraba o deflatia anul trecut. Totusi, pentru 2016, Comisia Europeana anticipeaza preturi in scadere numai in Slovenia (-0,3%), Romania (-0,2%), Lituania (-0,1%) si Bulgaria (-0,1%).

Profitabilitatea spatiilor comerciale: Pe parcursul anului trecut, profitabilitatea a crescut in UE cu aproape 3%, la putin sub € 4,200 pe m². Aceasta este o veste buna pentru retail care a avut castiguri timp de doi ani la rand, dupa o lunga perioada de declin. Dinamica online a incetinit pe pietele mai mature si retailul clasic, in magazine, se adapteaza treptat la noile conditii. Magazinele neprofitabile au fost inchise, ca parte a digitalizarii ofertelor retailerilor si a solutiilor omnichannel. Cele mai mari rate de profitabilitate vin ca de obicei din Europa de Nord, Elvetia si Luxemburg, iar cele mai mici din estul si sudul Europei – totusi, tarile din aceasta regiune castiga teren in mod continuu.

„2015 a fost un an bun pentru consumatorii europeni”, explica Dr. Gerold Doplbauer, retail expert GfK. „Economia Uniunii Europene a crescut cu aproape 5%, iar rata somajului a scazut in majoritatea tarilor. Consumul casnic a crescut semnificativ. Ratele scazute ale dobanzilor la depozite au facut economisirea mai putin atractiva, astfel incat multi consumatori au ales sa isi cheltuiasca banii, principalul beneficiar fiind retailul. Exista insa diferente mari intre diferite regiuni ale Europei. Incertitudinile politice si economice exista in paralel cu evolutiile pozitive. Vom vedea cum va fi influentata disponibilitatea de cumparare in randul consumatorilor europeni de criza refugiatilor si de amenintarile teroriste asupra Europei, precum si de deficientele in economiile emergente.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.